Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 7
Det här garaget såg inte mycket ur för världen när Jérémie Buchholtz köpte det. Men han hade stora planer för det.
Foto: Jérémie Buchholtz
2 AV 7
Så här ser det ut på utsidan i dag. Hur det ser ut på insidan? Bläddra för att få en chock!
Foto: Jérémie Buchholtz
3 AV 7
När skjutdörren av trä skjutits åt sidan kryper det fram en gullig uteplats.
Foto: Jérémie Buchholtz
4 AV 7
Så här ser det ut inuti garaget. Numera har det blivit en bostad på 40 kvadratmeter.
Foto: Jérémie Buchholtz
5 AV 7
Ganska mysig vy in mot bostaden, eller hur?
Foto: Jérémie Buchholtz
6 AV 7
Vardagsrum och kontor har blivit en kkombo. Till höger om skärmarna finns ett fullt utrustad badrum.
Foto: Jérémie Buchholtz
7 AV 7
Sovrummet ligger i den utbyggda övervåningen. Här finns gott om plats för förvaring.
Foto: Jérémie Buchholtz

Garage byggdes om till etta på 40 kvadrat

Skulle du vilja bo i det här fallfärdiga garaget?

Det ville Jérémie Buchholtz som hade en idé.

Titta in i hans nya hus, knappt man tror det är sant!

Fransmannen och frilansfotografen Jérémie Buchholtz, 34, var på jakt efter ett boende i Bordeaux men hittade inget han gillade. Att få tag en liten, relativt billig lägenhet visade sig vara svårare än han hade kunnat föreställa sig.

Fallfärdigt garage med potential

När han till slut hittade och bestämde sig för att köpa ett fallfärdigt garage på en bakgata trodde vännerna att han hade blivit tokig. Det var extremt litet och hade inte ens tillgång till varken vatten eller elektricitet.

Men Jérémie såg potentialen i garaget som låg på en liten gata med gamla kulturhus där konstnärer och unga familjer bor.

– De sa att jag var galen och att det var omöjligt att göra något vettigt av garaget. Och ägaren trodde inte för en sekund att man skulle kunna bo här, ha det som hem, säger Jérémie till New York Times.

Såg garagets möjligheter

Förutom att garaget kostade nästan 800 000 kronor, mindre än halva priset för boende i samma storlek i Bordeaux, var garaget helt utan ljusinsläpp och full av skräp och skrot bakom två tunga järndörrar.

– Mitt mål var att hitta ett ställe där jag kan tillämpa mina egna idéer och design från grunden, och de boenden jag hade tittat på innan erbjöd inte den möjligheten. Det här garaget var som en tom duk!

Men då Jérémie själv saknade kunskapen att kunna genomföra förvandlingen på ett både praktiskt och snyggt sätt involverade han sin vän Matthieu de Marien, en av ägarna till arkitektbyrån Fabre/deMarien.

– På grund av den svåra bostadssituationen i Bordeaux, letar fler och fler människor i dag efter andra alternativ när det handlar om att hitta ett hem, säger Matthieu. När Jérémie ringde mig åkte jag dit och insåg direkt att här kan vi verkligen göra något alldeles speciellt.

"Jag behöver inte så mycket utrymme"

Arkitektbyrån och en liten grupp av byggarbetare påbörjade arbetet våren 2009 och i augusti samma år stod allt klart. Hela ombyggnationen inklusive det specialdesignade möblemanget kostade 1,3 miljoner kronor.

– Allt som allt blev det fortfarande billigare än om jag hade köpt en färdig lägenhet. Jag kanske hade kunnat köpa en flyttbar toalett för samma pris i Paris, säger Jérémie.

För att ta till vara på det lilla utrymmet om 40 kvadratmeter (exklusive 20 kvadratmeter terrass) på bästa sätt designade man som ”ett hus i huset”, en stor kub som innehåller både soffa, arbetsbord, badrum, sängloft och dolda garderober och skåp för kläder och andra prylar. I taket ovanför sovloftet är sett stort fönster som vetter mot himlen och släpper in ljus.

– Jag är en person som inte behöver så mycket utrymme, men jag behöver arbetsutrymme, säger Jérémie. Det här är funktionell design, men framför allt, så är det en cool plats att bo på.

 

Källa: Yotube, Nytimes.com

 

Här kan du se en film som visar hur det ser ut hemma hos Jérémie.

https://www.youtube.com/watch?v=NBYS3ZsC-cY

 

Läs också:

 Bästa bostadsannonserna på Hemnet 2014
Så bor det nyförlovade Bonde söker fru-paret
Stopp i avloppet fixar du enkelt med ättika