1 av 3: Den här växten är mest känd som ”apsvansen”. Växtens grenar kan bli upp till 61 centimeter långa och har blågröna blad. Foto: Fotolia
2 av 3: Det kan vid en första anblick se ut som små bubblor eller krusbär har fastnat på växten, men det är just detta som är växten. Haworthia cooperi ingår i släktet Haworthia och familjen grästrädsväxter. Foto: Fotolia
3 av 3: Älghornsbräknar (platycerium) påminner mycket om älghorn och är populära att hänga på väggen – precis som ett älghorn. Foto: Fotolia

10 märkliga krukväxter du inte trodde fanns

Trodde du att du hade koll på alla hemmaväxter och blommor?!

Du har förmodligen aldrig sett Medusas huvud, apsvans eller älghorn.

Här är 10 stycken annorlunda plantor du garanterat inte visste fanns!

De flesta blommor i folks hem och blomaffärer känner man igen. Men vet du vad Medusas huvud, älghorn eller apsvans är? Och har du ett hem med växter som påminner mycket om varandra kanske du blir sugen att testa något nytt? Vi lovar att du inte sett de flesta av dessa 10 udda växter förut.

 

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att skaffa fler gröna växter

1. Trachyandra

Ett inlägg delat av @she.bloody.wishes

Nej, det är inte piprensare nedstuckna i en kruka. Den här växten finns faktiskt på riktigt och hör hemma i östra och södra Afrika. Trachyandra ingår i familjen grästrädsväxter.

2. Crassula Umbella

Smeknamnet för denna unika planta är ”vinglas”, av inte helt oklara skäl. Crassula umbella är en fetbladsväxtart som ingår i släktet krassulor. 

3. Euphorbia Obesa

Euphorbia obesa liknar en boll, vilket gör att den också kallas för "bollplanta." Det kan bli mellan sex och femton centimeter bred och ingår i släktet törlar och familjen törelväxter.

4. Euphorbia Caput-Medusae

Den här suckulenten kallas ofta för ”Medusas huvud” (hon hade ormar på huvudet istället för hår) eftersom den har många serpentinliknande stjälkar. Den kommer ursprungligen från Kapstaden, Sydafrika, och är en törelväxtart som beskrevs av Carl von Linné. 

5. Älghornsbräknar (platycerium) 

Om du vill ha en växt på väggen är denna perfekt. Den påminner om älghorn vilket också har gett den dess namn, och tillhör ett släkte av ormbunksväxter med 18 kända arter – de flesta från Asien och Australien. De flesta arter är epifyter som växer i trädkronor i torra skogar, men en australisk art växer på klippor och stenar.

6. Gummieuforbia (euphorbia tirucalli)

Ett inlägg delat av @theplantchic

Det lär knappast komma som någon överraskning att den här växten ofta kallas för ”bras-stickor” tack vare den röda färgen som kommer på slutet av grenen. De kan växa och bli ända upp till 7,5 meter. Euphorbia tirucalli är en törelväxtart som beskrevs av Carl von Linné. 

7. Haworthia Cooperi

Det kan vid en första anblick se ut som små bubblor eller krusbär har fastnat på växten, men det är just detta som är växten. Haworthia cooperi ingår i släktet Haworthia och familjen grästrädsväxter.

8. Apsvans (sedum morganianum)

Den här växten är mest känd som ”apsvansen”. Växtens grenar kan bli upp till 61 centimeter långa och har blågröna blad. Apsvansen kommer från södra Mexiko och Honduras, och är en art i familjen fetbladsväxter.

9. Spiralgräs (Moraea tortilis)

Man skulle kunna tro att någon tagit en sax och dragit som på en presentsnöre för att få till korkskruvarna, men den växer så här naturligt. Eftersom den sprider sig snabbt i marken är just en kruka ypperligt. Kommer från Australien.

10. Gentiana Urnula

Bladens utforming har givit den smeknamnet ”sjöstjärnesuckulent”. Den kräver lite underhåll vilket gör den till en perfekt kandidat för stenpartiet på gården. Gentiana urnula ingår i släktet gentianor, och familjen gentianaväxter.

 

Källa: Housebeautiful.com 

 

LÄS OCKSÅ:

Sofia gav tulpanerna evigt liv – se det enkla knepet 

7 superväxter som renar luften i ditt hem 

15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal