Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vad köper man i 50-årspresent? Eller i 30-årspresent? Och vad vill den som fyller 40 år ha i present? Vi har förslag på massor av fina tips.
Vad köper man i 50-årspresent? Eller i 30-årspresent? Och vad vill den som fyller 40 år ha i present? Vi har förslag på massor av fina tips.
Vad köper man i 50-årspresent? Eller i 30-årspresent? Och vad vill den som fyller 40 år ha i present? Vi har förslag på massor av fina tips.
Designklassiker, sängkläder – eller en upplevelse?
Designklassiker, sängkläder – eller en upplevelse?
Designklassiker, sängkläder – eller en upplevelse?
1 AV 2
Vad köper man i 50-årspresent? Eller i 30-årspresent? Och vad vill den som fyller 40 år ha i present? Vi har förslag på massor av fina tips.
Foto: Istock
2 AV 2
Designklassiker, sängkläder – eller en upplevelse?
Foto: Istock

Tips på fina födelsedagspresenter till den som fyller jämnt

Vad köper man egentligen i present till den som fyller jämnt?

Vi vet, det kan vara klurigt att komma på den bästa presenten till den som fyller 30, 40, 50, 60, 70 eller kanske till och med 80 år.

Vilken tur att vi har samlat några tips! Här är 33 klassiska och fina födelsedagspresenter som garanterat blir uppskattade.

Att fylla 30 år, 40 år, 50 år, 60 år, 70 år och andra jämna födelsedagar brukar firas lite extra. Och när man ska köpa en present till den som fyller jämnt är det vanligt att lägga både lite mer eftertanke men också lite mer pengar på presenten. Vissa födelsedagsbarn vill göra en förändring eller kanske lära sig eller testa något nytt när den går in i en ny ålder, medan andra behöver något för att känna sig ung.

Fundera på vad jubilaren kan vara intresserad av just nu, allt för att hitta den perfekta presenten. Finare glas, nytt porslin eller en oväntad upplevelse? Skäm bort födelsedagsbarnet med något som hen inte brukar unna sig själv.

Nya, fina glas

Någon som ofta uppskattas är nya, fina glas. Kanske några fina vinglas, champagneglas eller kanske tjusigare vattenglas? Det finns massor av snygga designglas från mängder av märken, exempelvis Iittala, Nachtmann eller Villeroy & Boch.

Fina kristallglas för gin & tonic, Nachtmann. Annons: Köp glasen här (länk till Åhléns)

Romance champagneskål 34 cl. Annons: Köp glasen här (länk till Cervera)

Essence allglas från Iittala. Annons: Köp glasen här (länk till Cervera)

Vad köper man i 50-årspresent?

Att hitta på en perfekt present som uppskattas av den som fyller jämnt är inte alltid ett lätt projekt. Står du inte personen särskilt nära kan det bli ännu svårare. Ett presentkort är ofta sista utvägen men kan ändå vara ett nog så bra alternativ.

Ett annat tips på present till jubilaren: En korg fylld med exempelvis mousserande vin, ostar, kex, whisky, kaffebönor eller te, fin choklad och andra saker som gör det lyxigt. Slå sedan in korgen i cellofan och presenten kommer garanterat kännas maffig.

Vackra uppläggningsfat

Många är vi som serverar maten direkt ur grytorna. Eller som använder gamla uppläggningsfat som börjar kännas trista och daterade. Att ha några fina uppläggningsfat känns lyxigt, men är kanske inget som många unnar sig. Det går att fynda läckra och unika fat på loppisar, men annars har bland annat Mateus, Royal Copenhagen och Villeroy & Boch förstås fina.

Mateus fat i vackert spetsmönster. Finns i flera färger. Annons: Köp fatet här (länk till Åhléns)

Uppläggningsfat Spring från Bloomingville. Annons: Köp fatet här (länk till Kökets favoriter)

Serveringsbricka i ek, av Kay Bojesen. Annons: Köp fatet här (länk till Bagaren och kocken)

Kockkniv till matlagningsälskaren

En riktigt bra kniv förgyller matlagningen, men alldeles för många har slöa, gamla knivar som får kämpa sig genom bland annat tomater och fisk – kanske för att det ofta är en sådan sak som få unnar sig själva. Ge bort en kockkniv till födelsedagsbarnet som gillar att laga mat, eller ge bort en tomatkniv eller kanske en riktigt bra köttkniv – och presenten kommer garanteras uppskattas.

Kockkniv Titanium, en allroundkniv från Fiskars. Annons: Köp kniven här (länk till Åhléns)

Damascus 67, knivset från Samara med grönsakskniv, allkniv och kockkniv. Annons: Köp knivsetet här (länk till Kökets favoriter)

Lyxigt helsvart tomatkniv, Fiskars Edge. Annons: Köp kniven här (länk till Bagaren och kocken)

Lyxigt bäddset

Påslakan och örngott i satin eller linne – då kan födelsedagsbarnet göra sig av med några slitna bäddset och i stället få bädda sängen med lyxig hotellkänsla.

Mysigt påslakanset Juliette finns i flera olika färger. Annons: Köp sänggkläderna här (länk till Ellos)

Lakan i tvättad satin av ekologisk bomull, finns i flera färger och storlekar. Annons: Köp lakanen här (länk till Ellos)

Mysiga bäddsetet Marstrand i hälften linne, hälften bomull. Annons: Köp bäddsetet här (länk till Åhléns)

Hushållsassistent (köksassistent) till bakälskaren

En bakmaskin, eller köksmaskin, är många bakälskarens dröm. Tänk att ge bort i present att det blir lättare att fixa nybakat bröd till frukost. Med en köksassistent blir det plötsligt mycket smidigare att baka bröd och kakor – och det blir betydligt roligare.

