1 AV 3
Dammsuga är inte så enkelt som man tror alla gånger. Många saker vi gör både försämrar och förstör städningen.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Dammsugartillbehören borde vara dina bästa vänner. Glöm inte bort dem!
Foto: Colourbox
3 AV 3
Vänta inte med att bta dammsugarpåsen till dess att indikatornlampan lyser – byt när den är full till 75 procent.
Foto: Colourbox

5 vanliga misstag du gör när du dammsuger

Dammsuga är inte så enkelt som man tror alla gånger.

Många saker vi gör både försämrar och förstör städningen.

Här är de 5 vanligaste dammsugarmisstagen du ska undvika!

1. Väntar tills påsen är full

Även om en del dammsugare har en indikatorlampa som varnar när det är dags att byta påse, kontrollera påsen själv och byt ut den när den är fylld till 75 procent. Det gör att sugkraften fortsätter att vara stark.

 

LÄS OCKSÅ: Här är platserna du glömmer att dammsuga

2. Dammsuger med smutsigt filter

Du kommer inte att få bort allergener om filtret är igensatt med smuts. Man behöver inte byta filtret lika ofta som påsen, men om filtret visar tecken på slitage eller om det är väldigt smutsigt eller trasigt är det dags att byta ut den helt. Rekommendationen för filterbyte är var sjätte gång du byter dammsugarpåse. Kolla gärna bruksanvisningen eller på företagets hemsida också.

 

3. Använder inte tillbehören

Dammsugartillbehören borde vara dina bästa vänner. Glöm inte bort dem! De gör din städning så mycket enklare och effektivare, och tar upp damm, smuts och allergener på ställen du annars skulle missa eller inte komma åt, som möbelklädslar, hörn, armaturer, lister och lampskärmar.

 

4. Spolar tillbaka sladden utan ”styrning”

Att bara trycka på knappen för inspolning av dammsugarsladden, och låta den sköta sig själv, kan få sladden att hoppa ur ”spåret”. Något som kräver inlämning på service. Och det är ju onödigt. Håll i stället sladden i handen, samtidigt som du trycker på knappen med foten, och ”styr” in kabeln rätt.

 

5. Tar inte bort hår och trådar

En del dammsugare har borstar som snurrar runt i själva munstycket. Då är det lätt att hår och trådar följer med, vilket till slut får borsten att fastna, och gör att dammsugningen inte fungerar som den ska. Och än värre, trassligt hår och trådar kan bränna sönder motorn, ingen billig reparation. Kontrollera munstycket varje gång du dammsuger för att undvika detta, och rensa bort allt hår, trådar och liknande.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa sätten för att få bort katt- och hundhår från möblerna

 

Källa: Goodhousekeeping.com