ROCKROSA. Två färger dominerar Carolina Axbergs första egna lägenhet - svart och rosa. Foto: Lasse Sandström

Första lyan - så inreder du smartast

Rosa och svart, hårt och mjukt. När rallytjejen Carolina Axberg inredde sin första lägenhet utgick hon från sin egen personlighet. 

- Jag ville visa att jag älskar rosa men samtidigt har en lite rockig stil. Jag blandar tjejigt med döskallar, säger hon. 

Expressens inredningsexpert Susanne Ellingsworth tipsar om bästa knepen i första lyan och små lägenheter. 

Michaela Möller

FAKTA

FÖRSTA LYAN? Så inreder du smartast


• Har du inte råd med ett soffbord kan två pallar funka fint. Ha en pall som sängbord som sedan blir en extra plats när gästerna kommer.
• Undvik stora och tunga möbler i mörka träslag och gardiner som inte släpper in ljus.
• Det är viktigt att tänka på belysningen. Ha en bra taklampa och sedan många små lampor. En mörk lägenhet är en mindre lägenhet. Lys upp varje vrå!
• Måla om i den färgskala du bestämt dig för, eller håll dig till max två träslag.
• Det finns sittpuffar som blir en bra extrasäng/ madrass.
• Fråga dig själv om du behöver ett skrivbord, eller klarar du dig med köksbordet? Ett väggmonterat skrivbord med hyllor ovanför tar liten plats. Den finns små laptopbord som kan funka som sidobord när de inte används.
• När det gäller möbler så är det viktigast att ha en skön säng. Köp en ny eller fråga om du får ta med din gamla. (Föräldrars hem brukar ha en tendens att bli övermöblerade med åren, kolla om de kanske vill bli av med fler möbler.)
• Fungerande förvaring är viktigt. Köksskåp kan man ha på väggarna även i andra rum. Hyllor, sänglådor, kolla var du kan ha extra förvaring. Har du ett städskåp kan du förvara annat där.
• Dammsugaren kan vara under sängen och en färgglad städhink kan stå i badrummet!
• Möbler och porslin hittar du på loppisar och i second hand-butikerna. Återbruk gäller och personlig stil får du på köpet!
• Bokhylla som rums­avdelare är en klassisk lösning för att göra en etta till en tvåa. Speglar är en kommande trend, de förstorar ett rum.

Litet köksbord kan räcka. Foto: Foto: Lasse Sandström
Skön säng viktigast. Foto: Foto: Lasse Sandström
Skogaller. Foto: Foto: Lasse Sandström

När Carolina Axberg, 21, i Västerås flyttade till sin första egna lägenhet hade hon bara en säng. Hon fick köpa allt nytt, och planerade för att maximera sina 34 kvadratmeter.

 - Jag har varit noga med att inte övermöblera, så att det ska se större ut än vad det egentligen är. Och så blandar jag inte olika mönster och har inte en massa grejer framme, säger hon.

Fynd på rean

 Möblerna har hon fyndat på rea, second hand, Ikea, Rusta och outlets. Vissa har hon målat om till svart för att matcha inredningen. att hitta en bra divansoffa var viktigt för att kunna ha plats för fler kompisar i lägen­heten.

 Det hon är mest nöjd med i hela lägenheten är det egengjorda "skonätet" som sitter på väggen.

 

 - Jag och mamma köpte kompostgaller som vi sprayade svarta och hängde upp på en gardinstång. Jag tycker så mycket om högklackade skor och ville inte gömma undan dem. Nu är de en del av inredningen i stället, säger hon.

 Men något julpynt blir det inte hemma hos Carolina Axberg.

 - Tomtar och traditionellt julpynt skär sig nog. Jag kanske hänger upp lite glitter eller en silverstjärna, säger hon.