7 allvarliga misstag du gör när du sopsorterar

Svenskarna är bland de bästa i världen på att sopsortera.

Men gör du det på fel sätt kan det få ödesdigra konsekvenser.

Här är de 7 vanligaste misstagen du gör när du sopsorterar!

Foto: Getty Images/iStockphoto

1. Många sopsorterar hela fel

Vi är duktiga på att sopsortera i Sverige. Faktum är att vi är bland de bästa i världen. Men alltför många som sopsorterar gör det helt fel. En del gör det lite för enkelt för sig och andra krånglar till det i onödan.

 

Vad som händer när vi sopsorterar fel är att det ställer till det i "cykeln". Saker återvinns inte, miljön försämras och kostnaden stiger på både varor och tjänster vilket drabbar alla konsumenter och världsbor i slutänden.
Här är 7 vanliga missförstånd vad gäller sopsorteringen. Bläddra vidare för att läsa!

LÄS MER: Stort test: Så gröna är de "gröna tvättmedlen"

 

Foto: Getty Images / iStock Editorial

2. "Frivilligt att sopsortera"

 

Många tror att det är frivilligt att sopsortera och tänker att de gör en sorts "tjänst" när de sorterar. Enligt en undersökning som Novus gjort så tror så många som 71 procent av svenskarna att de inte behöver sopsortera. Detta är faktiskt helt fel. Faktum är att vi alla är skyldiga att sortera våra hushållssopor.

 

 

 

Foto: Getty Images

3. Måste diska allt innan man kastar det

 

Detta kan vara en anledning till att många drar sig för att sopsortera eftersom de tror allt måste vara diskat innan då smutsen/kladdet skulle förstöra återvinningen. Men det stämmer alltså inte. Man måste inte rengöra förpackningarna innan, det är bara en seglivad myt som lever kvar! Däremot ska förpackningarna vara tomma.

 

 

 

Foto: Fotolia

4. Tvingas riva loss och dela upp

 

Ytterligare en sak många tycker är krångligt, men då helt i onödan. Man tänker att eftersom mjölkförpackningen är papper och korken plast, vin/champagneflaskan glas och korken/hållaren metall, kesopaketet plast och innerskyddet aluminium ska de sorteras olika. Men man behöver faktiskt bara sortera material utifrån det material som väger mest. Skönt, eller hur?!

 

 

 

Foto: Getty Images

5. Allt glas är samma glas

 

Här råder stora missförstånd. Många tror att allt glas betraktas som glas i återvinningen, men så är det inte. Det är bara glasförpackningar, glasflaskor och glasburkar, som får lämnas på återvinningen. Dricksglas, fönsterglas och spegelglas får inte slängas där då de har en annan glaskvalitet, och blandar man glaskvaliteterna så försämras möjligheterna att återvinna glaset. Vanliga dricksglas lägger du i soppåsen – men förpacka väl (gärna mjölkkartong) så det inte krossas och sophämtaren skär sig.

 

 

 

Foto: Fotolia

6. Sorterar värmeljusen under metall

 

Tidigare var det alltså okej att lämna värmeljusen på den vanliga återvinningen för aluminium. Men det är det inte enligt nya EU-direktiv som gör att det inte längre klassas som förpackningar. Man måste alltså själv samla in aluminiumkopparna och köra dem till en återvinningscentral och lämna in dem bland sprejer och färgburkar. Tycker du det är jobbigt kan du tänka på att om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas skulle vi spara tillräckligt med energi för att värma 8500 hus!

LÄS MER: Därför ska du ALLTID ta bort vekeshållaren från värmeljuset

 

 

 

Foto: Fotolia

7. Häller matfett i avloppet

 

Det är lätt att tänka mat som mat... men det ska man inte göra. Inte när det kommer till fetter. Du ska absolut inte hälla matfett i avloppet vilket tyvärr alltför många gör, det är skadligt för både avlopp (orsakar stopp) och miljö. Flera kommuner har till och med en särskild insamling av matfett på återvinningscentralen. Saknas det kan man hälla oljan eller annat fett i till exempel en mjölkkartong som man sedan försluter och lägger i de vanliga soporna.
 

LÄS MER: Så enkelt löser du stoppet i avloppet

 

 

Foto: Fotolia

8. Papper som papper

 

 

 

Det är stor skillnad på papper och papper. Detta för att vissa papper, så som post it-lappar och kuvert har klister på sig, och slänger du dem då i den vanliga pappersinsamlingen förstör de maskinerna. Detta leder till sämre papperskvalitet, men även dyrare produkter i slutänden. Så släng i den vanliga soppåsen så att de får energiåtervinnas i stället. Har du spelande gratulationskort måste de köras till återvinningscentralen – de räknas som farligt avfall.

LÄS MER: Knögelregeln: Så vet du hur påsen ska sopsorteras
LÄS MER: Stort test: Så gröna är de "gröna tvättmedlen"