Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Fest

Publicerad 30 apr 2019 19:30

Studentpresenter som garanterat uppskattas

Behöver du tips på vad du kan ge i studentpresent? Här har vi samlat de mest önskade prylarna.

Behöver du tips på vad du kan ge i studentpresent? Här har vi samlat de mest önskade prylarna.

1/2

Foto: Getty Images

Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan.

Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan.

2/2

Studenten närmar sig. Men vad ska man ge i studentpresent?

Handlar det inte om ens egna barn kan det vara svårt.

Här har vi samlat de mest önskade studentpresenterna i år!

1. Smycken

Foto: Getty Images

Här finns en uppsjö att välja mellan. Allt ifrån klassiska guld- och silversmycken till modern smykesdesign. Gynna gärna svenska designers så som Efva Attling eller Edblad. Eller så letar du upp någon ny och oetablerad designer så får studenten ett smycke som hen blir ganska ensam om.

Tips på fina smycken

Annons: Läs mer och köp silverarmbandet från Efva Attling (extern länk) 

 Annons: Läs mer och köp örhängena med swarowski-kristaller, från Dyrberg & Kern (extern länk)

Annons: Läs mer och köp silverringen i rak enkel design, från Cornelia Webb (extern länk)

Annons: Läs mer och köp halsbandet från Edblad (extern länk)

2. Värdepapper

Foto: Getty Images

Att få något som stiger i värde med tiden är aldrig fel. Aktier, fonder och andra värdepapper är en investering för framtiden. Kan du inget om sådant här kan man få gratis rådgivning av sin bank. Och tro mig, pengar inför framtiden kommer alltid behövas, och extra roligt när något blir mer värt än det köptes för. Kanske kan det till och med få studenten att bli intresserad av aktier och fonder och börja spara själv.

3. Designklassiker

Foto: Svenskt Tenn

Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan. Det här kan även ses som en investering då prylarna inte kommer att gå ned i värde.

Tips på fina designklassiker

Annons: Läs mer och köp vasen Äng från Klong (extern länk) 

Annons: Läs mer och köp krukan Cloudy från DBKD (extern länk)

Annons: Läs mer och köp den klassiska vasen designad av Alvar Aalto (extern länk)

4. Körkort

Foto: Getty Images

Körkort är ett måste i dagens samhälle. Har man inte det när man ska söka jobb är det inte till någon fördel direkt. Och de allra flesta ungdomar längtar också efter att ta körkort. Men det är en stor kostnad, så ett bidrag till körlektioner är en välkommen och tacksam present.

5. Tavlor

Shimmer av Karolina Palmér, Noa Gallery

Här pratar vi inte tavlor från Ikea. Vill man ha äkta konst behöver det faktiskt inte kosta skjortan, det går att fynda fina verk på nätauktioner. Annars är litografier i begränsad upplaga en prisvärd och mycket fin present. Många stora konstnärer säljer litografier av sina mest kända verk som man inte behöver vara miljonär för att ha råd med. 

Tips på fin konst

Annons: Läs mer och köp Everyday a new adventure av Maria Larkman (extern länk) 

Annons: Läs mer och köp Levels av Karolina Palmér (extern länk)

Annons: Läs mer och köp Mumrik av Iron (extern länk)

Foto: Getty Images

Här finns en uppsjö, problemet blir inte att hitta dem utan snarare vilken eller vilka man ska välja. Roligt med svenska klassiker som August Strindberg, Hjalmar Söderberg, Wilhelm Moberg, Selma Lagerlöf, Ivar-Lo Johansson och Victor Rydberg. Annars har vi utländska som Mart Twain, Anton Tjechov, Ernest Hemingway, Arthur Conan Doyle, Charles Dickens och William Shakespeare för att nämna några. Naturligtvis ska den vara inbunden, och det allra roligaste är om man kan hitta en äldre bok på antikhandeln. Ser bra ut i den framtida bokhyllan.

7. Vinglas eller champagneglas

Foto: Getty Images

Till det framtida boendet är det alltid trevligt att ha snygga vin- och champagneglas av annat märke än Ikea. Det finns en uppsjö av snygga designglas från såväl Gynning, Iittala, Orrefors som Villeroy & Boch med mera. Och det är knappast något man som ung och så småningom nybliven lägenhetsinnehavare kommer att köpa själv i första taget – uppskattat med andra ord!

Tips på fina glas

Annons: Läs mer och köp champagneglas från Orrefors (extern länk)

Annons: Läs mer och köp vinglas från Carolina Gynning (extern länk)

Annons: Läs mer och köp Esence vinglas från Iittala (extern länk)

 

8. Märkesklocka

Foto: Getty Images

En klocka är aldrig fel. Förutom att den fyller sin funktion är det också ett smycke, och har för många kommit att bli en statussymbol. Beroende på hur mycket man vill satsa i pengar finns här också alla prisklasser. Kom ihåg att en bra och snygg klocka har man hela livet. Även det en investering!

Tips på fina klockor

Annons: Läs mer och köp den klassiska och tidlösa herrklockan från James & son (extern länk)

Annons: Läs mer och köp stilrena unisexklockan från Thomas Sabo (extern länk)

LÄS MER: Student? Då måste du göra de här sakerna nu!

9. Kontanter

Foto: Getty Images

Vet du absolut inte vad du ska köpa, eller om du tror att den som tar studenten inte skulle uppskatta något av tidigare nämnda, är kontanter aldrig fel. De kommer alltid till användning, och då kan personen själv välja vad den vill köpa eller lägga pengarna på. Men lägg dem inte bara i ett kuvert! Gör något kul. Sätt fast dem i en större krukväxt, litet torkställ med klädnypor på eller rulla ihop sedlar och bygg en ”tårta”. Använd fantasin!

LÄS MER: Studentpresenter under 500 kronor - som alla vill ha 

LÄS MER: Här är studentpresenterna du helst av allt vill glömma