 

Stilren köksmaskin från Bosch. Köp köksmaskinen här (länk till Kökets favoriter)

Kitchen Aid köksmaskin i mattsvart. Annons: Köp maskinen här (länk till Bagaren och kocken)

Köksmaskin från Smeg i retrostil. Annons: Köp maskinen här (länk till Cervera)

Fina grytunderlägg

Vem köper hem grytunderlägg? Nä, inte många va? Kanske tänker de flesta på ett gammalt, billigt grytunderlägg i kork – men det blir så mycket roligare med ett finare från exempelvis Royal Design, Svenskt Tenn eller Indiska. En oväntad men trevlig present som passar de flesta.

Klassiska underlägget Skandinavien i mässing formgavs redan 1940, från Svenskt Tenn.

Grytunderlägg Land's End i mässing från Skultuna. Annons: Köp underlägget här (extern länk)

Trendigt grytunderlägg designat av Dick Lundgren från Men At Work med olika städer bokstaverat i den kvadratiska ramen. Annons: Köp underlägget här (extern länk)

Unika tavlor

Den som vill fynda unik och äkta konst kan leta efter verk på nätauktioner. Där går det att fynda. Annars är litografier i begränsad upplaga en prisvärd och mycket fin present. Många stora konstnärer säljer litografier av sina mest kända verk som man inte behöver vara miljonär för att ha råd med. 

Vackra ”Deco hares” av Anna Handell. Annons: Köp tavlan här (länk till NOA Gallery)

Ljuvliga ”Addicted to you” av Karolina Palmér. Annons: Köp tavlan här (länk till NOA Gallery)

Färgstarka ”Rosa lycka” av Ingrid Lycka. Annons: Köp tavlan här (länk till NOA Gallery)

Ostbricka och ostknivar

Med ostbricka menar vi inte att bjuda födelsedagsbarnet på att äta ost och kex (även om det också är trevligt), utan presenten är helt enkelt en bricka, eller kanske snarare som en skärbräda, med ostknivar. Garanterat uppskattat – om personen i fråga tycker om ost. Ost och kex blir betydligt trevligare att servera på en fin träbricka med tjusiga knivar.

Tjusig ostbricka från Mannerström, i acaciaträ med tre ostbestick. Levereras i presentkartong. Annons: Köp ostbrickan här (extern länk)

Lyxigt set med fem ostknivar i härdat rostfritt stål från Robert Welch. Setet kommer i presentförpackning. Annons: Köp knivarna här (extern länk)

Ostbricka i marmor. Annons: Köp ostbrickan här (länk till Kökets favoriter)

Lyxig hudvård

Ett lyxigt serum, en ännu lyxigare nattkräm eller kanske en skön olja för mogen hud. Vem blir inte lycklig över att känna sig bortskämd med lite hudvård?

Kit för djup rengöring med Deep Cleansing Oil, Bugar Facial Polish och Sugar Charcoal Soap. Annons: Köp kitet här (länk till Skin City)

Lyxig ansiktskräm för extra fukt och näring. Annons: Köp ansiktskrämen här (länk till Åhléns)

Wrinkle Repair Cream från Sensai – lyxig ansiktskräm för slät och fast hud. Annons: Köp krämen här (länk till Åhléns)

10. Blomkruka – ofta uppskattad present

Krukor finns i oändligt många utföranden. Det är hängande krukor, krukor på ställning, krukor på fat, det är kantiga krukor, rundade krukor, mönstrade, enfärgade, enorma och pyttesmå krukor. Här finns det verkligen chans att hitta något speciellt.

Läcker blomkruka på stålställning från House doctor. Annons: Köp krukan här (länk till Åhléns)

Krukan Ina i keramik. Annons: Köp krukan här (länk till Mio)

Foto: Marko Vesterinen

Stilrena krukan Serpentine i guldfärgat järn. Annons: Köp krukan här (länk till Jotex)

Present till den som har allt: Ge bort en upplevelse

Handen på hjärtat, många människor har det mesta de behöver. Ibland är prylar överflödigt och kanske omotiverat att köpa. Då är en upplevelse helt perfekt – i en normal tid utan en pandemi i världen. Fyller jubilaren senare i år kanske det går att köpa en upplevelse att göra vid senare tillfälle. Kanske en afternoon tea inklusive bubbel blir en perfekt 30-årspresent, fallskärmshoppning en perfekt 40-årspresent, ölprovning en perfekt 50-årspresent eller konsert en perfekt 60-årspresent eller en resa en uppskattad 70-årspresent eller 80-årspresent? En upplevelse kommer garanterat uppskattas! För den som vill ha inspiration till att hitta en upplevelse finns det mängder av företag som säljer paketerade upplevelser, till exempel Live it, Greatdays och Smartbox.

Foto: Istock

Ge bort något personligt

Ett fotoalbum, en bok som du har skrivit i om jubilaren, baka något, vinflaska med bild på födelsedagsbarnet, vinglas med jubilarens namn och ålder... Det finns mycket man kan göra som blir personligt och som den som fyller år garanterat inte har.

Presentkort

En annan bra present om du är osäker på vad födelsedagsbarnet har för stil och smak, är ju ett presentkort. Välj gärna en butik som har mycket att välja på och som finns både online och i flera städer – som Royal Design, Åhléns och Cervera.

LÄS MER: Studentpresenter som garanteras uppskattas