Så inreder du med gröna växter – rum för rum
I nya boken "Inred med gröna växter" berättar floristen och stylisten Malin Hidesäter om hur du tar hand om dina blommor, väljer rätt sorter och skapar vackra miljöer i alla rum.
Här är hennes smarta tips!
Vardagsrum: Balansera mellan kontrast och harmoni
Har du ett ljust vardagsrum kan du fylla det med växter från hela världen. Det mesta funkar helt enkelt då man har mycket ljusinsläpp.
I dag finns det mängder av smarta möbler för att inreda ditt vardagsrum med vackra växter, som blomsterlådor, lampor och piedestaler. Att jobba på höjden och gruppera kan vara ett förslag. Stora växter tillsammans och olika former i ett fönster - allt från taggigt till mjukt - kan göra det mer intressant. Väljer du gröna växter, i stället för blommande i olika färger, kan du ha flera sorter utan att det blir rörigt.
LÄS OCKSÅ: Så förbereder du trädgården inför vinter
Kök: Låt blommorna ta plats i köksskåpen
Känslig för uttorkning
Silveråderblad, Fittonia albivenis Argyroneura-gruppen, kommer ursprungligen från Peru och är en liten, lättskött, lågt växande kamrat som ibland kan blomma med små blommor. Planteras i en låg kruka med stort bottenhål. Växten trivs bäst i halvskugga, jorden bör hållas jämnt fuktig då den är känslig för uttorkning.
Afrodites växt
Förr i tiden brukade kvinnorna odla sin egen Myrten, Myrtus communis, för att binda en krans att bära på huvudet till sitt bröllop. Under antiken sa att man att myrten var Afrodites (kärleksgudinnans) växt. Myrten vill stå i ljust till halvskugga i rummet. Vattna måttligt med kalkfritt vatten så att jorden alltid är fuktig, den ska inte torka ut.
LÄS OCKSÅ: 6 tips för smartare förvaring
Gracil och lättskött
Lyktranka, Ceropegia linearis ssp. Woodii, är en växt från Sydafrika och Zimbabwe som vi ofta kallar hjärtan på tråd. Det är en gracil och lättskött krukväxt med långa rankor, dessa kan man antingen ha hängande i en ampel, snurra upp på en båge eller gren. Den vill helst placeras ljust eller skuggas om det blir för soligt.
Krullig och kul
Albuca spiralis, Albuca spiralis 'Frizzle Sizzle', med sina krulliga blad och hyacintdoftande blommor är en annorlunda växt. En suckulent är en benämning på växter som lagrar vatten och näring i stammen och bladen. Den vill stå ljust eller i halvskugga. Vattna försiktigt och vänta tills den torkat innan du vattnar igen. Ju torrare desto krulligare blir bladen.
Sovrum: Välj lummiga växter
Lättskött luftrenare
Ampellilja, Chlorophytum comosum, är en riktig luftrenare som passar bra i sovrummet och andra rum med för den delen. Den finns i många olika varianter och randningar i bladen. Lättskött växt som ska stå ljust till halvskugga, ju mörkare desto grönare blir bladen. Ampelliljan lagrar vatten och näring i knölar i rötterna så den klarar av att torka ut mellan vattningarna.
Odlas främst för doften
Doktor Westerlunds hälsoblomma Pelargonium graveolens ansågs vara hälsobringande och rekommenderades som en sovrumsblomma. Växten odlas främst för sin aromatiska doft och för sina blad som doftar starkt vid beröring. Doktor Westerlunds hälsoblomma är en lättodlad Pelargon som trivs bra i värme och sol.
Skapa fritt med rankorna
Känguruvin Cissus antarctica är en snabbväxande växt som bildar rankor som man kan linda runt en båge eller flera. Cissusen vill stå i ljus eller i halvskugga, håll jorden fuktig. Den tycker om hög luftfuktighet, så ge den en dusch då och då.
LÄS OCKSÅ: Den ståtliga tegelvillan har återfått sin glans
Badrum: Skapa en grön djungel
Vattnas sparsamt
Rosenrosett, Graptopetalum bellum, är en fetbladsväxt (suckulent) som även kallas rosenrosett. Lättplacerad och väldigt tålig växt. Vattna sparsamt och låt den torka ut mellan vattningarna.
Vill inte torka ut
Rumsask, Radermachera sinica, är en tålig växt som gillar ljus och regelbunden vattning. Vill inte torka ut. Kommer ursprungligen från Sydafrika.
Från regnskogen
Peperomia, Peperomia albovittata, är en tålig växt, ursprungligen från regnskogen. Kräver inte mycket vatten och trivs i ett ljust fönster, ska dock skyddas från direkt sol. Vattna vid krukkanten, undvik att vattna på bladen.
LÄS OCKSÅ: Svensk dödsstädning – trenden som sprider sig över världen
Av Malin Hidesäter