För några år sedan larmades det om höga radonhalter här i stadsdelen Skalberget i Hunnebostrand. En undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort visar att omkring 325 000 svenska småhus och lägenheter har för höga radonvärden. Foto: Larseric Linden

För mycket radon i hela 325 000 bostäder

GÖTEBORG. Omkring 325 000 svenska småhus och lägenheter har för höga radonvärden.

Nu uppmanas fastighetsägare att mäta radonhalten för att se om det kan ge upphov till skador.

– Genom att sänka radonhalten i de bostäder som har värden över 200 becquerel per kubikmeter går det på sikt att undvika omkring 200 lungcancerfall om året, säger Emil Bengtsson, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hälsorisker med radon

En undersökning som myndigheten låtit göra bland 1 000 personer visar att varannan tillfrågad tror att det finns hälsorisker med radon.

– Det är en förvånande liten siffra. Jag hade väntat mig att fler visste om hälsoriskerna efter den information som publicerats under de senaste åren, säger Emil Bengtsson.

Radonmätningen, som man kan få hjälp med via kommunerna, bör enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ske under minst två månader under perioden 1 oktober till sista april.

Villaägare kan få bidrag

– Har man värden över 200 becquerel bör man vidta åtgärder. Villaägare har möjlighet att få bidrag för att göra detta, säger Emil Bengtsson.

Enligt myndigheten är det särskilt viktigt att mäta radonhalten om det har gått mer än tio år sedan senaste mätningen, om huset renoverats, om bostaden ligger på ett område där radonhalten är hög eller om den boende är rökare.

TT

Därför är radon skadligt

Radon – som är en osynlig och luktfri radioaktiv gas – och så kallade radondöttrar följer med luften in i lungorna när vi andas. Lungorna kan skadas och ge upphov till lungcancer. Det tar minst 15 år att utveckla sjukdomen. Rökning i kombination med radonstrålning innebär ökad hälsorisk.

 

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!