Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
SÅ HÄR BLEV FAMILJEN LANTZ GARAGE– ljust, luftigt & uppstyrt!SÅ HÄR BLEV FAMILJEN LANTZ GARAGE– ljust, luftigt & uppstyrt!SÅ HÄR BLEV FAMILJEN LANTZ GARAGE– ljust, luftigt & uppstyrt!
EGEN SNICKARVERKSTADDetta är verkligen ett garage med plats för allt. Så även en snickarverkstad med alla dess detaljer som skruvar och muttrar.EGEN SNICKARVERKSTADDetta är verkligen ett garage med plats för allt. Så även en snickarverkstad med alla dess detaljer som skruvar och muttrar.EGEN SNICKARVERKSTADDetta är verkligen ett garage med plats för allt. Så även en snickarverkstad med alla dess detaljer som skruvar och muttrar.
TAR INGET GOLVUTRYMMEDäcken är stora och de är otympliga. Men så här på väggen tar de inget golvutrymme i anspråk.TAR INGET GOLVUTRYMMEDäcken är stora och de är otympliga. Men så här på väggen tar de inget golvutrymme i anspråk.TAR INGET GOLVUTRYMMEDäcken är stora och de är otympliga. Men så här på väggen tar de inget golvutrymme i anspråk.
UTNYTTJA TAK & VÄGGARGrova krokar för tyngre och otympliga föremål som gungstolar, stegar och annat lite mer utrymmeskrävande. I taket finns plats för långa plankor, skidor och annat som man kanske inte använder så ofta.UTNYTTJA TAK & VÄGGARGrova krokar för tyngre och otympliga föremål som gungstolar, stegar och annat lite mer utrymmeskrävande. I taket finns plats för långa plankor, skidor och annat som man kanske inte använder så ofta.UTNYTTJA TAK & VÄGGARGrova krokar för tyngre och otympliga föremål som gungstolar, stegar och annat lite mer utrymmeskrävande. I taket finns plats för långa plankor, skidor och annat som man kanske inte använder så ofta.
ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.
ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.
FÖRRÅD. Tänk över förvaringsbehovet i samband med att du bygger et garage. Familjen Lantz såg till ha plats för bland annat trädgårdsredskap. Inredning från Elfa.FÖRRÅD. Tänk över förvaringsbehovet i samband med att du bygger et garage. Familjen Lantz såg till ha plats för bland annat trädgårdsredskap. Inredning från Elfa.FÖRRÅD. Tänk över förvaringsbehovet i samband med att du bygger et garage. Familjen Lantz såg till ha plats för bland annat trädgårdsredskap. Inredning från Elfa.
BILRUMMET. Det nybyggda, fristående garaget är främst av allt till för att förvara ögonstenen, en PV från 1965.BILRUMMET. Det nybyggda, fristående garaget är främst av allt till för att förvara ögonstenen, en PV från 1965.BILRUMMET. Det nybyggda, fristående garaget är främst av allt till för att förvara ögonstenen, en PV från 1965.
Familjen Lantz fixade garaget.Familjen Lantz fixade garaget.Familjen Lantz fixade garaget.
1 AV 9
SÅ HÄR BLEV FAMILJEN LANTZ GARAGE– ljust, luftigt & uppstyrt!
Foto: Cecilia Nordstrand
2 AV 9
EGEN SNICKARVERKSTADDetta är verkligen ett garage med plats för allt. Så även en snickarverkstad med alla dess detaljer som skruvar och muttrar.
Foto: Cecilia Nordstrand
3 AV 9
TAR INGET GOLVUTRYMMEDäcken är stora och de är otympliga. Men så här på väggen tar de inget golvutrymme i anspråk.
Foto: Cecilia Nordstrand
4 AV 9
UTNYTTJA TAK & VÄGGARGrova krokar för tyngre och otympliga föremål som gungstolar, stegar och annat lite mer utrymmeskrävande. I taket finns plats för långa plankor, skidor och annat som man kanske inte använder så ofta.
Foto: Cecilia Nordstrand
5 AV 9
ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.
Foto: Cecilia Nordstrand
6 AV 9
ORDNING & REDAUtnyttja väggarna maximalt. Det är då det blir ordning. Smått och gott, sladdar och annat småfix är sorterat i stora och små plastlådor.
Foto: Cecilia Nordstrand
7 AV 9
FÖRRÅD. Tänk över förvaringsbehovet i samband med att du bygger et garage. Familjen Lantz såg till ha plats för bland annat trädgårdsredskap. Inredning från Elfa.
Foto: Cecilia Nordstrand
8 AV 9
BILRUMMET. Det nybyggda, fristående garaget är främst av allt till för att förvara ögonstenen, en PV från 1965.
Foto: Cecilia Nordstrand
9 AV 9
Familjen Lantz fixade garaget.
Foto: Cecilia Nordstrand

Garage med ordning & reda – så fixar du!

Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusive en bil!

TIPS TILL SUPER­GARAGET

1. BEHOV
Gör en önskelista på allt vad du verkligen vill förvara i garaget. Ska bilen fortfarande få plats? Behöver du en snickerboa? Är det isolerat så färg och annat frost­känsligt också kan förvaras här?

2. VÄGGAR
Utnyttja väggarna maximalt. Gör förvaringen överskådlig.

3. FÖRVARA
Tänk stort och smått. Lådor i olika stor­lekar är utmärkt för att förvara spretiga saker som olika typer av sladdar, eller allt som har med el att göra, eller penslar och sånt.

4. GOLVVAL
Vilket golv du ska ha beror mycket på om du vill att bilen ska stå i garaget. Men enkelt och underhållsfritt är en klassisk gjuten betongsula. Vill du lägga in en annan typ av golv och ha bilen där, då måste du kolla att golvet tål tyngden av en bil.

5. TAKET
Utnyttja taket. Plankor, skidor, windsurfingbrädor, allt detta förvaras lämpligen under taket. Använd takbjälkarna för att fästa få stöd.

9 TIPS FÖR RÄTTA GARAGEBYGGET
– TÄNK PÅ DET HÄR FÖRST:


Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för lite av. 

Här följer några goda råd om du planerar att bygga ett garage eller en carport.


1. BESTÄM TYP
Den allra första frågan är varmgarage, kallgarage eller carport. Ett varmgarage tar snabbt bort ytfukten på bilen, men kanske ändå inte alltid är den bästa lösningen för bilen. Kondensen som skapas kan ge rost. Det kalla garaget och carporten ger tvärtom sämre uttorkning av ytfukten men mindre kondens. För bilen, som är i dagligt bruk, skyddar den kalla och genomluftade byggnaden bäst mot rost.

2. CARPORT
Väljer du carport, tänk på att bygga en stadig konstruktion. En carport behöver inte bara bestå av fyra stolpar med tak, du kan ha en vägg eller två väggar på en carport. För vad du än väljer så skyddar väggar mot vind och nederbörd.

3. VÄRME
I varmgaraget får du utan problem en varm bil att kliva in i, men i en carport får du lösa det på annat vis. Kanske en stolpe med eluttag för utomhusbruk där du kan koppla in en kupé- och motorvärmare.

4. UTRYMMET
Hur många bilar har du? I samband med garaget kan ett bra uteförråd byggas - med plats för cyklar, skidor och kanske till och med en snickarverkstad. De flesta garage förvandlas förr eller senare till ett förråd. Planera för detta eller låta det förbli vad det är byggt för - en plats för bilen.

5. BYGGLOV
Ett garage kräver oftast bygglov. Tag kontakt med kommunens stadsarkitektkontor, som kan ge dig svar på om du behöver bygglov. Generella krav från de flesta kommuner är dock att man inte får bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.


6. UTSEENDET
Hur ska garaget se ut? Det bör anpassas till husets karaktär. Använd gärna samma färg, material, taklutning och detaljer så blir helhetsintrycket oftast bäst.

7. VENTILATION OCH AVLOPP
Golvbrunn i garage är en känslig fråga för många kommuner. Generellt är de emot avlopp i garage av den anledningen att man tvättar bilen i garaget och då släpper ut diverse kemikalier i avloppet och dessa kan slå ut kommunens reningsverk. Man kan ha avlopp i garaget men då skall det vara oljeavskiljare och sandfällor. Hör efter vad som gäller i just din kommun. God ventilation är däremot ett krav då eventuella avgaser och ångor skall kunna ventileras bort.

8. PLACERING
Var på tomten? Vill du ha ett garage som är nära vägen, eller vill du kunna gå direkt från frukosten till bilen utan att passera utomhus? Detta beror på tomtens geografi och husets utförande.

9. GRUNDEN
Till grunden är det betong som gäller. Grundplattans mått ska vara lite mindre än garagebyggnaden. Men innan det är dags för detta måste armeringsstål och armeringsnät vara på plats och eventuella el-, vatten- och avloppsledningar vara fixade.