1 AV 2
Hur och var du förvarar kläder kan  avgöra både kvalitet och hållbarhet. I värsta fall kan fel förvaring till och med förstöra kläderna helt. Här tipsar vi om de bästa förvaringsknepen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Det gäller att inte bara stoppa ner kläder i olika kartonger.
Foto: Colourbox

Förvara vinterkläder – 9 tips du behöver

Våren är på intågande och det är dags att stuva undan vintern.

Men fel förvaring av vinterkläder kan både förslita och förstöra dem.

Här får du experternas råd för bästa klädförvaringen!

Solen tittar fram, fåglarna kvittrar och det blir både ljusare och varmare. Vintern är över och man vill inget hellre än att vårstäda och plocka undan allt som hör vintern till. Du tvättar alla vinterkläder och vill stuva undan dem. Men vad du gör, släng inte bara ned dem i olika lådor!

Hur och var du förvarar alla kläderna kan nämligen avgöra både kvalitet och hållbarhet. I värsta fall kan fel förvaring till och med förstöra kläderna helt.

Här är experttipsen på hur du bästa förvarar dina säsongskläder:

 

Läs också: 5 vanliga misstag du gör med dina kläder

 

1. Skolådor

Skor, och allra helst stövlar, ska förvaras i sin originalkartong, allt för att undvika ytterligare förslitningar. Är du händig kan du bygga en egen låda där stövlarna kan stå upp. Annars finns i dag fina skolådor att köpa till billigt pris på affärer som Ikea. Och innan förvaring, smörj in dem med skofett!

 

Läs också: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

 

2. Stövelkrokar

Krokar är ett mycket bra alternativ som dessutom sparar utrymme. Köp krokar som håller ihop skorna med en klämma och häng dem på en stång, eller krokar på väggen.

 

3. Stövelformare

Stövlar tenderar också att tappa formen. Investera därför i skoformare eller gör din egen av skumgummi, tomma vattenflaskor, ihoprullade tidningar eller hemsydda fodral av tyg som du fyllt med något.

 

4. Genomskinliga lådor

Genomskinliga lådor är perfekta att förvara kläder i. Eller så skriver du lappar på innehållet och klistrar fast. Byrålådor är bättre för sådant du använder regelbundet, så som underkläder, badkläder och träningskläder.

 

Läs också: Så stryker du en skjorta på 90 sekunder

 

5. Vakuumpåsar

Vill du spara utrymme är vakuumpåsar perfekta. Men tänk på att kläderna inte kan andas där i. Så det är ingenting för pälsar till exempel.

 

6. Vika eller hänga

Här gäller det att kolla upp fabrikatet först. Naturfibrer tenderar att ”dras ut” på en galge, så tyger som kashmir eller ull är oftast bättre att vika. Likaså akrylfibrer och polyfibrer, gärna med klädpapper emellan. Jeans och koftor kan med fördel rullas ihop och staplas vågrätt i stället för lodrätt, vilket ger utrymme för mer kläder.

 

7. Hänga eller i väska

Försök att hålla hängande objekt i torra utrymmen, men låt dem andas. Vill du paketera dem, undvik plastväskor som kan släppa ut gas under sommarvärmen och ge fläckar. Använd i stället bomullsväskor som låter kläderna andas.

 

Läs också: Så lätt trodde du inte att du kunde vika lakan

 

8. Olika galgar

Var alltid uppmärksam på vilken typ av galge du använder. För material som siden eller bomull, använd gärna en vadderad galge så att axlarna inte ”dras ut” till en tunn linje och förstörs.

 

9. Mal och annan ohyra

Om kläderna inte läggs undan ordentligt, är ohyra och mögel mer benägna att dyka upp. Men undvik malkulor och använd i stället lavendel eller ceder. Malpåse inte bara luktar hemskt, en del innehåller ohälsosamma saker. I stället rekommenderas ceder, lavendelpåsar och även citronskal som håller sakerna torra och väldoftande. Var dock försiktig med ceder eftersom det kan vara uttorkande och för naturliga material som läder och äkta päls är det förödande då det drar ut oljorna och materialet kan spricka.

 

Källa: Huffingtonpost.com

 

Läs också:

 Här byggs Sveriges dyraste lägenhet – för 83 miljoner
 

 10 smarta saker du kan göra med ättika
 

 Här får du den sötaste trädgården mitt i stan