Det finns mycket du kan göra för att ge ditt badrum en makeover utan att det kostar massor.

Fixa fint i badrummet - 15 inspirerande tips

Funkar ditt badrum men känns det trist och opersonligt?

Byt blandaren till handfatet, skaffa en takdusch och satsa på fin förvaring. Det finns mycket du kan göra för att ge ditt badrum en makeover utan att det kostar massor.

Accentfärg

1. Bestäm dig för en speciell accentfärg. Hur skulle det bli om du till exempel lät duschdraperi, handdukar och badrumsmatta gå i orange?

Dekoration

2. Låt dina produkter stå framme och bli en del av badrumsdekorationen. Tvålar, skrubborstar och andra spaprodukter är vackra på ett fat, kanske med en lykta intill.

Ny blandare

3. I stället för att byta ut dyr inredning som badkar och handfat kan man köpa en ny blandare eller ett par nya handdukar.

Golvvärme

4. Många drömmer om ett varmt stengolv. Här är information om olika typer av golvvärme:

Vattenburen golvvärme. Vattnet strömmar genom rör som lagts ut under golvet, vilket gör det varmt. Den här typen av golvvärme passar hus som redan har ett vattenburet värmesystem och badrum med hög takhöjd.

Golvvärme med el. Ska badrumsgolvet bytas ut kan man installera värmeslingor som består av elledningar med ett högt motsånd som gör att kablarna blir varma. Man ska alltid anlita en behörig elektriker för installationen.

Luftburen golvvärme. Varm luft cirkulerar i slingor under golvet. Värmeslingor med luftvärme finns ofta i nybyggda hus, men man brukar inte installera det i befintliga hus.

Takdusch

5. Många upplever att takdusch ger en härlig känsla, men ha i åtanke att de förbrukar något mer vatten. Det finns dock vattenbesparande alternativ.

Byt WC-sits

6. WC-sits och handfat går att byta ut själv för den som har ett hyfsat praktiskt handlag, men i så fall gäller det att gå noga till väga och vara på det klara med hur man gör.

- Prata med personen du köper kommoden eller wc-sitsen av, tipsar Anders Öfvergård från programmet Arga snickaren.

Mosaik

7. Ett alternativ till klinkergolv eller plattor i natursten är mosaik.

Lättstädat

8. För ett lättstädat badrum är det bra att hålla golv- och väggytor så släta som möjligt och ha ett badkar som står direkt på golvet i stället för ett med lejontassar.

Små detaljer

9. Små detaljer gör stor skillnad, som att byta ut den vanliga handtvålen mot en lyxigare variant. Lilac Rose & Geraninum innehåller organisk honung, aloe vera och kamomill, 179 kronor, Abahna/Saponi.

Belysningen

10. Har du någon gång funderat på badrumsbelysningen? Spotlights och dimrar kan skapa ett fint sken. En spegel med snygga lampor är också ofta en bra investering.

Proffsig

11. Låt en fackman installera duschhållaren. Det är viktigt att monteringen både blir stabil och vattensäker. Sker inte infästningen korrekt kan fukt tränga igenom tätskiktet vilket kan ge vattenskador bakom duschen.

Spakänsla

12. Det går att med ganska enkla medel få till en lyxig spakänsla i badrummet. Dekorera badkaret med snäckor eller ljus på kanten. Levande blommor ger trivsel & lyx. Värmeljus och doftljus sprider avkopplande stämning.

Förvaring

13. Satsa på fin förvaring. Söta apoteksaskar, necessärer och flätade korgar gömmer de små prylarna som tenderar att ligga framme.

Låt proffsen kakla

14. Tänk på att aldrig kakla badrummet helt själv. Eftersom tätskiktet, som ligger bakom kakel eller klinker skyddar mot fuktskador, ska detta alltid läggas av en yrkesman. Skulle det uppstå fuktskador i ett tätskikt som du lagt själv kan det bli en mycket dyr historia.

Rena kakelfogar

15. Se till att hålla kakelfogarna rena. . Bra fogrengörare kan man hitta i byggvaruhus och i välsorterade mataffärer.

Aktuellt just nu