Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elefantöra, hortensia och monstera – krukväxter som många gillar.
Elefantöra, hortensia och monstera – krukväxter som många gillar.
Elefantöra, hortensia och monstera – krukväxter som många gillar.
1 AV 2
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 2
Elefantöra, hortensia och monstera – krukväxter som många gillar.

12 underbara krukväxter – så sköter du dem

Växter med blommor och vackra, spännande blad är ett måste i modern inredning.

Elefantöra är en växt som blivit allt mer trendig, medan hortensia, pelargon och azalea är traditionella krukväxter som alltid funkar.

Här får du tips på 12 populära och pålitliga krukväxter och hur du ska sköta dem för att de ska trivas hos dig.

Växter i krukor inomhus är en gammal tradition. Många av de krukväxter som var populära förr gillar vi fortfarande.

De flesta krukväxterna, som orkidé, murgröna, fikus och fredskalla kommer från varmare områden, och och det gör att de trivs i vår rumstemperatur på omkring 20 grader. Men de kan ha många andra krav för att trivas.

Om du vet varifrån växten härstammar och hur förhållandena är där är det lättare att sköta växterna på rätt sätt. Växer de i fuktiga skogar, som hortensia, vill de stå lite skuggigt hos dig, ha vatten regelbundet och bli duschade med jämna mellanrum. Andra som kommer från svalare bergstrakter vill stå svalare, absolut inte över ett värmeelement och vattnet får aldrig bli stående på fat eller kruka.

Inglasat uterum perfekt för växter

Gassande sol i ett söderfönster klarar egentligen bara kaktusarna. Öster och väster är bättre lägen. Men en tunn skuggig gardin i söderfönstret hjälper och på vintern kan det vara bästa stället.

Om du har ett inglasat uterum eller en balkong är det den perfekta platsen för många växter vintertid om du kan hålla det svalt och frostfritt. Pelargoner till exempel vill gärna ha omkring 5 till 10 grader när de vilar under vintern. Medelhavsväxterna som citroner, olivträd, rosmarin, kamelior med flera vill också ha ljust och svalt under vintern.

Extrabelysning stor hjälp

Har du inte ett sådant utrymme kanske du kan hålla svalare i ett rum, eller i alla fall stänga av elementet under ett fönster. Extrabelysning i form av ett lysrör eller en växtljuslampa på vintern är också till stor hjälp om du till exempel vill odla chili året runt.

Läs på – kunskap är vägen till framgång. Några snygga krukor, bra krukväxtjord, en duschspruta, en liten vass sekatör, lite kärlek och omsorg är egentligen allt som behövs för att du ska kunna skapa en trivsam grön oas hemma hos dig.

1. Hortensia

Foto: Istock

Hortensian (hydrangea) är en stilig och romantisk växt med stora bulliga blommor i vitt, rosa, rött eller blått och med friskt gröna blad. Vi har odlat den sedan 1700-talet.

Det finns ungefär 80 arter, de flesta buskar eller klätterväxter, det är bara en art H. macrophylla som vi använder som krukväxt.

I det vilda växer hortensian på Madeira och Azorerna där klimatet är fuktigt och svalt, ursprunget är Japan.
Blommornas färg beror på pH-värdet i jorden. Under 5,5 blir blommorna blå. Högre pH ger rosa blommor. Vita blommor förblir vita oavsett pH-värde. 

Placera hortensia:

 Ljust till halvskuggigt, men inte i direkt solljus och inte för varmt. På vintern kan den stå i ett söderfönster. Gärna utomhus på sommaren i ett skuggigt läge. 

Hur sköter man hortensia?

 Hortensian kan vara lite knepig. Trivs i rumsvärme men vill helst stå svalt, omkring 5 grader, under vintern för att blomma om till våren. Förr kunde man bara köpa dem från mars till maj. Numera är säsongen längre, från mitten av december till oktober.

Den får inte torka ut men inte heller stå konstant i vatten. Vattna med kalkfritt vatten och med gödning under sommaren.

