Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Allt du behöver veta om vårens härligaste blomma.
2 AV 5
Körsbärsträd i blom i Kungsträdgården i Stockholm.
Foto: Christian Örnberg
3 AV 5
Mount Fuji i Japan, med körsbärsblom i förgrunden.
Foto: Colourbox
4 AV 5
Vackra Tidal Basin i Washington DC, USA.
Foto: iStock
5 AV 5
Körsbärsblomman som heter ”sakura” i Japan är så mycket mer än en symbol för våren.
Foto: Shutterstock

11 saker du inte visste om körsbärsblommor

Himlen färgas rosa. När körsbärsträdet börjar blomma vet man att våren kommit.

Kungsträdgården i Stockholm har blivit en av landets mest instagrammade platser under de korta veckor träden blommar - och det är nu det är dags att njuta!

Här är allt du behöver veta om årets vackraste träd.

Vackrare vårtecken är körsbärsblommorna är svårt att hitta. Mest kända plats för det i Sverige är för många Kungsträdgården i Stockholm, som under april månad brukar bli en explosion i rosa, och fylla nätet med härliga blombilder från alla besökare. Men visste du att körsbärsblomman långt ifrån bara är rosa? Det och mycket annat får du veta här:

 

 1. När är körsbärsblommans dag 2019?

Själva blomningsdagen brukar fastställas när 70 procent av körsbärsträden har blommat ut, och det varierar från år till år. I Tokyo är genomsnittsdatumet den 26 mars medan blomningen i norra Japan inträffar ungefär en månad senare. I Sverige sker det alltid i april och blomningsperioden kan vara upp till 14 dagar. I Sverige är körsbärsblommans dag den 28 april 2019.

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

2. Japans nationalblomma

Körsbärsblomman som heter ”sakura” i Japan är så mycket mer än en symbol för våren. Där är den ett jättefenomen och symboliserar både förnyelse och hopp, man funderar över livets förgänglighet och observerar omgivningen. Månader i förväg rapporteras och sias det, i både tidningar och tv, om när blomningen förväntas ske. Och när väl blomningen kommer i gång sätter folk på sin sina finkläder och går till parker för att fira.

3. Körsbärsblomman har en egen festival

Världens största festival för körsbärsblomman firas i USA:s huvudstad Washington D.C där blomman är en symbol för vänskapen mellan Japan och USA. Japan skickade över körsbärsträd till USA år 1910 för att visa sin goda vilja till samarbete, men de visade sig innehålla både insekter och sjukdomar vilket nästan höll på att orsaka en diplomatisk kris mellan de två länderna. Desto bättre gick det två år senare när nya träd anlände.

Tokyo i vårskrud. Foto: Colourbox

 4. Hanami under körsbärsträdet
 

Picknick under körsbärsträd är en gammal japansk tradition/fest (sedan 800-talet) som kallas ”hanami”, vilket betyder blomning, och firas varje år vid blomning. Det är en av Japans viktigaste kulturhändelser och vid slutet av varje väderrapport berättar man hur långt ”körsbärsfonten” dragit genom landet. Stora företag skickar till och med ut sina anställda för att passa de bästa platserna i parkerna. Många intar sin picknick på natten, så kallad ”Yozakura", och då hänger man upp papperslyktor i trädet.

5. Samurajernas blomma

Tidiga skrifter antyder att traditionen började med kejsare och andra medlemmar av palatset. Men körsbärsblomman är också samurajernas, de japanska krigarnas, blomma. Precis som bladen på träden faller efter en stund förväntades samurajerna vara redo att offra sina liv med ett ögonblicks varsel för sin herre.

6. Bästsäljande doft

Den populäraste och mest sålda parfymen i USA är Bath and Body Works' Japanese Cherry Blossom med doft av körsbärsblomman. Hela 30 miljoner enheter med blandningen av körsbärsblommor, mimosablad och söt sandelträ säljs varje år i USA.

Världens största festival för körsbärsblomman firas i USA:s huvudstad Washington D.C. Foto: Colourbox

7. Egen huvudstad

Körsbärsblomman har till och med fått en egen världshuvudstad, och den är inte i Japan. Det är Macon i Georgia som har över 300 000 Yoshino körsbärsträd. Att det blivit så är för att en fastighetsmäklare vid namn William A. Fickling sr upptäckte ett träd på sin bakgård 1949, och senare på en affärsresa till DC tog han med sig flera hem.

8. Skapar ”snöstorm”

När de tusentals blombladen lossnar från körsbärsträden är väldigt speciellt och det ser nästan ut som rosa snöflingor. Kommer det då en vindstöt kan det bli som ett snöfall och blombladen sprids för vinden, innan marken täcks av en rosa matta. I Japan kallas det för ”sakura fubuki” (snöstorm av körsbärsblommor).

9. Massor av olika färger

Det finns mer än 200 olika varianter på körsbärsblommor. I Japan heter den mest populära Somei Yoshino. Tvärtemot vad många tror är inte blommorna alltid rosa, de varierar i alla möjliga färger, allt från vitt till karmosinrött. Andra blommor ändrar färger under själva blomningsperioden, från gröngul till vit innan de slår ut i rosa.

Det finns mer än 200 olika varianter på körsbärsblommor. Foto: Colourbox

10. Blommar bara en vecka

Blommorna har normalt sett fem urnupna kronblad och blommorna sitter tillsammans i klasar. Formen och färgen på dessa blommor har länge fått symbolisera renhet och enkelhet. Blomningssäsongen varar vanligtvis upp till en månad medan varje enskilt träd endast kan blomma i en vecka. Träden lever i mellan 30 till 40 år.

11. Bra till möbler

Träet i körsbärsträden är fint och kan användas till både sniderier, möbler och träsnitt, och träden förökas lätt med frö. Därför ser man dem ofta planterade längs med flodbanker och genomfartsleder, men även i parker och trädgårdar. Enligt Huffington Post, har körbärsträden sitt ursprung någonstans i Eurasien innan de kom till Japan.

 

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar