Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Under vinterhalvåret är det många växter som deppar ihop och hänger dystert. Det kanske är dags att investera i en krukväxt som inte kräver ljus – och är hur lättskött som helst?
Under vinterhalvåret är det många växter som deppar ihop och hänger dystert. Det kanske är dags att investera i en krukväxt som inte kräver ljus – och är hur lättskött som helst?
Under vinterhalvåret är det många växter som deppar ihop och hänger dystert. Det kanske är dags att investera i en krukväxt som inte kräver ljus – och är hur lättskött som helst?
Kalatea är en växt vars blad bleks av för mycket ljus.
Kalatea är en växt vars blad bleks av för mycket ljus.
Kalatea är en växt vars blad bleks av för mycket ljus.
1 AV 3
Undrar du varför dina växter dör utan anledning? Det har inte alltid med avsaknad av gröna fingrar att göra
2 AV 3
Under vinterhalvåret är det många växter som deppar ihop och hänger dystert. Det kanske är dags att investera i en krukväxt som inte kräver ljus – och är hur lättskött som helst?
Foto: Istock
3 AV 3
Kalatea är en växt vars blad bleks av för mycket ljus.
Foto: TOMAS SÖDERGREN

Lättskötta växter som överlever utan ljus

Äger du inga gröna fingrar, eller har du bara ont om ljus?

Då kan dessa lättskötta växter vara något för ditt hem.

Här är 10 växter som kan leva i den mörkaste av hörnor – extra bra under vinterhalvåret alltså!

Vi är många som gett upp levande växter och bara kör på plastväxter i stället. De bryr sig ju varken om ljus eller vatten – det är bara att låta de stå i fönstret (eller i en mörk vrå för den delen) och se fina ut.

Men! Det finns faktiskt flera växter som trivs bra i mörk miljö och inte alls behöver solljus. Vatten kan ju vara bra då och då – men det här är växterna du som helt och hållet saknar gröna fingrar faktiskt klarar att ta hand om. De flesta tål till och med att de glöms bort ett litet tag.

1. Kalatea

”Calathea Orbifolia” är en frodig sort med stora, vackra, rundade blad som är randiga i grågrönt och grönt. Foto: Istock

Kalatea är ett släkte med mellan 200 och 300 arter enhjärtbladiga växter i familjen strimbladsväxter. Dess mönstrade blad (rosa, vitt och gult) gör den till ett välkommet tillskott i vilket rum som helst. Den ska inte stå i mörkaste hörnet, men inte heller i solen – för mycket ljus kan nämligen bleka dess fina markerade blad. Här får du veta allt om hur du ta hand om din kalatea!

2. Prickblad

”Dienfbacchia seguine” är ett ljust prickblad. Den här typen av växt passar i exempelvis badrum som inte har något fönster. Foto: ANNA SKOOG

Prickbladssläktet/dieffenbachia är ett släkte tropiska växter ur familjen kallaväxter. Arterna i släktet är främst är kända för sina brokiga blad och vissa arter ur släktet, till exempel prickblad, odlas som krukväxter. De får inte stå ljust, ska skyddas mot stark sol och passar därför i rum utan fönster till exempel badrum. Annars, försök att använda en gardin som barriär mellan växt och sol, särskilt under våren och sommaren när växten producerar nya fina blad.

3. Dracena/drakblodsplanta

Dracenans blad känner man igen på de röda konturerna. Foto: Istock

Dracenasläktet är ett växtsläkte i familjen stickmyrtenväxter från Afrika och Asien med cirka 50 arter. Flera arter är välkända krukväxter i Sverige. Den har taggiga uppåtväxande blad med en röd kontur. Att ursprungsträdet kallas för drakblodsträd kommer sig av att om trädet skadas sipprar det fram en blodröd harts, så kallat drakblod. Direkt solljus kan faktiskt skada den – så ge den här plantan minimalt med sol men däremot gärna skugga.

