1 av 5: Mamman till SVT: ”Det blir inget mer bad i slajm”
2 av 5: Slajm i alla dess former har blivit populärt för barn att leka med och även framställa själva. Foto: SHUTTERSTOCK
3 av 5: Badslajmet säljs som ett pulver som blandas ut i vatten i exempelvis ett badkar. Foto: KASAWA
4 av 5: Produkten som pojken badade i sägs vara säker men har samtidigt en varningstext att den kan irritera ögonen.
5 av 5: Slajmet är populärt bland barn. Foto: Colourbox

Fyraåringen fläckig över hela kroppen efter slajmbad

En fyraårig pojke som badade i grönt slajm fick utslag över hela kroppen och mamman fick ta honom till en vårdcentral, uppger SVT:s konsumentredaktion Plus.

Ändå var det ett badslajm som enligt tillverkaren är "hundra procent säkert" och fritt från skadliga kemikalier.

– Det blir inget mer bad i slajm, säger pojkens mamma till SVT.

Fyraåringen fick badslajmet i födelsedagspresent. Det är ett pulver som blandas med vatten och blir till ett grönt slajm i badkaret.

Produkten, kallad Slime baff, finns att köpa i leksaksaffärer och större livsmedelsbutiker i Sverige.

Fick svåra utslag över hela kroppen

Mamman uppger för SVT att hon först var osäker på att låta sonen bada i slajmet. Eftersom han var så glad över sin present slutade det ändå med att pojken hoppade ner i den gröna smeten.

Efteråt upptäckte mamman, som vill vara anonym, svåra nässelutslag över hela kroppen på fyraåringen. Man sökte hjälp på vårdcentralen och där konstaterades att det berodde på en allergisk reaktion.

 

https://twitter.com/SVTPlus/status/926722181169668096

Pojken hade tidigare inte haft några allergiska besvär. Nu fick han flytande antihistamin och man fick smörja kroppen i två veckor med kortisonsalva tills besvären gick bort.

– Först kopplade jag inte ihop det med slajmbadet. Men sen tänkte jag: vänta nu, nässelutslagen finns över hela kroppen utom i ansiktet. Och i ansiktet hade han inte haft i det där gröna slajmet, säger mamman till SVT.

Kemikalieinspektionen har inlett en undersökning av badslajmet och ska bland annat undersöka om förpackningen behöver en så kallad faromärkning.

Tillverkaren: Måste utredas

På Slime baff-förpackningen kan man läsa att produkten är miljövänlig och snäll mot hyn. Samtidigt finns en varningstext om att spola med vatten i tio minuter om slajmet kommer i kontakt med ögonen.

Tillverkaren Zimpli Kids uppger för Plusredaktionen att det är första fallet på tio år där man hört talas om att någon fått en allergisk reaktion av att bada i slajmet. Samtidigt vill man gärna ha kontakt med mamman för att utreda vad som hänt.

Badslajmet innehåller natriumakrylat sampolymer samt färgämnen och parfym. En förpackning som räcker till två bad kostar omkring 130 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!