Lantlig dröm. Öppna hyllor och ljusa färger ger det lantliga köket en hemtrevlig känsla. De rökgrå skåpen Sundby kommer från Kvänum.

Fixa lantligt drömkök – här är bästa tipsen!

Öppna hyllor, rustika möbler och ett rutigt golv. Många drömmer om ett ombonat och härligt lantkök.

Här kommer 20 tips på hur du kan skapa ditt eget drömkök. Spana in bildspelet nedan till höger för att se dem!

01. Glöm inte väggarna

En tapet förändrar ett helt rum i ett svep. I det lantliga köket ­passar mönstrade tapeter i gammaldags stil. Tänk s­måblommigt, sirligt och romantiskt. I dag nyproduceras gamla tapetmönster och det går även att köpa äkta vintagetapeter för den som är ute efter den genuina lantliga stilen. Den blommiga tapeten ingår i kollektionen Garden party, 459 kronor per rulle, Boråstapeter. Finns bland annat på tapetorama.se.

-

02. Hushållsapparater kan få stå framme

Hushållsapparater i g­ammaldags stil är så fina att de med fördel kan stå framme. En degmaskin eller kaffekokare i retrostil sätter det sista piffet på ditt lantkök. Hushållsassistenterna från Ankarsrum finns i olika färger - alla med en charmig retrotouch, 4 740 kronor, ­Bagaren och kocken.

-

03. Förvara i glasburkar

­Förvara exempelvis nötter, gryn, müsli och pasta i burkar av glas som du låter stå framme på en hylla­. Det är både snyggt och praktiskt. Blanda små och stora glasburkar med zinklådor och patinerade plåtburkar­. Lådor i zink, finns i två ­storlekar, 179 respektive 199 kronor, glas­burkar i olika storlekar, från 39 kronor, allt från Granit.

-

04. Inred med köpmansdisk

En rejäl köpmansdisk med många lådor gör sig väl i den lantliga inredningen. På ­auktioner brukar de antika skänkarna gå för ungefär 10 000 kronor. Har du inte turen att hitta en gammal köpmansdisk finns även nyproducerade i gammaldags stil. K­öpmansdisk, 5 450 kronor, My home my way.

-

05. Satsa på rustika möbler

I ett lantkök finns ingen plats för faner - här ska det vara genuina material och gedigna möbler. Satsa på rustika, gärna antika, möbler för den rätta känslan. Ett stort bord med plats för många att samlas kring gör att köket känns hemtrevligt. Bord i almträ, 220 × 100 centimeter, 20 099 kronor, pall i antik industristil, 949 kronor, båda kommer från Bloomingville.

-

06. Lampan gör rummet

Få saker lyfter ett rum som en väl utvald lampa. I lantköket passar såväl klassiska skomakarlampor som mer rustika industrilampor - vintage eller nyproducerade. Låt köket få en riktig färgklick i den gula emaljlampan från Ib Laursen, 399 kronor, Bagaren och kocken.

-

07. Visa upp porslinet med öppna hyllor

Skippa överskåp och visa i stället upp ditt finaste porslin på öppna hyllor. Köket får både en luftig och klassisk känsla med ­öppna hyllplan. Här kan du ställa prylarna som hör ett lantkök till: Charmiga ­plåtburkar, kannor i emalj, en gammal köksvåg och blommiga tekoppar. Köket på bilden heter Lindö crème och kommer från Marbodal.

-

08. Klä in väggarna i pärlspont

Att klä in väggarna i pärlspont är helt rätt om man vill skapa en lantlig känsla. Pärlsponten var vanlig i de flesta hem i slutet av 1800-talet och utfördes oftast som en bröstpanel, men ibland kläddes hela väggen med pärlspont. På byggmarknader kan du hitta både obehandlad och ­färdigmålad panel att snickra upp på väggen. Pärlspont kombinerad med tapeten Elin, 869 kronor per rulle, Sandbergs.

-

09. Sätt porslinet i tallrikshyllan

Tallrikshyllan är en given detalj i lantköket. Här kan du både visa upp dina p­orslinsfavoriter och förvara stora serveringsfat och brickor som annars tar upp mycket plats i skåpen. Tallrikshylla Stenstorp, 80 × 76 centimeter, 399 kronor, Ikea.

-

10. Förvara i charmiga plåtburkar

Vackra plåtburkar är utmärkt förvaring för ­alltifrån kakor till pasta, och är fina att ha ­framme. Det finns gott om äldre burkar med patina att fynda på l­oppisar och second ­hand-butiker. Men det finns även nytillverkade burkar i gammal stil som ger ­köket en lantlig känsla. Den tredelade plåtburken från Strömshaga kostar 329 kronor och finns att köpa på Balders hage.

-

11. Laga mat med emaljerade kastruller

I slutet av 1800-talet blev det ­ billigare att tillverka föremål i emalj, och d­ärmed gjorde bruksvaror som ­emaljerade kastruller, slevar och tvålkoppar intåg i våra hem. På senare år har de gamla bruksföre­målen fått en renässans och få saker signalerar lantliv som en enkel emaljkastrull. Det går även köpa nyproducerade föremål i emalj, som den äppelgröna kastrullen från Ib Laursen, 249 kronor, Broarne.

-

12. Fina detaljer

Även de minsta detaljerna ­sätter prägel på ett rum. Alltifrån strömbrytare till kakel kan göra mycket för helheten. I dag finns många byggnadsvårdsbutiker som har ett stort utbud av gamla detaljer, både gamla och nyproducerade. Även vanliga ­inredningsbutiker har börjat ­sälja inredningsdetaljer i­ ­gammal stil. Köksblandare Glittran, 995 kronor, och diskho i keramik Domsjö, 1795 kronor, båda från Ikea.

-

13. Rutigt på golvet

Oavsett om du väljer elegant klinker eller linoleum med retrokänsla så är ett rutigt golv perfekt i det lantliga köket. Även ett trägolv kan få nytt liv med målade rutor. Klassiskt svartvita rutor fungerar alltid, men vita rutor mot grått, ljusgult eller blodrött ger ett mjukare intryck. Gult linoleumgolv marmoleum click, 30 × 30 centimeter, 439 kronor per kvadratmeter, från Forbo flooring.

-

14. Diska till tonerna från retroradion

Inget lantkök utan en köksradio som skvalar i bakgrunden när disken diskas. För den rätta känslan bör så klart tekniken gå i retrostil. Nu för tiden finns gott om nyproducerade radioapparater som andas 50-tal. Radion på bilden har en aux-anslutning som gör det möjligt att spela musik från mobil­telefonen, 349 kronor, Jula.

-

Piffa köket med en lantlig soffa

En vacker kökssoffa i trä är ett måste i lantköket. Gamla kökssoffor brukar säljas relativt billigt på loppisar, men det finns även nyproducerade att köpa. Klä gärna soffan med trasmattor och bunkra upp med kuddar. Kökssoffan Lex, 153 × 86 × 58 centimeter, 4 995 kronor, från EM.

-

15. Skapa en myshörna

Har du plats över i ditt kök är en platsbyggd myshörna pricken över i. Inred med mysiga kuddar och du har ett härligt ställe att dricka morgonkaffet på. U­tdragbara lådor undertill skapar extra förvaring. Köket på bilden heter Alice och kommer från Vedum.

-

16. Fint med kakel i gammal stil

Kakel i gammal stil är vackert i köket. Fler byggnadsvårdsbutiker säljer kakelplattor med mönster efter äldre förlagor. Vågigt och lätt buckligt kakel är tidstypiskt sekelskifte. Kakelplattorna med blå hörndekor är handgjorda, 13 × 13 centimeter, 275 kronor styck. Matcha med kakelbård, 7,5 × 15 centimeter, 145 kronor. Båda kommer från Gysinge byggnadsvård.

-

17. Lantkänsla med vackra trasmattor

Förr i tiden användes t­rasmattor för att täcka dragiga golv. De vävda mattorna är både härliga att gå på och fina att titta på. En vacker trasmatta signalerar sv­unna tider och är därmed perfekta i ett lantligt kök med trägolv­. Randig matta i bomull från Zara home, 60 × 120 centi­meter, 359 kronor, Ellos.

-

18. Duka med porslin i bleka pasteller

Duka med romantiskt porslin och blanda gärna vintage med nyproducerat i gammal stil. Tallrikar i bleka pasteller och blommönster gör sig fint på ett rustikt middagsbord. Med vackert porslin behöver du ingen duk. Vit assiett, 39 kronor, dricksglas, 29 kronor, båda från Lagerhaus. Pistagegrön bringare i pressglas, 549 kronor, Leilas general store.

-

19. Satsa på modern teknik i retrostil

Glöm inte tekniken. Skippa rostfritt stål och satsa i stället på kylskåp, diskmaskin och spis i rätt retrotappning. Ett annat alternativ är att dölja modern teknik, till exempel genom att bygga in kylskåpet bakom en kökslucka i gammaldags stil eller att sy ett skynke som diskmaskinen kan gömma sig bakom. Mintgrönt kylskåp från Smeg, 168,8 × 60 × 72 centimeter, 17 245 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!