Tips! Efter blomningen kan du plantera ut den i trädgården om du bor i södra delen av landet. Med lite vintertäckning kan den klara sig och blomma om på våren.

2. Elefantöra

Elefantöra (Pilea peperomioides) är en klassisk och populär krukväxt som finns i mångas hem. Den är lätt att känna igen eftersom bladen ser ut som gröna pannkakor på långa stjälkar.

Elefantöra är en grön och omtyckt krukväxt med små, runda bland på långa stjälkar. Den är ganska liten, men vissa får den att växa högt och ibland förökar den sig snabbt och nya små "elefantbebisar" växer upp bredvid den stora växten. På senare år har växten blivit oerhört populär, tack vare sin elegans men kanske framför allt för att den är så lättskött.

Placera elefantöra:

 Elefantöra ska stå halvljust, då bladen blir mindre om den står i direkt solljus. Temperaturen ska vara över 5 grader. Den trivs bäst i norrläge, men prova dig fram. Om den börjar se hängig och risig ut finns ett superenkelt knep – testa bara att flytta på den. En sån enkel sak kan faktiskt göra den fin igen.

Hur sköter man elefantöra?

 Elefantöra är lätt att sköta om och passar därför alla, även den som inte har särskilt gröna fingrar. Växten klarar sig nämligen bra utan du egentligen behöver göra så mycket med den, men under sommaren vill den gärna ha lite extra gödning ungefär varannan vecka.

Håll elefantörat lagom vattnad (den ska inte vara alltför blöt) – och låt den torka ut mellan vattningarna. Vattna och låt alltså plantan bli torr mellan varje gång.

LÄS MER: Få reda på allt om hur du lyckas med elefantöra här!

3. Pelargon

Foto: TOMAS LEPRINCE

Pelargonernas (pelargonium) hemland, med några få undantag, är Sydafrika. Det finns bortåt 250 arter och många hybrider där emellan som vi framför allt odlar som krukväxter. Pelargonmani drabbar många samlare som fascineras av den stora mångfalden sorter.

Pelargoner delas in i olika grupper som zonalpelargoner, engelska-, doft-, häng- och änglapelargoner till exempel.
Under sommaren, ute eller inne, i ett ljust och skyddat läge, med god jord och näring blommar pelargonerna överdådigt och kan med sin färgprakt från vitt, orange, rosa, rött och lila sätta fart på vilken miljö som helst. 

Placera pelargon:

 Ljust och soligt, skydda från regn och väta. Det gör blommorna fula. 

Hur sköter man pelargoner?

Under vintern vill pelargonerna vila. De vill stå svalare kring 10 – 15 grader och bara vattnas sparsamt. I februari, mars klipper du ner dem till cirka 10 centimeters höjd, vattnar mer, plantera gärna om alternativt ge näring när de vaknat ordentlig

Tips! Det är lätt att föröka pelargoner med sticklingar, antingen på våren när du klipper ner dem eller under sommaren i juli, augusti så får du plantor som är lätta att övervintra. Ta mjuka toppskott eller sidoskott och stick i såjord. Håll fuktigt och plantera om när de rotat sig.

4. Monstera

Foto: Anna Skoog

Monstera (monstera deliciosa) är vacker med sina stora gröna blad, men visste du att den kan bära frukt? Växten har stora gröna blad med flikar eller hål i. De speciella bladen tros ha utvecklats för att anpassat sig till en miljö där det blåser mycket.

På grund av bladen kallas den på engelska för "hurricane" och på svenska "Adams revben". På latin heter växten "monstera deliciosa". Den är som ett gott monster då den bär god frukt, men bladen är giftiga (det bränns) om man äter dem.

Placera monstera:

Monstera trivs i solljuset, men vill inte ha för mycket av det. Så den ska stå i solen på morgonen och förmiddagen, men i skuggan på eftermiddagen. Tips är att ställa den nära, men inte i ett fönster. Då den har sitt ursprung i regnskogen så trivs den i temperaturer från 18 till 23 grader. Om du har golvvärme så ställ den gärna nära golvet.

Hur sköter man monstera?

På våren och sommaren kan du vattna monsteran två gånger i veckan, men på vintern räcker det med en gång i veckan. Under våren och sommaren vattnar du med växtnäring varannan vecka. Sedan räcker det med en gång i månaden. 

Då den trivs i tropiskt klimat så kan du duscha den ofta alternativt speja ofta. Det är inte alls ett tvång att speja den flera gånger om dagen (som den trivs bäst med), men desto oftare du gör det desto bättre. Tips är att ha en liten sprejflaska ståendes så glömmer du inte bort det! 

LÄS MER: Få reda på allt om hur du lyckas med monstera här!

5. Azalea

Foto: NINA BERGSTRÖM

Azalea (rhododendron) är en gammal kulturväxt från Fjärran östern, odlad och förädlad i Europa sedan 1800-talet. Höstazaleorna hör till de klassiska julblommorna. De har oftast stora fyllda blommor i färger från vitt till purpur, rosa och lila. Det finns täta, runda, bulliga plantor med blommor över hela bladverket.

Efter nyår fram till i mars är det säsong för vårazaleorna som oftast har enkla blommor.
Hos oss blommar rumsazaleorna rikligt under vinterhalvåret därför att de växer, sätter knoppar och lagrar energi under sommaren. 

Placera azalea:

Ljust tills knopparna slagit ut. Men undvik ett söderfönster med gassande sol och värmeelement under, då kan den lätt torka ut. När azalean väl slagit ut kan du ställa den nästan var som helst i rummet. 

Hur sköter man azalea?

Vattna regelbundet och håll jämn fuktighet. Det är inte så kinkigt med att vattnet ska vara kalkfritt. Förr, när azaleorna odlades i lerkrukor i "skogsjord" var rådet att hela krukan skulle sänkas ner i vatten, varje dag. Nu odlas de i plastkrukor och i torvjord som är porösare och lättare håller fukten. Du kan vattna den som en vanlig krukväxt.

Tips! När du köper azaleor ska du kolla att den har knoppar som är på gång och visar färg. Helt gröna, hårda knoppar har svårt att slå ut.

LÄS MER: Ta reda på allt om hur du lyckas med azalea här!

6. Kaktus

Foto: Fotolia

Kaktusar (cactaceae) gillar vårt inomhusklimat och är utmärkta krukväxter. Det är en stor familj med mellan 1 500 och 2 000 arter och hemvisten är den amerikanska kontinentens torra områden med korta regnperioder.

Kaktusarna är väl anpassade till sin torra, varma miljö. Former som hängande, pelare och klot kan lagra mycket vatten och har en liten yta som minskar avdunstningen. De fäller sina blad och har taggar som skyddar mot den brännande solen. Också rotsystemet är grunt och utbrett för att fånga regnvattnet när det väl kommer. 

Placera kaktusar:

Ljust och varmt. Du kan med fördel ställa ut dina kaktusar under sommaren, men akta för stående väta i krukorna.

Hur sköter man kaktusar?

Vattna rejält och låt sedan jorden torka lätt innan du vattnar igen. Tänk på att kaktusar absolut inte tål stående vatten i krukan eller på fatet.

Tips! Kaktusar du köper i pyttesmå krukor förblir små. Om du planterar om dem kan de bli stora och praktfulla. Plantera i kaktusjord eller annan sandblandad jord.

LÄS MER: 11 saker du inte visste om kaktusar

7. Murgröna

Foto: NINA BERGSTRÖM

Murgrönan (hedera) är en slingerväxt som kan krypa och klättra, den har sitt ursprung i Asien, Nordafrika, Europa och finns också vild i Sverige. Den är Gotlands landskapsblomma.

Murgrönan är vanlig som krukväxt och vacker och användbar i blomsterarrangemang där den kan slingra runt andra växter eller hänga över krukans kant för ett mjukare intryck. Den kan med fördel planteras i ampel eller lindas runt en spiral eller båge.
'Anne-Marie' och 'Aureo-variegata' är två vanliga sorter. 'Shamrock' har gröna, djupt flikiga blad, 'Erecta' eller 'Stricta' är upprättväxande och har små, gröna, flikiga blad. 

