Forskare varnar: Så skitig är bilbarnstolen<br />

Foto: Petro Feketa

Toaletter är rena matborden jämfört med bilbarnsstolar.

De sistnämnda är smutsiga sjukdomsspridare.

Andra har också läst

Forskare på Birminghams universitet har tagit prover från tjugo olika barnstolar. Undersökningen visar att bilstolarnas säten för barn innehåller dubbelt så många farliga bakterier som toaletter gör.

Vanliga toaletter har ungefär 50 farliga bakterier, medan man på Birminghams universitet hittade cirka hundra olika typer av bakterier på barnstolarna. Med andra ord är bilbarnsstolarna smutsigare än något annat i hemmet.

Det handlar om bakterier som kan leda till sjukdomar som escherichia coli-infektioner (E. coli) eller salmonella.

Fulla med skräp

Vid sidan av studien har det gjorts en enkätundersökning med 2 000 bilister i England. Hälften av de utfrågade erkänner att deras bilar är fulla med skräp.

– Många kör omkring i fordon som påminner om en soptipp, utan att inse riskerna med det. För att hålla sig säker när man kör och undvika hälsorisker bör man regelbundet tvätta bilen inifrån och ut, säger säkerhetsexperten Mark Griffiths till Daily Mail.

60 procent av de som deltog i undersökningen var inte medvetna om hälsoriskerna med en ostädad bil. Studien visade också att 37 procent förmodligen hade börjat tveka om man börjar dejta någon som inte kan hålla det fint i sin egen bil.

Tvättar sällan

Bara en av fem britter tvättar sin bil ungefär en gång om året. Mer sällan än vad man skrubbar golvet hemma.

Men det är inte bara barnstolen som är smutsigast i bilen. Det absolut lortigaste området är, kanske inte helt förvånande, gas-och bromspedalerna.

Några saker som britter ”glömmer” kvar i bilen: näsdukar, verktygslådan, kartor, trasig is-skrapare, gamla mobilladdare och godispapper.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande