1 av 6: På golvet ljusgrå matt klinker, 45x45 centimeter, och på väggarna vitt kakel i storleken 30x60 centimeter, från Stensätt i Linköping. Bubbelbadkar från Svenska Badkar, kommod från Kvik, matta och handdukar av märket Himla. Ljuslykta från Indiska, korgar från Rum Interiör, papperskorg från Village. Foto: Peter Ericsson
2 av 6: Den söta ljuslyktan kommer från Indiska. Foto: Peter Ericsson
3 av 6: Skåpet är en tv-bänk från Ikea- Ljuslykta och hjärtan från Mio, burkar från Unnerstad Gård i Linköping, korgar från Rum Interiör. Foto: Peter Ericsson
4 av 6: Duschväggar från Stensätt, kommod och handfat från Kvik, blandare från Tapwell, måttbeställd spegel från Johannelunds Glas i Linköping. Foto: Peter Ericsson
5 av 6: Bubbelbadkar från Svenska Badkar och prydnadskaktusar från Cactus Deco. Foto: Peter Ericsson
6 av 6: ...och så här såg badrummet ut före förvandlingen.

Fuktskada blev starten - fick sitt drömbadrum

Fuktskada är en husägares värsta mardröm. Men det kan också vara början på något nytt: Ett nytt badrum med personlig stil.

En fuktskada i sitt hus är oftast rena mardrömmen. Så var det för Helena och Magnus också. Men samtidigt fick de anledning att renovera badrummet och sätta sin egen prägel.
När familjen för tio år sedan flyttade in i 1920-talshuset var badrummet på övervåningen nyrenoverat. Därför hade paret inte mage att renovera om direkt igen.
- Rostfärgade klinker på golvet, kakelplattor på snedden och en bård i rostfärgat på väggen är inte alls vår stil. Fast ändå inte så illa att vi var tvungna att göra om. Det skulle ha känts dumt med tanke på att de bytt ut allt bara något år innan och samtidigt kostar det ju en rejäl slant, menar Helena.
Flera år senare upptäckte de plötsligt att en klinkerplatta på golvet hade rest på sig.
Efter att ha tagit dit en expert inom området konstaterades att golvet vid duschen drabbats av en ordentlig fuktskada.
- Den tidigare renoveringen var inte fackmannamässigt genomförd. Det saknades nämligen en tätning runt golvbrunnen och det orsakade fuktskadan, berättar Magnus.

Stilrent och enkelt

Nu fanns inte längre något alternativ. I ett badrum kan man inte bara byta ett golv, gällande regler för fuktspärr/tätskikt medför att man även måste byta väggar och dess ytskikt.
- En fuktskada är sällan efterlängtad, men jag kan inte påstå att jag direkt grät när vi råkade ut för den. Så ska man väl egentligen inte säga, men jag ville så gärna förändra och då fick vi anledning till det, erkänner Helena.
De anlitade en firma som fick ansvara för hela renoveringen. Bygg Om AB i Linköping rev bort det gamla och byggde nytt med hjälp av egna underentreprenörer.
- Det var väldigt skönt att leja bort allting och slippa hitta egna hantverkare för olika områden. Firman hade koll på vilka som är duktiga och så blev det perfekt synkat tidsmässigt.
Paret satsade på ljusgrå matta klinker i storleken 45x45 centimeter, samt vitt kakel i storleken 30x60 centimeter.
- Vi ville få det mer stilrent och enkelt i grunden, samtidigt som det matta ger ett mjukare intryck. Det är bättre att ta in färger i mattor, handdukar, tvålpumpar och annat. Då är det lätt att snabbt ändra när man vill göra om lite. Att byta kakel och klinker är ju inget man gör varje år precis, ler Helena.

Smart planering

Att inreda ett avlångt badrum på bara sju kvadratmeter och dessutom med snedtak, är inte alldeles enkelt.
Med smart planering lyckades paret ändå med konststycket att få in både ett bubbelbadkar, en dusch, en toalett, en stor kommod och en bänk med mycket förvaring – utan att det känns särskilt trångt. Badkaret och toalettstolen var ganska nya och behölls från tidigare.
- För att det ska upplevas större består all grund av ljusa färger och den stora spegeln på väggen med måtten 1 200 x 1 070 millimeter bidrar också, berättar Helena. Sedan skaffade vi duschdörrar som går att skjuta in.
Till en början var spegeln tänkt i en lite mindre variant, men då skulle inte barnen nå upp. Dessutom tände de direkt på idén att sätta upp blandaren genom spegeln på väggen.
- En snygg detalj som vi nte hade sett förut, berättar Helena, men det skålformade handfatet är ganska grunt och då blir det inte alltid så praktiskt. Det skvätter ibland upp vatten på spegeln bakom och för att kunna hålla snyggt får man torka av den ganska ofta.
För henne är det viktigt att badrummet känns mysigt och personligt – men också snyggt utseendemässigt.
- Jag gillar inte när man ser en massa sladdar och rör. Därför är det perfekt med en takdusch, den känns väldigt stilren. Samtidigt ger den en härlig spridning av strålar, det kommer mycket vatten på ett skönt sätt. Vi satte även in spotlights i taket och integrerade högtalare, som heller inte har några synliga kablar.
Den nya stora bänken längs med väggen mellan badkar och toalett är egentligen en tv-bänk från Ikea.
- Vi letade länge innan vi hittade rätt. För att kunna komma åt uppifrån vill vi inte ha skåp, hellre flera lådor. Det här högblankt vita passar in jättebra. Man måste inte begränsa sig att enbart titta på badrumsavdelningen. Med lite fantasi går det att hitta bra möbler även på andra avdelningar.
Just den filosofin är något som utmärker Helena. Hon köper aldrig något för att hon måste, utan väntar tills hon hittar rätt.
- Jag vill inte ha någon halvdan lösning. Ska det göras ordning ska det göras ordentligt. I bland kan det därför dröja ett tag, berättar Helena.

 

 

TEXT AV: Joakim Löwing

Fakta

Här bor: Helena och Magnus Westerholm med barnen Ellen, 12, samt tvillingarna Arvid och Hugo, 7.
Gör: Helena är frisör, Magnus arbetar som säljare på PWS Nordic AB.
Var: Hus från 1928 i centrala Linköping.
(Husfakta: Byggdes 1928. Har 160 kvadratmeter boyta och 90 kvadratmeter biyta (källare) fördelat på sex rum och kök.)
Badrum: Sju kvadratmeter med både bubbelbadkar och dusch.

Tips vid badrumsrenovering

* Ta god tid på dig vid planeringen – om du ska renovera från grunden får du möjlighet att verkligen tänka till på placeringen av inredningen så att den blir så optimal som möjligt.
* Gör en budget vad det får kosta. Lägg kraft på rätt saker.
* Låna hem kartor med kakel och klinker så får du en bättre uppfattning om hur det kommer att se ut.
* Tänk på att vitt kakel är ett säkert kort att färgkombinera med andra detaljer. Matta klinker är bra med tanke på halkrisken.
* Belysningen är viktig – tänk noga igenom placeringen av spotlights. Välj en dimmerfunktion på strömbrytaren. Fäll gärna in ett par integrerade högtalare, det gjorde vi.
* Våga leta möbler på andra avdelningar än de för badrum. Vi sökte en låg bänk med mycket förvaring i lådor – och hittade till slut en tv-bänk som fyllde våra behov.

Så här mycket kostade renoveringen

* Arbetskostnad till företaget Bygg Om AB: ca 80 000 kr (före rotavdrag)
* Material/inredning (kakel, klinker, dusch, kommod med mera): ca 30 000 kr
* Inredningsdetaljer (handdukar, ljuslyktor, tvålpump med mera): ca 5 000 kr
Totalt: Cirka 115 000 kr