Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 nov 2017 13:15

Geniala idén – så gömde Lars det fula på väggen med bokryggar i Stringhyllan

Lars Lindström dolde elskåpet på ett fiffigt sätt.

Lars Lindström dolde elskåpet på ett fiffigt sätt.

1/4

Ett säkringsskåp installerades när hallen renoverades. Säkringarna döljs bakom en lucka, men själva elmätaren är inte lika lätt att dölja.

Ett säkringsskåp installerades när hallen renoverades. Säkringarna döljs bakom en lucka, men själva elmätaren är inte lika lätt att dölja.

2/4

Foto: Lars Lindström

Då kom Lars på idén att sätta upp en hylla framför den och dölja elskåpet meden stringhylla – och böcker.

Då kom Lars på idén att sätta upp en hylla framför den och dölja elskåpet meden stringhylla – och böcker.

3/4

Foto: Lars Lindström

Smart idé! Läs nedan hur du kan göra likadant.

Smart idé! Läs nedan hur du kan göra likadant.

4/4

Foto: Lars Lindström

 

Har du också ett stort och fult elskåp i hallen?

Leva & Bo:s reporter Lars Lindström visar hur det på ett finurligt sätt förvandlas till ett smycke som drar blickarna till sig.

När vi renoverade hallen installerades ett modernt säkringsskåp med automatsäkringar, som döljs bakom en lucka.

Själva elmätaren var dock inte lika lätt att dölja. Den sitter på en pelare med elkablar, är vedervärdigt ful och sticker ut mer än en decimeter från väggen.

Den sitter dessutom sitter i ögonhöjd och är det första man ser när man kommer in i lägenheten. Vi bestämde oss för att kamouflera och förgylla den med vackra, gamla böcker.

 

LÄS OCKSÅ: Så lyckades Matilda renovera köket – för bara 1 500 kronor

Måste figursågas

Hyllan är en String pocket, som har djupet 15 centimeter och därmed räcker för att dölja elskåpet. Pelaren där hyllan sitter är endast 50 centimeter bred, därför måste hyllplanen som är 60 centimeter breda kapas.

Ett av hyllplanen måste också figursågas på baksidan för att kunna pusslas in runt elskåpets form.

Vi valde en hylla i den rödbruna kulören burgundy, av två skäl. Dels matchar färgen andra detaljer i hallen. Dels är det lackade hyllplanet tillverkad i materialet MDF – som är relativt lätt att såga i och relativt enkel att få slät.

Såga i ny hylla kändes fel

Att såga i en nyinköpt Stringhylla var inte roligt. Det kändes fel. Tänk om idén inte skulle funka? Men vi mätte, kontrollmätte och sågade, med fogsvans på längden och med sticksåg på baksidan av ett av hyllplanen. Vi putsade sedan sidorna släta med sandpapper.

Nya borrhål måste också borras, med en sex millimeters borr, för att kunna fästa hyllbärarna.

Stringhyllan har rätt djup för att dölja det fula elskåpet.

Foto: Lars Lindström

På Strings webbsida hittade vi hyllans NCS-kulör, så att vi kunde köpa en liten burk färg att måla de sågade sidorna med. Om du föredrar hyllor i valnöt eller ek: tänk på att det är faner, vilket gör det krångligare att dölja de sågade sidorna snyggt.

 

LÄS OCKSÅ: 5-åringen ville flytta hemfrån – nu hyllas pappa Gustaf för sin geniala lösning

Vackra ryggar i skinn

Böckerna då? 

Vi har under hösten inhandlat böcker i halvfranska band med vackra ryggar i skinn för 10-20 kronor styck i diverse secondhandbutiker. Eftersom man inte vill förstöra stora litterära verk var det en lotterivinst att hitta en hel bunt romaner av amerikanen James O Curwood, återutgivna av B Wahlströms bokförlag 1928.

Inte bara litteraturkritiker kan såga böcker.

Foto: Lars Lindström

Vi provläste, fann böckerna outhärdliga och plockade fram sågen. 

Vi mätte, fäste en bok med skruvtving på en Ikeapall och sågade av boken cirka två centimeter från ryggen med en vanlig fogsvans. 

Åtta romaner sågades på det viset, flera av Curwood, men också - skam till sägandes - några Nobelpristagare i litteratur: Rudyard Kipling, Bjørnstjerne Bjørnson, Henryk Sienkiewicz och Anatole France.

Böckerna limmades

Två andra böcker sågades på liknande sätt, fast på dem behöll vi en av bokpärmarna intakt. Sedan limmades böckerna ihop med trälim, fem och fem – böckerna med en pärm intakt ytterst – och sattes i press med skruvtvingar. Lite lim kletades också mellan pärmen och de första sidorna.

När limmet torkat står fuskböckerna stadigt.

Foto: Lars Lindström

Med några icke sågade böcker på kanterna och de två hoplimmade sjoken i mitten blev resultatet levande med ett naturligt mellanrum. Om vi hade limmat ihop alla tio sågade böcker kunde det ha blivit stelt och märkligt.

Några av de sågade böckerna, utan ryggar, band vi ihop med papperssnören och la på översta hyllplanet, med den osågade sidan utåt.

En hel del pyssel var det, men när vi till sist kunde ställa in de sista bokryggarna i hyllan och såg resultatet kändes det värt besväret.

Sista pusselbiten sätts in i bokhyllan.

Foto: Lars Lindström

 

LÄS OCKSÅ: 15 saker som ingen över 40 borde ha hemma längre