Placera murgröna:

Trivs bäst i ljus till halvskugga, undvik stark sol och alltför varmt läge. Brokbladiga sorter behöver mer sol än de grönbladiga. Trivs i rumstemperatur men vill helst stå svalare under vintern, ner mot tio grader är perfekt. 

Hur sköter man murgröna?

Jorden ska hållas jämnt fuktig med rumstempererat vatten och bör inte torka ut. Ge näring en gång i veckan under våren till hösten. Trivs i de flesta miljöer men det får inte vara för varmt, duscha plantan under vintertid om den står i rumstemperatur.

Tips! Tänk på att murgrönor som står som för varmt och torrt angrips lättare av kvalster, trips, sköldlöss och spinn.

8. Orkidé

Foto: NINA BERGSTRÖM

Orkidéfamiljen (orchidaceae) är en av jordens artrikaste med nästan 800 släkten och omkring 30 000 arter. I Sverige har man hittat 50 arter. Alla svenska orkidéer är fridlysta. Orkidéer är numera vanliga krukväxter i svenska hem, mest populär och lättskött är brudorkidéer Phalaenopsis. De flesta orkidéer finns i tropiska områden. Många växer som epifyter i trädkronorna. 

Placera orkidéer:

Välj ett fönster mot öst eller väst. Ett söderfönster passar bra på vintern. Men passa för brännande sol under tidig vår. Cirka 25 grader på dagen och kring 18 grader på natten är idealet. På sommaren kan den gärna stå ute i lätt skugga. 

Hur sköter man orkidéer?

Orkidéer ska planteras i särskild orkidékompost som du kan köpa i handeln, liksom orkidénäring. Följ doseringen noga, övergödsla inte. Vattna komposten så att den blir genomvåt, enklast genom att doppa krukan i en hink med vatten och låta den rinna av ordentligt. Låt sedan torka upp innan nästa vattning. Vattna ungefär en gång i veckan under den ljusare årstiden. Du behöver bara plantera om med två, tre års mellanrum.

Tips! Orkidéer är tropiska växter och tål inte kyla. Se till att din planta blir ordentligt inpackad i butiken, om det är minusgrader ute, innan du bär hem den.

LÄS MER: Allt om hur du får fina orkidéer – och får dem att blomma igen

11. Krysantemum

Foto: NINA BERGSTRÖM

Krysantemum (chrysanthemum) hör till de korgblommiga växterna och har sitt ursprung i Kina och Japan. Där har den odlats i flera tusen år och avbildats mycket för sin skönhets skull.

Det finns en stor mängd sorter som skiljer sig till utseendet. Det finns enkla och fyllda blommor, vissa har skedformiga blomblad, stora och små och andra varianter. Krysantemum finns i många klara färger som lime, gult, rött, rosa, vitt, rost men inte i blått. Hos oss är det en uppskattad höstblomma eftersom den klarar att blomma under våra korta dagar och gillar att stå i rumstemperatur. När den blommar som bäst klarar den också att stå längre in i rummet.
Namnet krysantemum kommer av grekiskans chrysos som betyder guld och anthemon som betyder blomning. 

Placera krysantemum:

Ställ den ljust men inte i direkt sol, och inte i närheten av ett varmt element. Trivs i rumstemperatur men blommar längre om den får stå lite svalare. När den blommar som mest kan den stå längre in i rummet. 

Hur sköter man krysantemum?

Regelbunden vattning, låt den inte torka ut helt och låt inget vatten stå kvar i krukan. Knipsa gärna av vissna blommor. Gödning behövs inte. Tips! Betrakta krysantemum som en engångsblomma, släng den när den blommat över.

10. Fredskalla

Foto: BLOMSTERFRÄMJANDET

Fredskallan (spathiphyllum) har sitt hemvist i Central- och Sydamerika och är ursprungligen en sumpväxt. Bladen växer upp från underjordiska rhizomer och bildar stora tuvor. Fredskallan kan blomma när som helst under året men främst under vår och försommar.

