Lömsk flugsvamp är en av våra giftigaste svampar. Foto: Shutterstock

Giftiga svampar i Sverige – här är de farligaste

Plocka svamp är rogivande och härligt – dessutom är ju belöningen något gott att äta.

Men det gäller att ha koll på vilka svampar som man absolut inte ska stoppa i munnen.

Giftiga svampar finns det faktiskt ganska gott om. Här lär vi dig om de vanligaste, och farligaste, giftsvamparna i Sverige.

Veronica Lundström Kristensen

Den röda flugsvampen är kanske den mest avbildade svampen i världen – en giftsvamp som nog de flesta kan identifiera. Men att se skillnad på en matsvamp och en giftig kopia kan vara svårt även för det mest tränade svampplockarögat. Vit flugsvamp kan exempelvis lätt förväxlas med en ofarlig champinjon, och den bruna gifthättingen med matsvampen föränderlig tofsskivling.

Röd, brun och panterfläckig flugsvamp, grå bläcksvamp, bolmörtsskivling, pluggskivling, toppslätskivling stenmurkla, vissa trattskivlingar och trådskivlingar. De är några av de giftiga svamparna i Sverige. På giftinformation.se finns mer information om dem och vilka symptomen på förgiftning är.

Symtom om du fått i dig giftig svamp

Det är inte farligt att ta i en giftig svamp, utan den vanligaste orsaken till svampförgiftning är att man misstagit en giftig svamp för en matsvamp och tillagat och ätit den. Svamp är också en hårdsmält och känslig färskvara och du kan må dåligt och kräkas utan att ha blivit förgiftad. Ta hand om den så snart som möjligt när du kommer hem.

Kräkningar, diarréer, yrsel, dubbelseende, sluddrigt tal och muskelvärk är tecken på svampförgiftning. Det vanligaste är magsymtom.

Vilka svampar kan jag plocka?

Man ska bara plocka det man är helt säker på. En gammal regel är att undvika vita svampar med vita skivor, till exempel vit flugsvamp, och bruna svampar med bruna skivor.

Här är de fem absolut farligaste svamparna i Sverige:

1. Lömsk flugsvamp

Lömsk flugsvamp är dödligt giftig. Foto: Istock

Lömsk flugsvamp (Amanita phalloides) är en av de giftigaste svamparna i Sverige. Den växer i ek- och bokskog i södra och mellersta Sverige. Svampen innehåller giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna och kan vara livshotande om man inte får behandling i tid. Det sägs att bara 30 gram av den lömska flugsvampen räcker för att döda en vuxen man.

Lömsk flugsvamp kan lätt förväxlas med matsvampen grönkremla som ser ungefär likadan ut ovanifrån. Ett råd från experterna är att aldrig plocka vita svampar med skivor.

2. Vit flugsvamp

Vit flugsvamp kan vara dödlig om man inte får behandling i tid. Foto: Istock

Vit flugsvamp (Amanita virosa) har en konisk till klockformad hatt. Färgen är vit och med åldern blir den gul eller gulbrun, framför allt mot mitten. Skivorna under hatten är vita och foten vit, ganska spenslig och med vita flockar. Den har också en så kallad volva, som en strumpa eller säck, som är svårupptäckt då den ofta är står under mossa. Längre upp runt foten har den också en tunn ring, som den krage, som är ofta är trasig.

Svampen växer i fuktiga och mossiga barrskogar över hela Sverige, med undantag för norra Norrland. Den kan lätt förväxlas med snöbollschampinjon, silkesmusseron och vårmusseron.

Vit flugsvamp innehåller även den giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna och kan vara dödlig om man inte får behandling i tid. De första symtomen på förgiftning brukar märkas efter 8-24 timmar, med kräkningar och intensiva vattentunna diarréer.

3. Gifthätting

Gifthätting trivs på barrved och lövved och kan vara dödlig. Foto: Istock

Gifthätting (Galerina marginata) är en liten brun skivling som förekommer i hela Sverige. Svampen trivs exempelvis på barrved, lövved och brukar kunna ses på träflis längs motionsslingor. Svampen innehåller amatoxin, samma gift som i lömsk och vit flugsvamp, som kan vara livshotande.

Gifthätting växer både enstaka och i grupper och kan lätt förväxlas med matsvampen föränderlig tofsskivling som också växer i klunga.

4. Toppig giftspindling

Toppig giftspindling är brun med bruna skivor under hatten. Foto: Shutterstock

Toppig giftspindling (Cortinarius rubellus) är en av våra farligaste giftsvampar och växer i mossig granskog över hela landet. Ibland finns den också i tall- eller bokskogar. Svampen är brun med bruna skivor och en tumregel enligt Svampguiden.se, är att generellt undvika bruna svampar med bruna skivor.

Trots att de enligt experter anses väldigt olika i utseende, händer det att toppig giftspindlig förväxlats med trattkantarell som växer i ungefär samma miljö.

Giftet i toppig giftspindling heter orellanin och kan skada njurarna. Förgiftningen visar sig sent – mellan 2 och 7 dygn – efter att man ätit svampen och symptomen kan vara huvudvärk, trötthet, illamående, kräkningar, frossa, ryggsmärtor och brännande törst. I svåra fall kan svampen ge bestående njurskador.

5. Orangebrun giftspindling

Orangebrun giftspindling innehåller giftet orellanin som skadar njurarna och kan ge bestående njurskador. Foto: Shutterstock

För 20 år sedan fanns orangebrun giftspindling (Cortinarius orellanus) med som nära hotad på SLU Artdatabankens rödlista. I dag klassas den som livskraftig och förekommer i södra och mellersta Sverige, ofta på torr och mager mark där ek, bok och hassel växer.

Svampen innehåller likt toppig giftspindling, giftet orellanin, och ger samma symptom och skador som sin släkting.

LÄS MER: Supertricket: Så rensar du svamp på nolltid

LÄS MER: Rensa blåbär i raketfart – alla tips för en lyckad blåbärsplockning

Se även: