Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Styrpanel och server för Domoevas startahem-lösning

Finesser och funktion - vad är ett smart hem?

Enklare, bekvämare och tryggare. Det är grundtanken ­bakom det vi kallar smarta hus. Men hur fungerar det egentligen? Vilka finesser finns, och vad kostar det? Vi reder ut ­begreppen.

Det här kan du göra rum för rum

Köket

Stäng av vattnet

Automatisk vattenavstängning är en ­trygghet om det skulle börja läcka under ­disk­maskinen. Du kan också ha spisvakt så att du inte ­behöver vara rädd för att du ska glömma ­spisen på - och börja torrkoka med brand som följd. Genom att programmera ­systemet ­skapar du enkelt olika ljusscenarier som ­passar tiden eller situationen: kalas, fika, ­frukost, kvällsmat, städning.

Vardagsrummet

Redo för myskvällen

Ljuset betyder ju oerhört mycket för hur du, din familj och dina gäster upplever­ ­vardagsrummet - och här kan du ­verkligen rocka loss. Fest, mys, middag­, städning eller filmkväll? Med en ­knapptryckning sätter du inte bara igång exakt rätt ljus för filmen - du drar också för gardinerna. ­Samtidigt som du ­startar hemmabioanläggningen och sätter i gång popcornmaskinen.

Sovrum

Starta teven

På bestämt klockslag går belysningen ner, ­temperaturen sänks till en behaglig nivå medan lugn musik strömmar genom ­högtalarna. Har du tv i ­sovrummet ­startar den automatiskt, och ­glömmer du den på gör det inget - den stänger av sig själv också. Även i barnens rum programmerar du in ­mysbelysning.

Hallen

Väck huset till liv

Med en "hejdå"-knapp här försätter du hela huset i viloläge. Belysningen släcks, ventilationen går ner på halvfart, värmen sänks och larmet aktiveras. När du kommer tillbaka trycker du igen - och huset­ ­vaknar till liv exakt så som du programmerat det. Med ­högtalare i hallen kan du styra musiken dit efter behag.

Tomt och trädgård

Tänd & släck

Utebelysningen tänds när barnen kommer hem. Trädgårdsbelysningen går i gång på utsatt tid och stängs av när det är dags.

Eller för att börja från början: vad är egentligen ett smart hus? Enkelt uttryckt är det en bostad med ett särskilt styrsystem som låter dig programmera och styra värme, ventilation, ljud och ljus med en enkel knapptryckning. Finessen? Du kan skapa olika ljusscenarior för kvällsbelysning, morgonbelysning och festbelysning som aktiveras på direkten. Du kan starta bastun från din smartphone medan du är på väg hem. Är du bortrest kan huset simulera att du är hemma. Detta genom tända och släcka lampor, sätta igång och stänga av stereon och teven - genom att "spela upp" en exakt kopia av ditt normala beteende under en vecka eller två.

- Jag brukar likna lösningen vid en modern bil, där det sitter massor med datorkraft som ingen någonsin ser, men som gör körupplevelsen så bekväm och trygg som möjligt. Här handlar det om samma saker i stort sett. Komfort, säkerhet, underhållning och miljö, ­säger Greger Sandström, som doktorerat på smarta hus vid ­Arkitekturskolan, KTH.

- Den miljömässiga biten har kommit till på senare år och är nog så viktig. Ett smart hus bidrar ju också till lägre energiförbrukning. Som boende får du direkt svar på vad som förbrukas och hur mycket. Och du kan styra förbrukningen för varje enskilt rum, fortsätter Greger Sandström.

Smarta knappar och skärmar

Hur ett smart hem fungerar rent tekniskt är förstås komplicerat.
- Du installerar helt enkelt ett system som ­kommunicerar med elektroniken i huset. Via det här systemet styr du sedan energiförbrukning, elektrisk utrustning, lampor och vad du nu vill påverka. Många system låter dig styra elektroniken direkt via ­tryckknappar som liknar vanliga strömbrytare­. ­Tryckknapparna sitter på väggen och kan programmeras som du vill. Du kan alltså säga åt tryck­knappen i vardagsrummet att styra ytterbelysningen eller hemmabiosystemet. Knappen i köket kan styra taklampan, teven eller eller lamporna i fönstret, säger Greger.
Du kan också skapa en mängd scenarier. Till exempel ett morgonprogram där strömmen till ­kaffekokaren går igång samtidigt som kökslampan går på 50 procent medan resten av husets lampor går på 20 procent. Utöver detta kan du installera en eller flera skärmar, vilket gör det lättare att göra inställningarna. Du kan också använda din smartphone för att fjärrstyra huset.
- Själv har jag programmerat in fem olika ­ljusscenarier i vårt hus. Ett städscenario där alla lampor är fullt tända så att man ser ­ordentligt ­överallt. Ett där vi släcker i hela huset inför ­läggdags. Sedan har vi ett scenario där bara köket och hallen­ är tänt, vilket är bra när man kommer hem. Och ett scenario med mysbelysning när vi lägger ­barnen. Då släcks hela undervåningen medan kök, hall och ­vardagsrum dimras ner. Slutligen har vi ett ­scenario som släcker all belysning och stänger av ­inkommande vatten, vilket är perfekt när vi är borta. Då sänks temperaturen också, samtidigt som ­ventilationen går på halvfart och larmet aktiveras.

Bra för miljön

På samma sätt kan du programmera en ­"välkommen hem"-knapp till att stänga av larmet, öka ­temperaturen, dra ifrån gardinerna, sätta igång kaffet och spela lite skön musik. Inom begreppet "smarta hem" brukar man också prata om ­hemnätverk, ­trådbundet eller trådlöst. I dag finns trådbundna ­system där man ansluter tv, telefon och bredband i samma kabel - och har tillgång till all denna elektronik i vilket rum som helst. Glöm alltså den fasta placeringen av tv/antenn-uttaget.
Även om lösningar för smarta hem inte finns i var mans stuga riktigt än tror Greger att lösningen är på väg att slå igenom stort. I sin forskning har han följt tre stora projekt med just smarta hem-lösningar, både i bostadshus och fristående villor.
- Jag har följt 190 familjer och utvärderat vad de uppskattar mest med lösningarna. Trygghet och komfort låg alltid i topp. Men på senare år har även olika slags energifunktioner hamnat högt upp på listan. Säkert på grund av miljödebatten, säger Greger.

 

 

TEXT AV: Jacob Härnqvist