Den ståtliga fredskallan med sina vita hölsterblad som sticker upp över de mörkgröna bladen är en utmärkt växt till samplanteringar och gör sig bra många tillsammans i en större kruka. 

Placera fredskalla:

Fredskallan klarar de flesta lägen, dock inte stekande sol eller drag. Den gör sig bra även om den placeras i mörkare utrymmen. Trivs bäst i normal rumstemperatur, aldrig under 16 grader. 

Hur sköter man fredskalla?

Fredskallan är lättskött. Ge svag näring varannan vecka från vår till höst, vintertid en gång i månaden. För mycket näring kan orsaka bruna fläckar på bladen. Vattna igenom jorden ordentligt med ljummet vatten, låt den torka upp emellan men aldrig torka ut helt. Duscha bladen regelbundet. Tips! Fredskallan är snabbväxande och är vacker även om man placerar den långt in i rummet. Blomningen blir dock rikligare vid ljus placering.

LÄS MER: 7 växter som rensar luften hemma

11. Fikus

Foto: ROLF HANNING

Fikus (ficus) är ett stort släkte med träd, buskar och vedartade klätterväxter. Hemvisten är tropiska eller subtropiska fuktiga skogsområden. Många arter och sorter är populära krukväxter. Ofta starkväxande och behöver tuktas och beskäras.

Benjaminfikus, F. benjamina, blir ett 30 meter högt träd i det vilda. Den har odlats länge för sitt vackra bladverks skull. Det finns brokbladiga och grönbladiga sorter.
Klätterfikus F. pumila ska aldrig torka ut, det är en marktäckare från regnskogarna.
Fönsterfikus F. elastica, tillhör de äldsta sorterna i odling. Den har stora, blanka blad och växer kraftigt.
Fikon F. Carica går att odla utomhus i Sverige i ett varmt och soligt läge eller gärna på en inglasad balkong eller uterum. 

Placera fikus:

Ljust men inte i direkt solljus. Står de för mörkt tappar de bladen. Tillskott av lysrörsbelysning kan vara till stor hjälp under vintern. Är det för torrt kan de lätt drabbas av skadedjur. 

Hur sköter man fikus?

Under vår och sommar bör man näringsvattna. Fikus vill ha hög luftfuktighet, duscha bladen med en blomspruta. Vattna rejält med rumsvarmt vatten, gärna kalkfritt, låt sen jorden torka upp något.

Tips! Ska du odla fikon så välj en sort av adriafikon, som är självfertilt. Den lilla fikonstekeln som pollinerar fikon i sydligare trakter finns inte i Norden. En bra och tålig sort är 'Bornholmsfikon'.

12. Begonia

Foto: NINA BERGSTRÖM

I det här släktet med cirka 900 arter och tusentals framkorsade sorter finns många populära krukväxter. Begoniorna (begonia) har sin hemvist i tropikernas varma, fuktiga områden. Odling av de modernare begoniorna började på 1950-talet.

Det finns färgglada storblommiga begonior så kallade sommar- eller höstbegonior. De är mest att betrakta som engångsväxter.
Bladbegonior så kallade rexbegonior, odlas för de färg- och formrika bladens skull.
Julbegonia, fläckbegonia, fuchsiabegonia, hängbegonia och knölbegonior är andra varianter.
Ursprungligen är begonior vinterblommande, men moderna sorter och modern odlingsteknik gör att blommande plantor kan tas fram i stort sett när som helst på året. 

Placera begonia:

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus, men inte i direkt sol. Rumstemperatur året om funkar fint. 

Hur sköter man begonia?

Vattna rikligt under sommaren, mindre på vintern. Växten får inte torka ut men inte heller stå i vatten. Ge gödning varannan vecka från april till september och en gång i månaden vintertid.

Tips! Placera blomman långt från fruktfatet, plocka bort vissna blommor efterhand, vrid inte krukan för ofta det kan orsaka knoppfall.