Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
efter. En blomstrande terrass med en trivsam matplats. Med vita, klassiska utemöbler och sommarblommor i rottingkrukor blir det en skön lantlig känsla mitt i stan.

FÖRE OCH EFTER: Romantisk balkong

Björn och Nathalie bor i en liten lägenhet med stor balkong med en makalös utsikt över Stockholm. 

Trädgårdsproffsen Johanna Karlén och Jan Rundgren hjälpte dem att få en romantisk och lantlig balkong med en mysig matplats.

romantiska. Rosor är en härlig lyx på balkongen och kan planteras i krukor hela sommaren.
hängande. Balkonglådorna av rotting med pelargoner, margurit och silvernjurvinda.
En ängel av betong förstärker den romantiska och lantliga stilen.
mixa. Placera gärna krukor i olika form och storlekar i en grupp. Krukor och betonghjärtat kommer från Plantagen.
I skuggan. Stora hortensior och små penséer trivs bra i lite halvskugga på balkongen.
Myshörna. En sittplats i andra änden av balkongen blir en mysig liten frukostplats.
Balkongen kändes inte inbjudande med sina omaka plastmöbler.
Namn: Nathalie och Björn. Yrke: Nathalie är civilingenjör i kemiteknik och Björn är systemvetare. Bor: På Östermalm i Stockholm. Uteplats: Balkong på 16 kvadratmeter.

- Jag tycker om den romantiska, lite lantliga stilen och vill gärna ha en levande balkong med mycket växter. Jag älskar blommor men är väldigt dålig på att sätta ihop det vackert, berättar Nathalie.

 Jan Rundgren, trädgårdsdesigner, och Johanna Karlén, trädgårdsmästare från Plantagen, medverkar i Förkväll i TV4. De ska tillsammans hjälpa den unga familjen att få en användbar och vackert blommande balkong.

 

– Jag vill gärna ha en ordentlig matplats utomhus där vi kan sitta med vänner och äta middag eftersom lägenheten inomhus är väldigt liten och trång, suckar Nathalie.

 Detta är något som de snart ska få uppleva. Jan börjar bära ut och slänga de trasiga gamla trädgårdsmöblerna som stått och skräpat på balkongen över vintern och tillsammans med Johanna börjar de planera en uteplats som Björn och Nathalie kommer vilja vara på hela sommaren.

 – Det finns många fina ettåriga sommarblommor som passar bra att ha på en balkong och som blommar hela sommaren, exempelvis den klassiska sommarblomman margerit, berättar Jan.

 

De planerar den romantiska balkongens växter och kommer överens om att ha ett par olika sorters rosor, pelargoner i flera rosa nyanser och blanda med lite olika sommarblommor i krukor och planteringslådor. Dessutom kommer Björn och Nathalie äntligen få en stor matplats med utrymme för matgäster. På andra sidan balkongen finns det plats för en liten sittplats för två. Krukorna som Jan och Johanna valt är i zink och rotting för att förstärka den romantiska känslan. När 

 paret kommer hem igen blir de överraskade av att balkongen fått 

 ett så förändrat utseende.

 – Gud så fint och mysigt, skrattar Nathalie nöjt medan Björn konstaterar att deras vänner kommer att bli imponerade.

 Nu kan Nathalie och Björn bjuda på många trevliga sommarmiddagar på sin fina blomstrande romantiska terrass.

 

 

Av Tina Kindblom