1 AV 4
Grankulla är en lättskött och tålig växt som ger härlig retrokänsla. Låt den torka upp mellan vattningarna. Näring i vattnet en gång varannan vecka vår till höst.
Foto: Blomsterfrämjandet
2 AV 4
Zamiakalla är nog mer känd som garderobsblomma. Av smeknamnet förstår man att den kan stå en bit in i rummet och klara sig ändå. Vattnas regelbundet, tål att torka ut lätt.
Foto: Tomas Södergren
3 AV 4
Begonia är blomman som nästan behöver torka ut innan den får vatten igen, den får aldrig stå helt blöt. Och på vintern krävs ännu mindre vatten. Tillför gärna svag näring varannan vecka under blomningen för bästa resultat.
Foto: Minna Mercke Schmidt
4 AV 4
Årets pelargon 2015 – en rosalila Violino. Pelargoner är en av våra mest populära blommor. Vattna rikligt och regelbundet och låt det torka upp mellan vattningarna.
Foto: Susanne Ellingsworth

10 lättskötta blommor som du inte kan döda

Har du också problem med att få dina blommor att leva?

För den utan gröna fingrar kan det här med krukväxter vara svårt.

Men det finns en lösning – här är blommorna du inte kan ta kål på!

Under sommartid tillbringar vi mer tid ute och kan lätt glömma bort våra växtvänner inomhus. För andra spelar det ingen roll vilken årstid det är, blommorna ser ofta ut mer vissna än levande ut oavsett.

Därför kan det vara skönt med lättskötta krukväxter på fönsterbrädan. Speciellt sådana som inte behöver vattnas så ofta. Oavsett gröna fingrar eller ej, här får du tio tips på 10 tåliga krukväxter som de allra flesta klarar av att ta hand om.

 

LÄS OCKSÅ: Blomsterspråket – det här betyder blomman

1. Aloe vera

Detta är en dekorativ och spännande krukväxt som är mycket enkel att sköta. Den vill gärna stå ljust men mår bra av att torka ut mellan vattningarna. Det räcker med näring i vattnet en gång per vecka vår till höst. Är känd för sin läkande effekt på sår.

2. Gullranka

En lättskött och tålig växt som ger härlig retrokänsla. Låt den torka upp mellan vattningarna. Näring i vattnet en gång varannan vecka vår till höst.

3. Svärmors tunga

Även den både lättskött och tålig, och den tål att torka ut ibland. Vattna så att jorden blir ordentligt genomvattnad och låt den sedan få torka upp innan nästa vattning. Svag dos näring i vattnet varannan vecka från vår till höst. Fungerar som luftrenare.

 

LÄS OCKSÅ: Testa dig själv – vad heter blomman på bilden?

4. Zamiakalla

Växten som också kallas garderobsblomma är både lättskött och tålig. Av smeknamnet förstår man att den kan stå en bit in i rummet och klara sig ändå. Vattnas regelbundet, tål att torka ut lätt. Svag dos näring i vattnet vår till höst.

5. Sköldpaddstuva, Zebrablad och Linspilea

Dessa tre som alla passar bra ihop har samma krav på ljus och vatten. De trivs alla i lätt skugga och med jorden lätt och jämnt fuktig. När rankorna har börjat växa är de snygga i en hög kruka. Svag dos näring i vattnet vår till höst.

6. Monstera

Det här är en dekorativ klassiker som åter blivit trendig. De hjärtformade bladen blir med tiden flikiga och stora. Även denna är lättskött och tålig och klarar av att stå en bit in rummet. Vattnas regelbundet, låt den inte torka ut helt. Näring en gång per vecka från vår till höst.

 

LÄS OCKSÅ: Så sköter du om rosorna

7. Begonia

Begonian behöver nästan torka ut innan den får vatten igen, den får aldrig stå helt blöt. Och på vintern krävs ännu mindre vatten. Tillför gärna svag näring varannan vecka under blomningen för bästa resultat. Den ska stå ljust men inte i stark sol.  Plocka bort vissna blommor efterhand så håller sig begonian mycket vacker. Tänk på att etylen från frukt kan orsaka knoppfall.

8. Kalanchoe

Känns ofta igen under namnen våreld och höstglöd. En mycket lättskött och tålig växt som kan lagra upp vatten i de tjocka bladen. Vattna rejält vid varje tillfälle och låt torka däremellan. Ta bort överflödigt vatten mellan planteringskrukan och ytterkrukan. Trivs ljust och soligt.

9. Pelargon

En av våra mest populära blommor, som fungerar lika bra inom- som utomhus, ljust och soligt. Vattna rikligt och regelbundet och låt det torka upp mellan vattningarna. Sommartid dricker pelargonen mycket vatten men den klarar ändå att torka bra. Krukväxtnäring ges en gång i veckan från vår till höst. Plocka bort vissna blommor och blad så får du en rikligare blomning.

 

LÄS OCKSÅ: Så sköter du om dina pelargoner

10. Fredskalla

Fredskallan är en lättskött växt och växer snabbt även om man placerar den i mörkare utrymmen. Blomningen blir dock rikligare vid ljus placering. Vattna igenom jorden ordentligt med ljummet vatten, men låt den torka upp mellan vattningstillfällena. Svag näring ges varannan vecka från vår till höst, vintertid en gång i månaden. Minskar halten av kemiska gaser i luften.

 

Källa: Odla.nu, Blomsterlandet.se, Goodhousekeeping.com, Interflora.se