Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Husdjur kan förbättra såväl hälsan som det sociala livet, samt skapa lycka och ge livskvalité.Husdjur kan förbättra såväl hälsan som det sociala livet, samt skapa lycka och ge livskvalité.Husdjur kan förbättra såväl hälsan som det sociala livet, samt skapa lycka och ge livskvalité.
Med en katt hemma känner du dig aldrig ensam. Dessutom är du friskare.Med en katt hemma känner du dig aldrig ensam. Dessutom är du friskare.Med en katt hemma känner du dig aldrig ensam. Dessutom är du friskare.
11 starka fördelar med att ha en katt hemma – läs nedan!11 starka fördelar med att ha en katt hemma – läs nedan!11 starka fördelar med att ha en katt hemma – läs nedan!
1 AV 4
De är inte bara söta - de får dig att må bra också
2 AV 4
Husdjur kan förbättra såväl hälsan som det sociala livet, samt skapa lycka och ge livskvalité.
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
3 AV 4
Med en katt hemma känner du dig aldrig ensam. Dessutom är du friskare.
Foto: Getty Images
4 AV 4
11 starka fördelar med att ha en katt hemma – läs nedan!
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

11 fantastiska fördelar med att ha katt hemma

Har du inte katt redan kan det finnas anledning att skaffa en.

Kattägare har på många sätt ett bättre och hälsosammare liv – och har dessutom högre intelligens än andra, enligt forskare. 

Här är 11 starka anledningar att ha en liten katt där hemma.

Att ha husdjur kan förbättra såväl hälsan som det sociala livet, samt skapa lycka och ge livskvalité, det vet man sedan tidigare. Forskning (Carroll University i Wisconsin) visar också att kattmänniskor har högre intelligens; att personer som attraheras av katter är mer benägna att ha högre intelligens, liksom att det är mer öppensinniga, ogillar likformighet och inte är några människor som vänder kappan efter vinden. 

Foto: Getty Images / E+

LÄS MER: 10 katter som försatt sig i knepiga situationer 

Här får du 11 fördelar med att ha katt hemma. Så har du funderat på det tidigare kan det vara läge att slå till nu:

1. Ger kärlek

Att alltid ha någon som väntar på en hemma oavsett om man är singel eller lever med någon är en speciell känsla. Som kryper upp i famnen när man sitter i soffan och känner sig ensam eller ledsen. Fysisk beröring och värme är en livsnödvändighet för att vi ska må bra som människor. Och katten finns alltid där för dig, lyssnar och spinner. Din katt märker om du är upprörd eller låg och gör sitt bästa för att visa sitt stöd, och du behöver inte ens säga något. Kravlös kärlek. 

Foto: Getty Images / E+

2. Bättre hälsa

Det är allmänt känt att katter minskar stress samt sänker blodtrycket hos de människor de bor med. Många ställen som vårdar sjuka och gamla använder sig också av djurterapi numera. Och enligt en forskningsstudie från University of Minnesota har kattägare 40 procent mindre risk att dö i en hjärtattack än de som aldrig ägt en katt. Även andra dödshotande hjärt- och kärlsjukdomar verkar vara mindre bland de som lever med katt. Och en annan studie gjord av Australian National Heart Foundation visade dessutom att människor som äger husdjur, i synnerhet män, har lägre kolesterol- och triglyceridnivåer. 

3. Carpe diem

Foto: Getty Images

Att fånga dagen/stunden och leva i nuet är något vi ofta får höra men inte alltid är så lätt att leva efter. Här har katterna mycket att lära oss människor. De kan verkligen konsten att ligga och iaktta, sova och njuta här och nu, oavsett vad som händer runtomkring dem. En bra påminnelse för oss att ta det lugnare emellanåt. Och vem blir inte lugn av deras spinnande samt knådmassage med tassarna på ens mage?

LÄS MER: Paradishuset för katter – kolla in!

4. Motverkar depression

Enligt studier så ökar halterna av vällusthormonet oxytocin när man klappar och smeker en katt, vilket stimulerar vår mentala och fysiska hälsa, och oxytocin är en av kroppens allra viktigaste substanser, det ställer om hela nervsystemet och får oss att växla över i ett antistressläge.  Äger man en katt måste man dessutom både mata, planera, ta hand om den på olika sätt och kanske också gå ut med. Och allt som innebär rutin, planering, att ta ansvar hjälper till att hålla sådant som ledsamhet och depression på behövligt avstånd. Människan mår bra av att ge omvårdnad och katten får oss att känna oss behövda.  

5. Mera skratt

Foto: Getty Images

Precis som en katt motverkar depression frambringar de också en hel del skratt. Det är inte en slump att videoklipp på djur, och fram för allt katter, är så klickat på nätet. Att se dessa söta små djur göra dråpliga misstag när de leker, jagar mat eller annat är både roligt och hjärtevärmande. 

LÄS MER: Svenska katterna jagas av amerikansk tv – världsstjärnor nu 

6. Bättre för miljön

Funderar du på att skaffa hund i stället kan det vara bra att veta att en medelstor hund har en klimatpåverkan som är dubbelt så stor som en 4,6 liters Toyota Land Cruiser som kör 10 000 kilometer per år – beräknat på mängden köttintag. Då en katt äter mycket mindre har de en en klimatpåverkan som endast motsvarar en liten Volkswagen.

7. Sparar pengar

Foto: Getty Images

Om man ska jämför med det djur som är vanligast i stället för katt, hunden, så sparar man mellan 2400 och 6400 kronor på att välja katt i stället, oftast ännu mer. Det är den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCA som räknat ut det. Hunden är oftast större, äter mer mat och kräver mer leksaker, utbildningar och har högre veterinärkostnader.

8. Sköter sig själva

Till skillnad från både barn och andra husdjur är katten i stort sett självgående och extremt självständig. De tvättar sig själva, äter själva, lägger sig själva och kan till och med roa sig själva. Du behöver inte skaffa kattvakt när du jobbar, så länge de har vatten, mat och ren toalett att gå på, däremot får de enligt djurskyddslagen inte vara ensamma mer än 12 timmar. Man kan också be någon granne eller annan vän ge dem mat, göra ren lådan och leka en liten stund om man är borta länge. När du har varit borta under dagen har de förmodligen sovit och knappt märkt att du inte ens varit hemma. Dessutom är de ordentliga på att hålla rent kring sin mat och vatten, till skillnad från både hund och barn.

LÄS MER: Varning sakerna hemma som kan döda ditt husdjur 

Foto: Getty Images

9. Kan förebygga allergier

Enligt en studie som har publicerats i Clinical & Experimental Allergy hade barn som exponerades för pälsdjur före 6 månaders mindre risk att utveckla allergiska sjukdomar, hösnuva och eksem när de blev äldre. Det har också visat sig att barn som växer upp på bondgårdar oftast har starkare immunsystem än andra barn. Man kan också titta längre tillbaka i tiden när vi bodde med djur på gården, då fanns inga allergier alls – det är en modern åkomma. 

10. Motverkar ensamhet

Foto: Getty Images

Att ha en katt i hemmet tar bort all känsla av ensamhet. Vilket man kan känna oavsett om man lever ensam eller i en relation. Trots kattens oberoende och självständighet binder man starka band med varandra. Enligt en schweizisk studie så pass starka att ens känslor kan ha samma motsvarighet som den i en kärleksrelation till en partner. 

11. Skadedjursfritt

Sist men inte minst, har du en katt hemma behöver du aldrig oroa dig för råttor eller möss. Dessutom tar de gärna hand om både flugor, spindlar och andra kryp också. Och vem vill inte ha ett skadedjursfritt hem? 

LÄS MER: Stort test: Här är den bästa kattsanden 

LÄS MER: 27 viktiga saker att tänka på när du skaffar katt 

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto