Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 anledningar till att du borde ha fler gröna växter hemma

Gröna växter i hemmet gör underverk på oss människor.

Minskar stress, allergier, renar luften och skapar energi.

Här får du 10 anledningar att fylla hemmet med grönt!

Foto: Fotolia

1. Avslappnande

Nu är det dags att sluta skylla på att du inte har gröna fingrar och i stället lära dig vikten och fördelarna med att hålla en planta vid liv. 

Det är nämligen så att dessa levande saker kan göra mer för din fysiska och mentala hälsa än de gör för din inredning, och här är bevisen:

Avslappnande. 

De hjälper dig att slappna av. Det är bara att titta på det pulserande kronbladen på Saintpaulia och ditt adrenalin kommer att stimuleras. Något som kommer att resultera i att energinivåerna höjs och flödet av syre till hjärnan ökar, vilket i sin tur hjälper dig att slappna av.

Klicka vidare för att läsa fler anledningar!

LÄS OCKSÅ: 10 spöklika hus som kan förvandlas till drömhem

 

Källa: Housebeautiful.com

 

Foto: Tomas Södergren / EXP

2. Naturliga luftfuktare

I stället för att gå och köpa en dyr luftfuktare för att reglera den torra vinterluften kan du placera några ormbunkar runt om i hemmet. De skapar fukt genom en process som kallas transpiration, vilket är när porerna på undersidan av bladen i princip svettas och släpper ut den välbehövliga fukten.

 

 

Foto: Getty Images

3. Har en helande effekt

Aloe Vera känd som ”odödlighetens planta” i det tidiga Egypten och används än i dag för att läka sår. Många gnuggar in den på solbränd hud eller andra brännskador, och massor av hudkrämer görs på växten.

LÄS OCKSÅ: Helene stannar i fritidshuset på Öland när turistsäsongen är över

 

Foto: Getty Images

4. Inspirerar till kreativitet

Nästa gång du upplever skrivkramp, eller bara behöver hitta lite mer inspiration, besök ett växthus om du inte har ett eget. Färgstarka blad sägs nämligen inspirera, entusiasmera och ge energi till sin omgivning.

 

 

Foto: Tomas Södergren / EXP

5. Minskar allergier

Om du får snuva varje vinter på grund av damm behöver du några Ampelliljor i ditt liv. Bladen absorberar nämligen allergener (till exempel damm) och på bara två dagar kan denna planta eliminera 90 procent av gifterna i ett rum.

 

 

Foto: Håkan Larsson

6. Renar luften

Vill du vara säker på att luften som du andas hemma är hälsosam och ren, behöver du inte titta längre än till murgröna. Forskare har kommit fram till att denna växt är nummer ett vad gäller att rena luften, eftersom den är bäst på att absorbera formaldehyd.

LÄS OCKSÅ: Växter och loppisfynd fyller Fridas hem

 

Foto: Getty Images

7. Skapar energi

Då rött är en stimulerande färg, känd för att öka aptiten och ge en energikick kommer utseendet på röd silverkalla (aglaonema) att ge dig alla dessa förmåner. Ha den i badrummet för att få dig att piggna till på morgonen när du gör dig redo.

 

 

Foto: Fotolia

8. Hjälper koncentrationen

En studie som gjorts visade att studenter presterade 70 procent bättre när de var i ett rum med växter. Det finns flera varianter som kan överleva i kontorsmiljö med lite ljus, men bambu kommer att ge din arbetsplats ett rejält uppsving när det kommer till feng shui.

LÄS OCKSÅ: Så shoppar du på Ikea som ett riktigt inredningsproffs

 

Foto: Fotolia

9. Minskar stress

Blommande krukväxter, som exempelvis Anthurium, kan hjälpa till att sänka stressnivåer. Varför inte se till att ha det så i varje rum där hemma?

 

 

Foto: Getty Images

10. Lugnar ögonen

Många människor tror att allt du behöver göra är att titta på en Gullranka när ögonen är irriterade eller trötta (kanske efter timmar framför datorn) för att lindra spänningen på ögonen. Det sägs att det ska förhindra glaukom eller grå starr.

LÄS OCKSÅ: Sveriges minsta etta blev Sveriges dyraste