Tänk utanför ramarna. En egen ö av kalksten. Foto: Nina Bergström

Ge din trägård ett utegolv

Valet av trädgårdens golv är minst lika viktigt och svårt som för insidan av huset. Vi har hittat de senaste trenderna och vackra plattor i alla former. Låt dig inspireras.

Caroline Berggren

FAKTA

Marktrender


1, NATURSTEN.
Naturstenen har aldrig gått ur modet men nu önskar vi oss den äkta varan mer än någonsin. Och inget passar bättre i trädgården.
2, PLATTOR. Badrumstrenden flyttar ut. Större plattor känns modernt
och rejält. Gärna lagda i oregelbundna mönster.
3, MÖNSTRAT. Kombinera  olika typer av plattor och stenar och skapa nya mönster och upplevelser. Vanliga betongplattor bildar en vacker helhet med ramar av gatsten.
4, VINTERGRÖNT. Växter som är gröna året om ger trädgården struktur och gör den vacker även på vintern. Passar att kanta stenläggningen med.
5, CIRKLAR. Hett just nu, både till uteplatsen och planteringarna. Rama in gruset, gräset eller plattläggningen

LÄNGE HAR LUSTEN varit stor att skapa vackra golv i våra trädgårdar. De senaste åren har trädäcket och tumlad betongsten dominerat. Men naturstenen är på vär tillbaka in i landets villaträdgårdar. Nu vill vi ha slitstarka material som åldras vackert och i spännande mönster som ger trädgården liv och en solid stomme. Sten passar också bra när vi vill skapa nya rum och uteplatser lite längre ut i trädgården.

 

"Gillar natursten bäst i trädgården"

 Bosse Rappne är trädgårdsmästare på Ulriksdals slottträdgård utanför Solna. 

Vad har du själv för typ av markläggning hemma?

 –Oregelbundet lagt mörkt naturskiffer med timjan som växer i fogarna. Det var väldigt besvärligt att lägga då ingen platta är den andra lik och alla är ojämnt

 tjocka. Jag tycker mycket om skiffer, det är vackert och skönt att gå barfota på under sommaren. Timjan passar fint till skiffret och är så vacker när den blommar att man baxnar. För att inte tala om doften. Överlag gillar jag natursten bäst i trädgården, jag är inte så förtjust i färgad betongsten.

Vad skulle du ge för tips till den som ska välja sten till trädgården?

 –När det kommer till materialval tycker jag att man ska välja en neutral färg, golv ska vara diskreta. Det kan också vara vackert med olika ytor och former om det är genomtänkt. Tänk på att när ett trädäck blir mossigt och gammalt så tycker vi bara att det är ser trist ut men när samma sak händer med en stenläggning kallar vi det patina! En stenläggning är lite dyrare, lite jobbigare att lägga – men värt det!

Det pratas en del om nya fogar, vilken fog tycker du är bäst?

 –Det beror på vilket resultat man vill ha. Runt en pool kan det vara fint med en härdad fog. Man behöver inte köpa dyr specialfog, det går lika bra att blanda i lite betong i fogsanden och sedan vattna plattorna för samma resultat. Vill man att växter, till exempel timjan, ska kunna växa mellan fogarna så ska man ha rörgravsgrus, som är en porösare typ av grus, under plattorna.

 Något som är extra viktigt att tänka på? 

 –En stenläggning är en av de säkraste investeringarna du kan göra i trädgården, så ta dig tid att välja det du verkligen tycker om. Även om du inte ska sälja huset så har du slösat på dig själv. Vilket inte är så dumt! Ska man lägga stenen själv och är nybörjare är det bra att välja hyvlade jämntjocka plattor. Då blir resultatet oftast bättre. Underarbetet är superviktigt. Fuska inte, det har du igen flera gånger om, och har du lerjord är det extra viktigt.


Lägg ett golv steg för steg

 1, Gräv ur ordentligt minst 25 centimeter – för biluppfart det dubbla.

 2, Det ska luta bort från huset så regnvatten rinner undan.

 3,  Lägg markduk, geotextil, som hindrar leran från att tränga upp i gruset.

 4,  Lägg stenkross, cirka 15–20 centimeter tjockt lager.

 5, Kratta och packa till, ju hårdare desto längre håller det. Kan vara bra att använda en maskin.

 6,  Lägg på sättsanden, cirka 2–5 centimeter djupt. Rörgravsgrus om du vill ha växter i annars väljer du stenmjöl.

 7,  Jämna ut och lägg på plattorna.

 8, Fyll i med fogsand.

 

Planera noga innan du börjar

Underarbete. Fuska inte! Stenläggningar är inte något som fixas på en dag. Ta dig tid och råd att göra det grundligt så håller din uteplats längre och blir bara vackrare med åren.

Fog. Det finns en mängd olika alternativ för fogarna. Välj mellan fog som

 härdar, det vill säga stelnar helt, fog som är basisk vilket gör att få växter vill växa i den, och traditionell fogsand. Det går också att blanda ner lite betong i fogsanden och sedan vattna plattorna så att det härdar.

Materialval. Tänk noga igenom var, hur och vilket material du tänker lägga. Passar det till huset och de övriga materialen i trädgården? En gyllene regel är att inte ha för många olika material runt huset och trädgården. Men ett medvetet val av olika material kan bilda fina kontraster.

Kanten. En viktig del när du skapar ditt trädgårdsgolv är övergången och avslutningen. Kantsten eller plantering behövs för att materialen inte ska flyta ut i varandra. Det är viktigt för helhetsintrycket.