1 av 7: Huset såg likadant ut på utsidan när Sofie Sarenbrant och hennes man köpte det. Foto: Sofie Sarenbrant
2 av 7: På insadan var dock huset ett soprum. Foto: Sofie Sarenbrant
3 av 7: – Jag och min man såg detta som en spännande utmaning, säger Sofie Sarenbrant. Foto: Sofie Sarenbrant
4 av 7: På grund av dålig isolering fick den gamla väggen ryka. Foto: Sofie Sarenbrant
5 av 7: Övervåningen höll på att rasa och behövde läggas om. Foto: Sofie Sarenbrant
6 av 7: Så här ser huset ut i dag. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
7 av 7: Trappan och badrummet är det enda som ser likadant ut som efter Sofie Sarenbrant och hennes mans renovering. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Författaren gjorde om soprummet till ett hus

Det lilla huset med söt innergård i Stockholm är till salu för 6 250 000 kronor – och har skapat stor uppmärksamhet.

Gårdshuset har tidigare ägts av deckarförfattaren Sofie Sarenbrant, som byggde om det gamla soprummet till en bostad med sin man.

Sofie Sarenbrant och hennes man såg en bild på husets fantastiska exteriör i en annons 2002. Då låg utgångspriset på 1,2 miljoner kronor, men då krävdes att man gjorde i ordning det gamla soprummet till en bostad.

– Jag och min man såg detta som en spännande utmaning och hoppades att ingen annan skulle orka med ett sådant omfattande byggprojekt och ge upp redan innan visningen. Men det kom 600 personer på visningen och priset gick upp en halv miljon, säger Sofie Sarenbrant.

 

Läs också: Så fixar du lyxigt vardagsrum

Stor renovering

Sofie Sarenbrant Foto: Bingo Rimér

Efter köpet följde en utdragen renovering. Enligt Sofie Sarenbrant var den lärorik på många sätt, men satte också tålamod, relation och ekonomi på prov.

– Det var inte kul den dagen snickaren ringde och sa att ”tyvärr, vi måste riva hela övervåningen. Bjälklagret är ruttet på vissa ställen.” Så nästa dag som jag kom dit var det plötsligt bara en våning och lika högt som en kyrka i takhöjd, säger Sofie Sarenbrant.

Under tiden som paret bodde i huset skrev Sofie Sarenbrant sin första bok, "Vecka 36", och en av huvudpersonerna bor till och med där. Paret fick också sina två barn när de bodde i gårdshuset. Till slut blev det dock för trångt för fyra personer. Nu är det dock bara trappan och badrummet som ser likadana ut som efter deras renovering.

– Det är nostalgiskt att se det igen. Vi hade några helt magiska år där, säger Sofie Sarenbrant, som nu har lagt upp bilder från renoveringen på sin Facebooksida.

 

Läs också:

Sovrum, vardagsrum och kök – på 7 kvadrat

Trött på strumpor som försvinner? Se knepet!

Bästa tipsen på hur du planerar nya köket