Forskare larmar: Grilla inte i aluminiumfolie

Foto: Fotolia

Brukar du också grilla maten i folie? Sluta genast med det.

Det kan vara direkt skadligt för kroppen enligt forskare.

Höga halter aluminium går vid upphettning rakt in i maten.

Andra har också läst

Att grilla mat i aluminiumfolie är populärt. Det är både enkelt och gör att maten behåller saften och smakar mer. Speciellt när det gäller fisk som kan vara svår att få till bra direkt på grillen. Men det är inte värt det.

En ny forskarupptäckt visar nämligen att kryddstark och syrarik mat som tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan vara skadligt för kroppen. Det är den egyptiska forskaren Ghada Bassioni, kemichef vid Ain Shams University i Kairo, som kommit fram till detta. Höga halter av aluminium släpper nämligen från foliet när det hettas upp med till exempel citron, tomater eller starka kryddor.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning visar - bra att ha det stökigt hemma

Exponeras dagligen

Mindre mängder av aluminium är inte farligt för det kan kroppen hantera och utsöndra, 40 mg per kroppskilo om dagen är okej enligt WHO. Men enligt forskningen släpper folie ifrån sig mer aluminium till maten än WHO:s dagliga rekommendationer! Dessutom blir vi exponerade för så mycket mer per dag, vi har det i stekpannor, kastruller, matlagningsredskap, majs, gul ost, örter, kryddor och te.

Forskare har länge försökt ta reda på om överexponering av aluminium är ett hot mot vår hälsa eftersom det har hittats höga koncentrationer i hjärnvävnaden hos patienter med Alzheimers. Och Alzheimers är en modern sjukdom som utvecklades först under industrialiseringen. Studierna visar även att höga intag av aluminium kan skada patienter med skelettsjukdomar och nedsatt njurfunktion, samt att det minskar tillväxttakten på våra hjärnceller.

Undvik därför stekpannor och annat med aluminium, men om du har sådana - kasta direkt så fort de blir repiga. Och använd aldrig mer aluminiumfolie i ugn eller grill!

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska tandborsten inte vara på handfatet

 

Källa: I Fucking Love Science

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande