Fuktskador hemma – så undviker du det
Fuktproblem är husägarens mardröm – men med rätt sorts förebyggande åtgärder behöver du inte oroa dig.
Gå igenom husets mest utsatta områden och sov lugnare om natten.
Fasaden, köket, badrummet och taket är riskzoner när det handlar om att få fuktskador hemma. Håll extra koll på de områdena.
Fasaden – håll utkik efter hål och sprickor
Fasaden är ett viktigt skydd mot väder och vind. Strunta i att plantera buskar och andra växter intill och direkt mot fasaden eftersom det ökar risken för fuktskador. Träfasader är särskilt sårbara. Försök därför att hålla dessa ordentligt inoljade eller målade, särskilt längst ner där träet är extra utsatt.
"Gör åtminstone en inspektion av fasaden varje år. Gå runt huset och titta hur det ser ut. Håll utkik efter sprickor, hål och andra ojämnheter. Kolla också att fönsterblecken lutar utåt och är tätt uppvikta på sidan så att inget vatten kan rinna in i väggen", säger Johanna Lindström på Anticimex.
Köket – se till att ledningarna är ordentligt fastsatta
"I köket uppstår ungefär en fjärdedel av alla fukt- och vattenskador. Läckande rör och slangar orsakar ofta problem och området kring kyl, frys och diskbänk är extra utsatt", säger Johanna Lindström på Anticimex.
För att minska risken för läckor från rör, se till att ledningarna under diskbänken är ordentligt fastsatta så att de inte rör sig varje gång du slår på och av vattnet. Du kan också försöka känna under diskmaskinen så att det inte är fuktigt efter att maskinen körts. Det betyder ofta att det finns en läcka någonstans. För att förebygga problem kan du lägga ett läckageskydd under vitvaror och under diskbänksskåpet. Och glöm inte att vrida på diskmaskinens avstängningskran så att den är avstängd när du ska resa bort!
Badrummet – täta trasiga fogar
Det vanligaste stället att få problem på är badrummet. Många av skadorna skulle vara relativt lätta att undvika om man regelbundet såg över ytorna så att det inte hann uppstå några sprickor i materialen eller skarvarna. Om du upptäcker trasiga fogar - täta dessa med fogmassa. Har du en plastmatta på väggen eller golvet som har öppna fogar, men ännu ingen skada bakom, kan dessa tätas genom svetsning.
"Rensa golvbrunnen några gånger per år. Se också till att det finns ordentlig frånluftsventilation placerad högt upp på väggen eller i taket liksom i övriga delar av huset. Testa om ventilationen fungerar bra genom att hålla en bit toalettpapper mot den och öppna dörren till badrummet. Om pappret sugs mot ventilen och sitter kvar fungerar allt bra", säger Johanna Lindström.
Taket – kolla stuprännor och hängrännor
Kolla så att vattnet från stuprännorna verkligen rinner bort och att hängrännorna är rensade och hela. Det kan ligga mycket löv och annat skräp i rännorna efter hösten som gör att vattnet inte kan ledas bort.
"Men det allra viktigaste är självklart att själva taket är helt så att inget regnvatten kan leta sig in i huset. Titta över taket före och efter vintersäsongen och fokusera på områdena runt skorsten, ventilationshuvar, takfönster och takkupor samt ränndalar", säger Johanna Lindström på Anticimex.
Läs mer: