Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Bad och mys. Gungstolar i rotting från Ikea, Broderade vita kuddar, Ceannis, handslaget brickbord i koppar och tenn och mörkbrun stege i snidat trä Hus till Hem, handdukar i silke och frotté, Dardakum. Vit tekanna och skål, Ib Laursen, turkosa teglas, Hus till Hem. Sjal i gröna toner, Dardakum, Silvervas och ljusstake, Day. Foto: JOHAN ADELGREN

Från ruggig källare till lyxigt hemmaspa

Familjen hade stora planer för den ruggiga källaren fylld med spindlar. Efter mycket slit står nu drömbad-rummet färdigt. 

   - Det är hit vi längtar efter en lång dag på jobbet!

Caroline Berggren

Josefin och hennes man hade länge drömt om ett spa i källaren. När de tillslut bestämde sig så gav det ena det andra och det slutade med att hela källaren fick en riktig make over. Men det var inte lätt.

 – Det var alldeles för lågt i tak i källaren. Vi var tvungna att gräva ur en halvmeter ur grund- plattan. Femtio containrar fylldes med jord! Sen var det bara att börja från början. Golv, väggar –  allt!, säger Josefin.

 – Vi har varit noga med att inte ha något trä i källarplanet utan bara sten och klinkers för att inte fukt ska få fäste.

 Det nya badrummet är riktigt stort och toaletten ligger separat bredvid. Familjen ville att badrummet verkligen skulle vara ett rum att umgås i. Då är det en bra idé att separera toaletten från det övriga utrymmet.

 – Planering är ju en av de viktigaste delarna i ett bygge. För oss var bastu, stort badkar, och mycket öppen golvyta viktigt.

Inget bubbel

 Det var också ett aktivt val att inte sätta in ett bubbelbadkar. Den skötsel som krävs för att hålla ett sådant fräscht fanns det inte tid till. Lösningen blev att köpa ett riktigt stort rymligt vanlig badkar i stället.

 – Ungarna tycker att det är som att bada i en bassäng! 

 Att bada bastu är något som Josefin gillar och hon var mån om att en sån skulle få plats. Men hon ville inte ha ett trångt mörkt rum. Hon ville ha en bastu som var ljus och vacker. Och en bastu man kan se ut ifrån. Tanken var att glasväggar och en glasdörren skulle göra den till en naturlig del av badrummet. 

 Hon valde också att sätta in fiberoptik i taket för att göra den mysig både utifrån när 

 bastun inte används och inne när det bastas.

 – Bastun blev jättefin, men vilka bekymmer vi hade med 

 att bygga den. Vi trodde att vi gjorde allt efter konstens alla regler men sen när badrummet skulle invigas gick inte bastun att få över 50 grader, fisljummet. Där stod vi med vårt drömbadrum helt klart så var det bara att börja riva igen... 

 – Jag klarade inte av att ens tänka på det, så jag skickade ner snickaren och sa att jag kommer tillbaka när allt är klart. Den blev till slut lite mindre men är nu välisolerat. 


Mycket dekorationer

 Som ägare till en egen inredningsbutik råder ingen brist på vackra saker att fylla badrummet med.

 – Åh, jag hittar ständigt nya saker som jag vill ta hem. Nu har det kommit mycket hög-blanka silversaker som vaser och ljusstakar och de passar perfekt här! säger Josefin.

 I badrummet står en stor rottingkorg fylld med handdukar olika storlekar i enhetligt vitt och brunt.

 – En av de bästa investeringarna jag har gjort var att köpa ett helt gäng handdukar på en mässa. Sen fick jag dessutom en uppsättning till i present av en kompis. Det är riktigt som på hotell att ha massor av lyxiga handdukar. 

 – Jag är så glad att det verkligen blev så lyxigt och mysigt som vi önskade oss. Ibland tror jag att ungarna är de som njuter mest. Det är kul att det har blivit ett rum för hela familjen, säger Josefin.

 


Josefins 7 tips för ditt nya hemmaspa

 

 1 Färger. 

 Välj tidlösa färger på 

 kakel och klinker.

 

 2 Spakänsla. 

 Om det går separera toaletten från badrummet för maximal spakänsla.

 

 3 Badkar.

 Ett vanligt badkar kräver inte lika mycket skötsel som ett bubbel-badkar.

 

 4 Belysning. 

 Tänk igenom belysningen ordentligt. Ofta ligger badrum där det finns lite naturligt ljus. Josefin har satt in ljus bakom spegeln, fiberoptik i bastun och spotlights i taket.

 5 Lutning. 

 Tänk på lutningen/

 fallet på golvet i dusch- delen. Inte mysigt när hela golvet svämmar över av vatten.

 

 6 Bastun. 

 Ge bastun en ny chans! Gör den till en naturlig del och öppna upp den så den inte blir så klaustrofobisk. Nära dusch och gärna en sittgrupp i anslutning.

 7 Musik. 

 En ljudanläggning i badrummet är 

 mysigt och lyxigt!

FAKTA

Nöjd med nya badet


Namn: Josefin 39, Tommy 40, och barnen Amanda 9, Anton 9, Olivia, 5, och Hilma, 3.
Bor: Gamla Enskede, Stockholm.
Gör: Egenföretagare/butiksinnehavare
och försäljningschef.
Det bästa med vårt badrum: Att det
verkligen blev det harmoniska och lyxiga hemmaspat vi längtade efter.