1 AV 2
Rosor är en omtyckt blomma och populär att ge bort till någon man tycker om.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Visste du att rosor funnits i 35 miljoner år och att det finns massor av olika färger?
Foto: Colourbox

10 härliga saker du måste veta om rosor

Vi är många som älskar rosor, planterade eller i bukett.

Men visste du att den äldsta som hittats är 35 miljoner år gammal? Och att 80 procent av Zambia täcks av rosor? 

Här får du 10 fakta om en av våra mest älskade blommor.

Det är ingen hemlighet att en ros betraktas som en lite lyxigare blomma. Och den ingår i många buketter, särskilt lite finare sådana, och speciellt kärleksbuketter. Men hur mycket vet du om denna vackra blommor som finns i så många färger? Här kommer 10 olika underhållande fakta.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig blomsterspråket – det här betyder blomman

1. Betyder röd

Ordet ros kommer via grekiskan och latin, från ett keltiskt ord som betyder röd. Inom kristendomen symboliserar en röd ros Jesu blod medan en vit ros representerar jungfrulig renhet, omgiven av taggar och orättvisor.

2. Historia

Rosor odlades i kinesiska trädgårdar för närmare 4000 tusen år sedan. Under 1600-talet kom de till Europa och man började plantera dem i rabatter för skönhets skull, och på 1800-talet korsades tusentals nya rossorter fram. I naturen har rossläktet i dag ungefär 150 arter utspridda över hela norra jordklotet, från Holland till Mexiko och Nordafrika.

Foto: Colourbox

3. 35 miljoner år gammal

En fossil är inte nödvändigtvis ett djur, eller ens en dinosaurie. Man har faktiskt hittat en rosfossil i Colorado som har en ålder av 35 miljoner år! Det är vad vi skulle kalla för ”vintage-ros”!

4. Rosor = lyx

Rosen har alltid varit en symbol för lyx. Redan under medeltiden använde de rika och berömda rosenblad och rosenoljor i sina bad. I dag finns en flerfärgad rossort som är den dyraste i världen. En ensam ”Happy rose” kostar nästan 330 kronor, men de är väldigt speciella och inte så vanliga.

 

LÄS OCKSÅ: Så här sköter du om dina snittrosor

5. Överlevare

Rosor är extremt tåliga och kan överleva under mycket långa perioder. Som exempel kan nämnas Katedralen Hildesheim i Tyskland vars vägg täckts av stora rosenbuskar i över 1000 år.

6. Färgernas betydelse

Foto: Jacek Bednarczyk / Epa / Tt

Rosens olika färger används till att förmedla känslor, och har alla olika betydelser. Exempelvis står röda rosor för kärlek, romans och passion. Vill du däremot visa empati, lycka och familjär kärlek kan du ge gula rosor. Rosa rosor förmedlar poetisk romantik och vänlighet.

 

LÄS OCKSÅ: 4 tips för att få tulpanerna att hålla sig fina längre

7. Romarnas favorit

Rosenfamiljen var mycket betydelsefull för de gamla romarna som använde dem som rumsdekorationer, de till och med använde rosor som smycke runt halsen, på ett snöre. Och allt som sades vara ”under rosen” ansågs vara en hemlighet.

8. 80 procent av Zambia

Tycker du att det låter mycket om vi berättar att 54 procent av Ecuador är bevuxet av rosor? Det slår Zambia vars mark domineras av rosor till hela 80 procent! Det är mycket för att rosindustrin är en stor inkomstkälla där.

Foto: Tatiana Mironenko/Colourbox

9. Afrodites blod

Enligt legenden skapades rosen ur skummet som uppstod när den grekiska kärleksgudinnan Afrodite föddes och steg ur havet. Hennes son Cupido gav dem doft då han tappade ett kärl med nektar på marken. När han skulle lukta blev han stucken av ett bi och straffade dem genom att ta deras gaddar och sätta på rosorna i stället. Den röda färgen kommer från Afrodites blod när hon sprang genom ett rossnår för rädda sin make Adonis.

10. Rosornas krig

Det var under 1400-talet som namnet ”War of roses” (rosornas krig) uppstod. Den vita rosen symboliserade Yorkshire och den röda rosen Lancaster, och de blev symboler för striderna om makten över England.

 

Källa: Interflora.se, Appleyardflowers.com

 

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta blommor som du inte kan döda