Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Ge väggarna liv med tapeter från 1900-talet<br />

<strong>Streck. </strong>50-tal, 150 kronor per meter.

1 av 7

<strong>Söt. </strong>20-tal, 300 kronor per rulle.

2 av 7

<strong>Frukt. </strong>Vinyltapet, 60-tal, 400 kronor per rulle.

3 av 7

<strong>Gråblå.</strong> 50-tal, 600 kronor per rulle.

4 av 7

<strong>Blomster. </strong>Sent 60-tal, 650 kronor per rulle.

5 av 7

<strong>Blommig. </strong>Sent 60-tal, 650 kronor per rulle.

6 av 7

<strong>Grönt. </strong>Så här ser en del av Magnus vardagsrum ut. Tapeten är från sent 60-tal och finns inte längre till salu i webbshopen.

7 av 7

Gamla färghandlar och lanthandlar är guldgruvor för Magnus Karlsson. Där finns ofta det han brinner för - lager med originaltapeter från 1900-talet.

Andra har också läst

Hur började intresset?

- Jag gillar gamla grejer överhudtaget och för länge sen hitade jag tapeter­ på en loppis. Jag satte upp dem och tyckte det blev jättebra. När jag flyttade­ så ­annonserade jag efter gamla ­tapeter och fick ett jättenapp från en person som hade ett stort lager. Då började det födas­ en idé om att köpa upp det och sälja ­vidare. I dag säljer vi originaltapeter från 1900-talet och har specialiserat oss på originaltapeter från den tiden. Främst från 50-60-talet.

Varför original framför nytryck?

- De är helt klart mycket snyggare och tillverkade med en annan tryckteknik. Det blir en helt annan känsla helt enkelt­. Ofta är det häftigare mönster också, och även om man försöker kopiera det i ­nytryck, så är originalet finare.

Vilka tapeter är populärast?

- Trenden som fortfarande gäller är 50-, 60-, och 70-talet. Det är den tiden som folk har en anknytning till.

Var hittar ni alla gamla mönster?

- Från lanthandlare och gamla f­ärgaffärer som har lagt ner. Det blir ­givetvis svårare och svårare att hitta, men hittills har det gått bra.

Vet man vem som har ritat dem?

- Förr i tiden så fanns det alltid kant som skulle skäras bort och där kan det ­ibland stå någon formgivares namn. Men det är sällan.

Vilka är det som köper originaltapeter?

- Vi säljer till privatpersoner, ­teatrar, filminspelningar och museum. Vi har nyligen sålt tapeter till ­kommande ­säsong av "Solsidan" och filmen om ­Monika Zetterlund. Jag tror folk ­söker efter något speciellt, något som de är ­ganska ensamma om. Gillar man gamla möbler och inredning så varför inte ta gamla tapeter också. Det är ju få saker som har så stor inverkan på ett rum som tapeter.

Vad säljer ni mer för prylar?

- Det är lite lampor, porslin och ­silversmycken, mest från 60-talet. Även en del beslag till möbler, dörrar och köksluckor. Vi har sådant som folk ­kanske har svårt att hitta.

Hur ser det ut hemma hos dig?

- Jag har bara gamla tapeter. ­Favoriterna är från 60-talet, liksom ­huset. Hela min inredning är retro.