1 AV 11
Köket är köpt på nätet och målat med en färg från Gysinge byggnadsvård.
Foto: Helena Blom
2 AV 11
Spismuren är uppmurad igen med en fungerande bakugn.
Foto: Helena Blom
3 AV 11
Hyllan i ­vardagsrummet är platsbyggd av en snickare.
Foto: Helena Blom
4 AV 11
Blommorna på bordet är plockade i trädgården.
Foto: Helena Blom
5 AV 11
Färgerna i hela huset är milda och vackra.
Foto: Helena Blom
6 AV 11
Den vackra tapeten i vardagsrummet kommer från Duro.
Foto: Helena Blom
7 AV 11
Kakelugnarna är också restaurerade.
Foto: Helena Blom
8 AV 11
Matsalen är målad i pompejirött.
Foto: Helena Blom
9 AV 11
Tapeten i Irénes sovrum kommer från Boråstapeter.
Foto: Helena Blom
10 AV 11
Iréne har alltid haft landsbygdens liv som både intresse och arbete. "När jag var barn lekte vi i timmar ­här omkring", säger hon.
Foto: Helena Blom
11 AV 11
I dag är Grinda renoverat med byggnadsvård i tankarna, in i minsta detalj.
Foto: Helena Blom

Från ruckel till drömhem i Grinda

Iréne föddes på bondgården i Grinda. Nu har hon skapat sig ett nytt hem i gammal stil på samma plats, för att få se årstiderna komma och gå över de vidsträckta gärdena.

Katarina Forsberg

Det gamla röda timmerhuset ligger i Grinda utanför Fjärdhundra i Uppland. Här har Iréne Flygares släkt bott sedan 1500-talet. Men Irénes hus har inte alltid stått på höjden vid skogskanten. Hon har flyttat det från en grannby, timmerstock för timmerstock. I resterna av det som tidigare var ett hönshus på gården har Iréne skapat en vacker uteplats.

– Jag bodde i det stora huset här bredvid tidigare. Men när min dotter gifte sig tyckte jag att de skulle ta över. Så jag hittade det här huset i Torstuna. Det är faktiskt inte så dyrt att flytta ett hus. Det är mycket billigare än att bygga ett nytt i alla fall, säger Iréne och visar runt i huset som är renoverat med byggnadsvård i tankarna.

Varje detalj är återanvänd eller tillverkad efter originalet och linoljefärgerna doftar fortfarande. Bara små saker, som att en supermodern ugn är inmurad i murstocken, avslöjar att det här egentligen är ett moderniserat hus.

Iréne, som är forskningschef på en stiftelse, har alltid haft landsbygdens liv som både intresse och arbete.

- När jag var barn lekte vi i timmar häromkring. Det var fullständigt händelselöst egentligen, men vi var totalt uppfyllda av det. Vi hade alla sinnen öppna och att få samma förnimmelser som man fick som barn spelar stor roll för mig, säger Iréne.

- Det är så påtagligt att det är en del av personligheten hur man växte upp.

Det röda huset var ett ruckel när Iréne hittade det.

- Men stommen var hel, för taket var det inget fel på.

Tre år tog det att flytta och iordningställa huset. Till hjälp hade hon, förutom släkt och vänner och timmermän, som kan det här med att flytta hus. Den stora murstocken i köket har en murare från trakten gjort. Allting i huset är återvunnet. Köksutrustningen och badrummet är köpt på nätet.

- I början tänkte jag, vad sjutton har jag gett mig in på. Men jag är van vid att jobba och hela familjen har ställt upp och hjälpt till.

- Jag gillar utmaningar, säger Iréne.

Överallt i huset ligger breda golvplankor som antingen är de gamla ursprungliga eller tillsågade på en lokal såg. Allting i huset känns gammalt och gediget, men ändå nytt och vackert och atmosfären är mycket speciell.

- Jag visste att jag ville ha det enligt gammal byggtradition, jag har bara bott i gamla hus, säger Iréne. Men när min pappa renoverade den stora mangårdsbyggnaden gick han rätt hårt åt huset och satte in fel fönster och sådant. Så ville jag inte ha det.

Nuförtiden finns det många hantverkare som är utbildade inom byggnadsvård, och det finns även många butiker som säljer färg och tillbehör. Hela huset har en mild färgskala i lindblomsgrönt, pompejirött och så det ljust gråblåa som köksluckorna är målade i. På övervåningen har sovrummen tapeter i gammaldags stil.

- Huset ska fungera året runt. Det ska vara ljust på sommaren och mysigt på vintern. Det är viktigt tycker jag. Man ska få in årstiderna i huset.

Vi sitter i vardagsrummet där väggarna har en sirlig, blommig tapet och ljuset kommer in genom de gardinlösa fönstren. På väggarna är de fasta bokhyllorna fyllda med böcker.

- Det är en snickare som har gjort dem, jag ville att de skulle vara lite smalare än andra bokhyllor.

Kaminen i vardagsrummet eldas med pellets och värmer hela huset.

Förutom ett ekologiskt hållbart hus som håller hög kvalitet i varenda detalj och som passar in i den gamla lantbruksbygden, har Iréne också fått ett toppmodernt, energisnålt hus.

- Det är naturligtvis mycket jobb med att flytta ett hus, men jag måste säga att det blev väldigt bra.

- Det finns en trygghet i att jag får bli äldre på samma plats som jag lekte som barn. Det finns fortfarande så mycket att se.

Hemma hos IréneSLÄKTGÅRD I UPPLAND

Namn: Iréne Flygare.

Ålder: 62.

Familj: Tre döttrar, Anna, bor hemma, Lotta bor på gården och Sara bor i Stockholm. ­Gammelmormor Barbro, 87, bor också på gården.

Gör: Forskningschef på en stiftelse.

Huset: 150 kvadratmeter stort hus med anor från 1840-talet som flyttats från Torstuna till Grinda, Fjärdhundra.