Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

10 grupper på Facebook som du inte får missa

Är du hängiven ditt Facebook eller kanske har du börjat tröttna?
Oavsett vilket – det finns vissa grupper väl värda att vara med i.
Det kan till och med vara enda anledningen att faktiskt gå in på Facebook.
Här är 10 grupper som hjälper dig i livet och får dig att må bättre!

Foto: Peopleimages / GETTY IMAGES E+

1. Heja Livet!

 

 

En pepping-grupp för och med endast kvinnor att hämta styrka i. Här läggs ut allt ifrån glada heja-rop och rena glädjehistorier till önskan om råd eller berättelser om tunga erfarenheter, men också jobbiga situationer man själv eller någon annan befinner sig i just nu.

Här tillåts inga pekpinnar eller elakheter, alla stöttar varandra är grundtanken, antingen genom praktiska råd eller bara genom att boosta kärlek. Som de själva skriver: "Heja Livet är till för oss kvinnor, en plats där vi är med varandra, inte mot varandra."

 

 

Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

2. Economista - kvinnor som gillar aktier och privatekonomi

 

 

Gruppen är skapad för kvinnor som är intresserade av aktier oavsett tidigare kunskaper, tanken är att alla ska stötta varandra. 

"Här inne delar vi med oss av frågor, funderingar, lyckade affärer och allt annat som har med aktiehandel att göra! Även privatekonomiska frågor är varmt välkomna och vi uppmuntrar alla former av ekonomirelaterade frågeställningar", skriver de i sin presentation. 

Här finns också en "ordlista" med enkla beskrivningar för vanligt förekommande begrepp och ett test för att kontrollera sina egna kunskaper. Oavsett vad så är det alltid bra att ha lite koll på och få tips vad gäller privatekonomin.

 

 

Foto: Yukikae4b / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

3. Family Living – the true story

 

 

Detta kan vara Facebooks absolut roligaste grupp. Vill man dra på smilbanden eller bara få lite styrka när hemmet ser ut som kaos och ingen lyssnar på en där hemma är detta gruppen att gå med i.

Här nästan "tävlar" folk om att visa upp de stökigaste och grisigaste bilderna från hemmet, misslyckade bak och matlagningar och misskötta trädgårdar. Inga elaka kommentarer eller gliringar tillåts, alltihop är bara väldigt befriande.

 

 

Foto: Halfpoint - Fotolia / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

4. Svamp-klapp

 

 

Facebooks största svampgrupp har över 35 000 medlemmar och alla admins har mycket stor svampkunskap. Hit är alla svampintresserade välkomna, oavsett nybörjare eller mykolog, och allt som rör svamp är välkommet i gruppen – här råder inga tankeförbud.

Vill du ha artbestämningshjälp, få veta var svampen finns, dela med dig av tips själv eller bara ta del av svamptips är detta gruppen för dig.

 

 

Foto: Jupiterimages / GETTY IMAGES STOCKBYTE

5. Giving people

 

 

En fantastisk grupp som började med namnet "Matkassen" och sedan bytte namn till "Giving People". Grundanken är att slippa all onödig administration och kunna leverera akut hjälp i form av mat och andra förnödenheter till barnfamiljer över hela Sverige med hjälp av volontärer i organisationens nätverk.

"Giving people hjälper ekonomiskt och socialt utsatta barn till en tryggare vardag. Vi vänder oss till privatpersoner och företag för att kunna hjälpa barn", skriver de själva. Gå med i gruppen och läs om vilka familjer som behöver vad och välj själv vilka du vill swisha pengar eller kanske skänka barnkläder, mat eller annat till, ofta konkreta saker som barnkläder, skridskor etc. Handling som ger resultat direkt!

 

 

Foto: Beeldbewerking / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

6. Köp, sälj och byt

 

 

Nästan alla städer har en köp-, sälj- och bytsajt på Facebook. Mycket praktiskt och dessutom gratis om man jämför med Blocket. Miljövänligt på alla sätt och vis, närhetsprincipen och återanvändning är något vi alla bodde värna om i dessa tider.

Till skillnad från andra hemsidor är det här heller ingen begränsning på antal bilder. Smidigt också för att man får direktkontakt med säljaren, ser vem det är och så vidare.

 

 

Foto: Aj_Watt / GETTY IMAGES E+

7. Odla i växthus och trädgård/Odla i pallkragen

 

"Den här sidan är den naturliga startpunkten för dig som vill börja odla i växthus, eller redan är i gång. Läsvärda tips, inspiration och idéer", skriver de i sin presentation. Precis som gruppen "Odla i pallkragen" är det tänkt att vi där ska inspireras och inspirera varandra vad gäller odling, ge och få tips och bara njuta av härliga bilder.

 

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du gillar trädgård

 

 

Foto: Fotostorm / GETTY IMAGES E+

8. Återbruka mera!/Pysseltips och idéer i hemmet/Inredning, inspiration och renovering

 

"Återbruka mera!" är Sveriges största återbrukargrupp där folk lägger ut tips på saker som de har gjort om/återbrukat. Mycket inspirerande, fantasifullt, roligt och kreativt. Precis som "Pysseltips och idéer i hemmet" liksom "Inredning, inspiration och renovering" är grupper om man vill ha roliga och härliga tips och få inspiration för, i och kring hemmet både vad gäller pyssel, hantverk, inredning och måleri.

 

Foto: Anders Gronlund

9. Grannsamverkan

 

Dessa grupper växer som svampar ur jorden. Grannsamverkan-grupperna på Facebook finns snart från alla områden, samhällen och gator i hela Sverige. Grundtanken är att hjälpa varandra hålla koll på folk och eventuella skumma aktiviteter som försiggår, skapa trygghet helt enkelt.

Men det kan också vara ett sätt att lära känna grannarna i området och anordna aktiviteter i kvarteret. Jättebra så länge alla håller en god ton, vilket inte alltid är fallet i alla grupper, men det ska ligga på admins ansvar.

 

 

Foto: Olle Sporrong

10. Säker stil-gruppen

 

 

"Inspirerande vardags-outfits? Perfekta jobbväskan? Bästa vita skjortan? Festen, arbetsintervjun eller fredagsfin? Stilfrågor, grymma fynd, inspiration och garderobsproblem - allt sådant diskuterar vi här i #säkerstilgruppen och vi hjälper varandra!" står det i deras presentation. 

De som står bakom den är Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret som också skrivit bästsäljande modeböckerna "Säker stil", "Säker stil: 101 stiltips" och driver "Säker stil"-podden. 

I deras Facebook-grupp får du även dagliga stiltips, modenytt, tips, tävlingar och inspiration.

 

LÄS MER: Superknepet! Därför ska du hälla diskmedel i toaletten