1 AV 2
Solrosor – fantastiskt vackra solgula växter vars blomma faktiskt kan bestå av 2 000 blommor. I en enda solros.
Foto: Emil Nordin
2 AV 2
Varje solros kan innehålla 1 000-2 000 frön.
Foto: Gugge Zelander

11 saker du inte visste om solrosor

Solrosor – en av våra allra ståtligaste och mest lättodlade sommarblommor.

Men visste du att solrosen absorberar gift, kan bli 9 meter hög och går att äta?

Här bjuder vi på 11 roliga fakta, inklusive ett gott solrosrecept att smaska på!

1. Solrosens blomma kan bestå av 2 000 blommor

Det vi kallar för solrosens blomma är egentligen en blomkorg bestående av både strålblommor och diskblommor. Strålblommorna är oftast gula och sitter i kanten medan diskblommorna är de bruna tratt- eller rörlika blommorna i mitten av korgen. Det kan vara så många som 2 000 blommor i bara en solros.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig vad blomsterspråket – det här betyder blommorna

 

2. Skörda solrosor på morgonen

Enligt blomexperterna ska man skörda på morgonen och inte eftermiddagen. Vill du ha dem i en vas, klipp dem på morgonen, annars kan de vissna. Solrosor finns tillgängliga främst mellan mars och december, och bäst hållbarhet får de om man ställer blommorna svalt.

 

Fält med solrosor i Japan. Foto: Naoki Haranaka

 

3. Solrosen kommer från USA

Solrosen har sitt ursprung i USA och började odlas redan 3000 före Kristus av nordamerikanska indianer. I slutet av 1500-talet fördes blomman till Europa. 2014 planterades 1,7 miljoner hektar bara i USA, North Dakota.

 

4. Solrosor som naturläkemedel

Människan insåg tidigt värdet i att odla solrosor för att få ut solrosfrön och solrosolja. Redan indianerna använde fröna för tillverkning av mjöl, till produktion av olja, eller åts som de var. Från växten fick man också råmaterial till färg och naturläkemedel.

 

Solrosen kan bli nio meter hög. Foto: Gugge Zelander

 

5. Solrosfrö och torkad solros blir fågelmat

Torkad solros är en naturlig fågelföda då de, precis som vi, gillar att tugga på solrosens frön. Du kan enkelt göra ett fågelmatbo i trädgården genom att hänga upp en torkad solros i snören.

 

LÄS OCKSÅ: 7 bilder som får oss att älska tulpaner

 

6. Solrosfrön i massor

Varje solros kan innehålla så många som mellan 1 000 till 2 000 frön. Mycket mat åt våra fågelvänner att mumsa på med andra ord. Men du kan skörda dem och rosta fröna åt dig själv också. Behåll en del av de torkade fröerna i frökakorna själv och så solrosskott i små vindruvsboxar under vintern. Godare superfood får man leta efter!

 

Foto: Colourbox/Iwan Felker

 

7. Sjuttio olika arter av solrosor

Släktnamnet Helianthus kommer från grekiska orden för sol (helios) och blomma (ánthos), och det finns runt 70 olika arter av blomman. Formerna på dem kan skilja sig åt, exempelvis ser "goldie” ut som stora puffiga hårbollar.

 

8. Solrosor styrs av solen

Det franska ordet för solros är "tournesol", vilket betyder "vänder sig efter solen". Detta fenomen kallas för heliotropism. Efter blomning intar de dock ett fast läge och följer inte längre solen.

 

Foto: Colourbox

 

9. Så hög kan solrosen bli

Solrosen som både kan has som inne- och uteväxt kan bli upp till fem meter hög. Den högsta solros som man vet om blev mer än nio meter hög och växte i Tyskland hos odlaren Hans-Peter Schiffer som har haft rekordet två gånger tidigare.

 

LÄS OCKSÅ: Få finare blommor med kaffesump

 

10. Solrosor absorberar gift

De är inte bara vackra att titta på, solrosen absorberar faktiskt gifter också. Miljontals solrosor planterades därför ut efter att den förödande tsunamin förstörde kärnreaktorer i Fukushimas kraftverk i Japan.

 

11. Äta solrosor

Koka blomknopparna (cirka 4-5 knoppar per person) i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Låt dem rinna av och lägg upp på tallrikar när de fortfarande är ljumma. Doppa i citronsmör (smält smör smaksatt med lite pressad citronsaft) och njut tillsammans med ett gott nybakat bröd.

 

Källa: Goodhousekeeping.com, Wikipedia.org, Odla.nu, Nelsongarden.se

 

LÄS OCKSÅ: Bästa husmorstipsen för en finare trädgård