1 av 3: "Ikea är ju svenskt, då får de ju ha svenska produkter"
 Catrine Neiler har startat upproret.
2 av 3: Catrine Neiler har startat upproret.
Målet är att få tillbaka hålen.
3 av 3: Målet är att få tillbaka hålen. Foto: Privat

Folkstorm efter Ikeas ändring: ”Är ju svenskt”

För tio år sedan tog Ikea bort hålen i hörnen på sina påslakan.

Nu kräver Catrine Neiler, 46, en förändring – och tiotusentals personer stöttar hennes kamp.

– Ikea är ju svenskt, då får de ju ha svenska produkter, säger hon.

Att bädda en säng kan göras på två sätt. Antingen har man ett påslakan med hål i hörnen – då är det bara att fatta tag i täckets snibbar genom hålen och vränga över lakanet. 

Eller – vilket är vanligare nu för tiden – så saknas hålen. 

Då blir det genast knepigare.

– Det tar ju längre tid. Jag brukar alltid ropa på min dotter så att hon kan hjälpa till. Först måste man vränga lakanet ut och in, sen får hon krypa in med täcket i lakanet som jag håller upp. Min man klarar inte av det, han blir så jävla förbannad, säger Catrine Neiler.

Kräver att hålen kommer tillbaka. Foto: Privat

LÄS MER: Eva-Sofias otäcka syn – på Ikea 

Kräver att Ikea återinför hålen

I tisdags fick hon nog. Hon skrev ett inlägg på Ikeas Facebooksida där hon kräver att möbeljätten börjar sälja påslakan med hål i hörnen igen. I skrivande stund har posten fått över 12 000 reaktioner och hundratals stöttande kommentarer.

https://www.facebook.com/ikeasverige/posts/10155053185831137

– Det jag retar mig mest på är att när man sover så åker täcket alltid ner lite i lakanet. Har man hål är det så enkelt att dra upp täcket igen, men utan hål är det jättesvårt. Då får man leta efter var täcket är och försöka nypa tag i det. Man får sitta och göra det i omgångar, säger Catrine Neiler.

 

LÄS MER: 21 sjuka klädesplagg som folk har sytt av Ikeas påsar 

Ikea: Kunderna klagade

Enligt Emil Eriksson, presskontakt på Ikea Sverige, så slutade företaget sälja påslakan med hål i hörnen för tio år sedan. Orsaken var att hålen – som bara finns i de nordiska länderna – orsakade missförstånd utomlands.

– På andra marknader runtom i världen kom kunder in och ville lämna tillbaka dem för att de var hål i påslakanen, de trodde att de var sönder. Det här finns inte i andra delar av världen, säger han.

 

LÄS MER: Johans udda fynd i soffan från Ikea 

Hotar med namninsamling

Men den förklaringen räcker inte för Catrine Neiler. Efter att ha märkt vilket folkligt stöd det finns för att återinföra hålen i lakanen, funderar hon nu på att dra i gång en namninsamling.

– Gör en reklamfilm och introducera för världen hur vi byter till rena lakan i Sverige. Hålet är ju en uppfinning, så man borde berätta om vad det används till. Det är ju Ikea duktiga på annars. Annars tänker jag att Ikea borde kunna sälja två typer av lakan. Det borde inte vara en så stor kostnad, säger hon.

På Ikea uppskattar man att kunderna engagerar sig i sortimentet – men man vill inte ge några raka svar huruvida de uppskattade hålen är på väg tillbaka eller ej:

– Det enda jag kan säga är att vi kontinuerligt ser över hur vi kan utveckla vårt sortiment och det gör vi hela tiden uppe i Älmhult, säger Emil Eriksson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande