Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grönt är skönt – här har du bästa tipsen för hur du inreder med gröna växter.
Grönt är skönt – här har du bästa tipsen för hur du inreder med gröna växter.
Grönt är skönt – här har du bästa tipsen för hur du inreder med gröna växter.
1 AV 2
Inredningsstylisten Maria Löw om hur du inreder med gröna växter - 5 enkla tips
2 AV 2
Grönt är skönt – här har du bästa tipsen för hur du inreder med gröna växter.
Foto: Anna Skoog

Så inreder du med gröna växter – rum för rum

I nya boken "Inred med gröna växter" berättar floristen och stylisten Malin Hidesäter om hur du tar hand om dina blommor, väljer rätt sorter och skapar vackra miljöer i alla rum.

Här är hennes smarta tips!

LEVA&BO Redaktionen

Vardagsrum: Balansera mellan kontrast och harmoni

Har du ett ljust vardagsrum kan du fylla det med växter från hela världen. Det mesta funkar helt enkelt då man har mycket ljusinsläpp.

I dag finns det mängder av smarta möbler för att inreda ditt vardagsrum med vackra växter, som blomsterlådor, lampor och piedestaler. Att jobba på höjden och gruppera kan vara ett förslag. Stora växter tillsammans och olika former i ett fönster­ - allt från taggigt till mjukt - kan göra det mer intressant. Väljer du gröna växter, i stället för blommande i olika färger, kan du ha flera sorter utan att det blir rörigt.

LÄS OCKSÅ: Så förbereder du trädgården inför vinter

Glöm inte bort köksskåpet! Foto: Anna Skoog

Kök: Låt blommorna ta plats i köksskåpen

Känslig för uttorkning

Silveråderblad, Fittonia albivenis Argyroneura-gruppen, kommer ursprungligen från Peru och är en liten, lättskött, lågt växande kamrat som ibland kan blomma med små blommor. Planteras i en låg kruka med stort bottenhål. Växten trivs bäst i halvskugga, jorden bör hållas jämnt fuktig då den är ­känslig för uttorkning.

Afrodites växt

Förr i tiden brukade kvinnorna odla sin egen Myrten, Myrtus communis, för att binda en krans att bära på huvudet till sitt bröllop. Under antiken sa att man att myrten var Afrodites (kärleksgudinnans) växt. Myrten vill stå i ljust till halvskugga i rummet. Vattna måttligt med kalkfritt vatten så att jorden alltid är fuktig, den ska inte torka ut.

Alla blommor behöver inte stå i fönstret. Varför inte använda en stol som piedestal? Foto: Anna Skoog

LÄS OCKSÅ: 6 tips för smartare förvaring

Gracil och lättskött

Lyktranka, Ceropegia linearis ssp. Woodii, är en växt från Sydafrika och Zimbabwe som vi ofta kallar hjärtan på tråd. Det är en gracil och lättskött krukväxt med långa rankor, dessa kan man antingen ha hängande i en ampel, snurra upp på en båge eller gren. Den vill helst placeras ljust eller skuggas om det blir för soligt.

Krullig och kul

Albuca spiralis, Albuca spiralis 'Frizzle Sizzle', med sina krulliga blad och hyacintdoftande blommor är en annorlunda växt. En suckulent är en benämning på växter som lagrar vatten och näring i stammen och bladen. Den vill stå ljust eller i halvskugga. Vattna försiktigt och vänta tills den torkat innan du vattnar igen. Ju torrare desto krulligare blir bladen.

Piedestaler är bra grejor! Foto: Anna Skoog

Sovrum: Välj lummiga växter

Lättskött luftrenare

Ampellilja, Chlorophytum comosum, är en riktig luftrenare som passar bra i sovrummet och andra rum med för den delen. Den finns i många olika varianter och randningar i bladen. Lättskött växt som ska stå ljust till halvskugga, ju mörkare desto grönare blir bladen. Ampelliljan lagrar vatten och näring i knölar i rötterna så den klarar av att torka ut mellan vattningarna.

Odlas främst för doften

Doktor Westerlunds hälsoblomma Pelargonium graveolens ansågs vara hälsobringande och rekommenderades som en sovrumsblomma. Växten odlas främst för sin aromatiska doft och för sina blad som doftar starkt vid beröring. Doktor Westerlunds hälsoblomma är en lättodlad Pelargon som trivs bra i värme och sol.

Skapa fritt med rankorna

Känguruvin Cissus antarctica är en snabb­växande växt som bildar rankor som man kan linda runt en båge eller flera. Cissusen vill stå i ljus eller i halvskugga, håll jorden fuktig. Den tycker om hög luftfuktighet, så ge den en dusch då och då.

LÄS OCKSÅ: Den ståtliga tegelvillan har återfått sin glans

Tre växter för badrummet. Foto: Anna Skoog

Badrum: Skapa en grön djungel

Vattnas sparsamt

Rosenrosett, Graptopetalum bellum, är en fetbladsväxt (suckulent) som även kallas rosenrosett. Lättplacerad och väldigt tålig växt. Vattna sparsamt och låt den torka ut mellan vattningarna.

Vill inte torka ut

Rumsask, Radermachera sinica, är en tålig växt som gillar ljus och regelbunden vattning. Vill inte torka ut. Kommer ursprungligen från Sydafrika.

Från regnskogen

Peperomia, Peperomia albovittata, är en tålig växt, ursprungligen från regnskogen. Kräver inte mycket vatten och trivs i ett ljust fönster, ska dock skyddas från direkt sol. Vattna vid krukkanten, undvik att vattna på bladen.

 

LÄS OCKSÅ: Svensk dödsstädning – trenden som sprider sig över världen

Av Malin Hidesäter