”Det är inte missbrukare, det är yrkeskriminella och de är”, säger Stefan Pettersson inriktningsansvarig för internationella brottsnätverk vid polisens underrättelseenhet.
1 av 2: ”Det är inte missbrukare, det är yrkeskriminella och de är”, säger Stefan Pettersson inriktningsansvarig för internationella brottsnätverk vid polisens underrättelseenhet. Foto: fotolia
Polisen menar att de internationella nätverk håller på att bygga upp en infrastruktur för bostadsinbrott i Sverige.
2 av 2: Polisen menar att de internationella nätverk håller på att bygga upp en infrastruktur för bostadsinbrott i Sverige. Foto: fotolia

Inbrott av ligor ökar i svenska bostäder

Polisen tror att hälften av alla bostadsinbrott som sker i Sverige begås av internationella brottsnätverk, det framgår i en ny rapport som SVT har tagit del av.

– För de internationella brottsnätverken är själva poängen att flytta sig över gränser. Dels för att de är okända på den andra sidan och dels för att de vet att stöldgodset blir svårare att spåra. Ju fler länder man agerar i desto större blir vinsten, säger Stefan Pettersson, inriktningsansvarig för internationella brottsnätverk vid polisens underrättelseenhet, till SVT

”Det är inte missbrukare – det är yrkeskriminella”

De internationella brottsnätverken kommer främst från Östeuropa, men även från länder i Baltikum, Sydamerika och på Balkan och de flesta gärningsmännen rekryteras i sina hemländer. Nu menar polisen att dessa brottsnätverk håller på att bygga upp en infrastruktur för bostadsinbrott i Sverige.

– Det är inte missbrukare, det är yrkeskriminella och de är män. De är mellan 20 och 45 år gamla och de består av en kärna som har känt varandra väldigt länge och som har en lång brottskarriär bakom sig, säger Stefan Pettersson, till SVT. 

Foto: Fotolia

Ute efter guld och klockor

Ligorna är ute efter små värdefulla prylar, klockor och guld, som är enkla att transportera ut ur landet. Inbrotten är oftast simpla, där inbrottstjuvarna har krossat ett fönster för att ta sig in. 

– Jag tror att det var därför vi delvis missbedömde dem till en början. Det tog ett tag innan vi började se systematiken och mönstret. Innan vi insåg att det var organiserat, säger Stefan Pettersson till SVT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande