Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 underbara krukväxter – så sköter du dem

Växter med blommor och vackra, spännande blad är ett måste i modern inredning.

Elefantöra är en växt som blivit allt mer trendig, medan hortensia, pelargon och azalea är traditionella krukväxter som alltid funkar.

Här får du tips på 12 populära och pålitliga krukväxter och hur du ska sköta dem för att de ska trivas hos dig.

Foto: Shutterstock

1 av 13

1. Krukväxter – vi älskar dem

Växter i krukor inomhus är en gammal tradition. Många av de krukväxter som var populära förr gillar vi fortfarande.
De flesta krukväxterna, som orkidé, murgröna, fikus och fredskalla kommer från varmare områden, och och det gör att de trivs i vår rumstemperatur på omkring 20 grader. Men de kan ha många andra krav för att trivas.

Klicka vidare för att läsa om de olika blommorna!


Om du vet varifrån växten härstammar och hur förhållandena är där är det lättare att sköta växterna på rätt sätt. Växer de i fuktiga skogar, som hortensia, vill de stå lite skuggigt hos dig, ha vatten regelbundet och bli duschade med jämna mellanrum. Andra som kommer från svalare bergstrakter vill stå svalare, absolut inte över ett värmeelement och vattnet får aldrig bli stående på fat eller kruka.

LÄS OCKSÅ: Lär dig blomsterspråket – det här betyder blomman

Inglasat uterum perfekt för växter

Gassande sol i ett söderfönster klarar egentligen bara kaktusarna. Öster och väster är bättre lägen. Men en tunn skuggig gardin i söderfönstret hjälper och på vintern kan det vara bästa stället.
Om du har ett inglasat uterum eller en balkong är det den perfekta platsen för många växter vintertid om du kan hålla det svalt och frostfritt. Pelargoner till exempel vill gärna ha omkring 5 till 10 grader när de vilar under vintern. Medelhavsväxterna som citroner, olivträd, rosmarin, kamelior med flera vill också ha ljust och svalt under vintern.

Extrabelysning stor hjälp

Har du inte ett sådant utrymme kanske du kan hålla svalare i ett rum, eller i alla fall stänga av elementet under ett fönster. Extrabelysning i form av ett lysrör eller en växtljuslampa på vintern är också till stor hjälp om du till exempel vill odla chili året runt.
Läs på – kunskap är vägen till framgång. Några snygga krukor, bra krukväxtjord, en duschspruta, en liten vass sekatör, lite kärlek och omsorg är egentligen allt som behövs för att du ska kunna skapa en trivsam grön oas hemma hos dig.

LÄS OCKSÅ: Så här sköter du om dina snittrosor
1 av 13