1 av 4: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
Äger du inga gröna fingrar, eller har du bara ont om ljus?
Då kan dessa lättskötta växter vara något för ditt hem.
2 av 4: Äger du inga gröna fingrar, eller har du bara ont om ljus? Då kan dessa lättskötta växter vara något för ditt hem. Foto: iStock
Kalatea är en växt vars blad bleks av för mycket ljus.
3 av 4: Kalatea är en växt vars blad bleks av för mycket ljus. Foto: Tomas Södergren
<p>Silverkalla är en planta som klarar att stå långt inne i ett rum nästan helt utan ljus.</p>
4 av 4: <p>Silverkalla är en planta som klarar att stå långt inne i ett rum nästan helt utan ljus.</p> Foto: Tomas Södergren

Lättskötta växter som överlever utan ljus

Äger du inga gröna fingrar, eller har du bara ont om ljus?

Då kan dessa lättskötta växter vara något för ditt hem.

Här är 10 växter som kan leva i den mörkaste av hörnor!

Vi är många som gett upp levande växter och bara kör på plastväxter i stället. De bryr sig ju varken om ljus eller vatten – det är bara att låta de stå i fönstret (eller i en mörk vrå för den delen) och se fina ut.

Men! Det finns faktiskt flera växter som trivs bra i mörk miljö och inte alls behöver solljus. Vatten kan ju vara bra då och då – men det här är växterna du som helt och hållet saknar gröna fingrar faktiskt klarar att ta hand om.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga blommor som är dödligt giftiga

1. Kalatea

Foto: Tomas Södergren

Kalatea är ett släkte med mellan 200 och 300 arter enhjärtbladiga växter i familjen strimbladsväxter. Dess mönstrade blad (rosa, vitt och gult) gör den till ett välkommet tillskott i vilket rum som helst. Den ska inte stå i mörkaste hörnet, men inte heller i solen – för mycket ljus kan nämligen bleka dess fina markerade blad.

2. Prickblad

Foto: Tomas Södergren

Prickbladssläktet/dieffenbachia är ett släkte tropiska växter ur familjen kallaväxter. Arterna i släktet är främst är kända för sina brokiga blad och vissa arter ur släktet, till exempel prickblad, odlas som krukväxter. De får inte stå ljust, ska skyddas mot stark sol och passar därför i rum utan fönster till exempel badrum. Annars, försök att använda en gardin som barriär mellan växt och sol, särskilt under våren och sommaren när växten producerar nya fina blad.

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta blommor som du inte kan döda

3. Dracena/drakblodsplanta

Foto: Shutterstock

Dracenasläktet är ett växtsläkte i familjen stickmyrtenväxter från Afrika och Asien med cirka 50 arter. Flera arter är välkända krukväxter i Sverige. Den har taggiga uppåtväxande blad med en röd kontur. Att ursprungsträdet kallas för drakblodsträd kommer sig av att om trädet skadas sipprar det fram en blodröd harts, så kallat drakblod. Direkt solljus kan faktiskt skada den - så ge den här plantan minimalt med sol men däremot gärna skugga.

4. Ampellilja

Foto: Tomas Södergren

Ampellilja är en växtart i familjen agaveväxter från Sydafrika. Den här växtens anpassningsförmåga gör den jätteenkel att ta hand om, och därför är den också väldigt populär. Ampelliljan tål att ta sticklingar av och att glömmas bort då och då. Den frodas bäst om den slipper direkt solljus.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att skaffa fler grön växter hemma

5. Filodendron

Foto: Shutterstock

Filodendron ingår i familjen kallaväxter som består av cirka 700 arter och därmed är de nästa största i familjen. Dess hjärtformade blad har gett den smeknamnet ”sweetheart” och den klarar dunkla rum alldeles utmärkt. Dock måste den beskäras/ansas för att förhindra att det bara blir långa ensamma stjälkar av det hela.

6. Bromelia

Foto: Pichaitun - Fotolia

Förvånad över att hitta en tropisk planta på den här listan? Men en bromelia behöver faktiskt bara en självlysande lampa för att överleva, och förökar sig i fuktiga förhållanden som till exempel badrum.

7. Fredskalla

Foto: Tomas Södergren

Fredskallasläktet är ett växtsläkte i familjen kallaväxter som består av cirka 40 arter. Om du ofta glömmer att vattna dina växter, skaffa då en fredskalla som är otroligt lättskött. Den är otroligt lättskött och blomvillig i skuggiga lägen. Faktum är att den måste torka ut mellan vattningarna, vilket innebär att det absolut inte gör någonting om du glömmer bort vattnandet då och då.

LÄS OCKSÅ: 7 växter som rensar luften i ditt hem på kemikalier

8. Silverkalla

Foto: Tomas Södergren

Silverkallor eller silverkallasläktet är ett växtsläkte inom familjen kallaväxter. Eftersom denna planta är en av de mest hållbara krukväxterna, då den fungerar bra i svagt ljus, är det en perfekt planta för nybörjare. Den tål till och med att stå långt inne i ett rum eller i hallen nästan helt utan ljus. Däremot är den extremt köldkänslig.

9. Svärmorstunga

Foto: Tomas Södergren

Svärmors tunga eller svärmorstunga är en bajonettlilja som tillhör familjen stickmyrtenväxter. Växten är en mycket tålig och populär krukväxt. Namnet till trots, denna växt är ganska lättskött. Ljus hjälper den att växa, men den tål också mörker, se bara upp för rotröta orsakat av övervattning.

10. Aspidistra/ungkarlsblomma

Foto: Shutterstock

En tålig växt inom släktet aspidistra och familjen stickmyrtenväxter som har odlats som krukväxt sedan mitten av 1800-talet i Sverige. De läderartade bladen har låga krav på både sol, vatten, luft och temperatur. Det enda som krävs är tålamod, eftersom den växer väldigt långsamt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!