4. Ampellilja

Ampelliljan är fin att hänga upp i en kruka. Foto: Istock

Ampellilja är en växtart i familjen agaveväxter från Sydafrika. Den här växtens anpassningsförmåga gör den jätteenkel att ta hand om, och därför är den också väldigt populär. Ampelliljan tål att ta sticklingar av och att glömmas bort då och då. Den frodas bäst om den slipper direkt solljus. Ampelliljan renar också luften från formaldehyd, som finns i både plaster, textilier och färger. Vill du veta mer om hur du ska ta hand om ampelliljan? Titta här!

5. Filodendron

”Philodendron sweetheart” har hjärtformade blad. Foto: Istock

Filodendron ingår i familjen kallaväxter som består av cirka 700 arter och därmed är de nästa största i familjen. Dess hjärtformade blad har gett den smeknamnet ”sweetheart” och den klarar dunkla rum alldeles utmärkt. Dock måste den beskäras/ansas för att förhindra att det bara blir långa ensamma stjälkar av det hela.

LÄS MER: Så får du dina palettblad att må bra även på vintern 

6. Bromelia

Bromelia (den röda blomman) ingår i ananasfamiljen, eller Bromeliaceae på latin. Det är en stor familj av färggranna växter från amerikanska kontinenten och Karibien. Foto: Istock

Förvånad över att hitta en tropisk planta på den här listan? Men en bromelia behöver faktiskt bara en självlysande lampa för att överleva, och förökar sig i fuktiga förhållanden som till exempel badrum.

7. Fredskalla

Fredskallan blommar helst i skuggiga lägen. Foto: TOMAS SÖDERGREN

Fredskallasläktet är ett växtsläkte i familjen kallaväxter som består av cirka 40 arter. Om du ofta glömmer att vattna dina växter, skaffa då en fredskalla som är otroligt lättskött. Den är otroligt lättskött och blomvillig i skuggiga lägen. Faktum är att den måste torka ut mellan vattningarna, vilket innebär att det absolut inte gör någonting om du glömmer bort vattnandet då och då. Så får du fredskallan att hålla sig fin länge!

8. Silverkalla

Silverkallan är en av våra mest hållbara krukväxter och fungerar perfekt för nybörjare. Foto: TOMAS SÖDERGREN

Silverkallor eller silverkallasläktet är ett växtsläkte inom familjen kallaväxter. Eftersom denna planta är en av de mest hållbara krukväxterna, då den fungerar bra i svagt ljus, är det en perfekt planta för nybörjare. Den tål till och med att stå långt inne i ett rum eller i hallen nästan helt utan ljus. Däremot är den extremt köldkänslig.

9. Svärmorstunga

Visserligen hjälper ljuset svärmorstunga att växa, men det här är en växt som definitivt tål mörker. Foto: TOMAS SÖDERGREN

Svärmors tunga eller svärmorstunga är en bajonettlilja som tillhör familjen stickmyrtenväxter. Växten är en mycket tålig och populär krukväxt. Namnet till trots, denna växt är ganska lättskött. Ljus hjälper den att växa, men den tål också mörker, se bara upp för rotröta orsakat av övervattning. Så här tar du hand om svärmorstungan!

10. Aspidistra/ungkarlsblomma

Den så kallade ungkarlsblomman är tålig – den kräver nästan ingenting. Men den växer långsamt. Foto: Shutterstock

En tålig växt inom släktet aspidistra och familjen stickmyrtenväxter som har odlats som krukväxt sedan mitten av 1800-talet i Sverige. De läderartade bladen har låga krav på både sol, vatten, luft och temperatur. Det enda som krävs är tålamod, eftersom den växer väldigt långsamt.

LÄS MER: Finaste blommorna i vinter – här är några favoriter

LÄS MER: Så sköter du dina kaktusar – och får dem att blomma 

LÄS MER: Luftrenande växter som rensar ditt hem från gifter