Behöver du tips på vad du kan ge i studentpresent? Här har vi samlat de mest önskade prylarna.
1 av 2: Behöver du tips på vad du kan ge i studentpresent? Här har vi samlat de mest önskade prylarna. Foto: Shutterstock
Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan.
2 av 2: Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan.

Studentpresenter som garanterat uppskattas

Studenten närmar sig. Men vad ska man ge i studentpresent?

Handlar det inte om ens egna barn kan det vara svårt.

Här har vi samlat de mest önskade studentpresenterna i år!

1. Smycken

Här finns en uppsjö att välja mellan. Allt ifrån klassiska guld- och silversmycken till modern smykesdesign. Gynna gärna svenska designers så som Efva Attling eller Edblad. Eller så letar du upp någon ny och oetablerad designer så får studenten ett smycke som hen blir ganska ensam om.

Tips på fina smycken

Annons: Köp silverarmbandet från Thomas Sabo (extern länk) 

 Annons: Köp örhängena med swarowski-kristaller, från Dyrberg & Kern (extern länk)

Annons: Köp silverringen i rak enkel design, från Cornelia Webb (extern länk)

Annons: Köp halsbandet från Edblad (extern länk)

2. Värdepapper

Foto: Getty Images

Att få något som stiger i värde med tiden är aldrig fel. Aktier, fonder och andra värdepapper är en investering för framtiden. Kan du inget om sådant här kan man få gratis rådgivning av sin bank. Och tro mig, pengar inför framtiden kommer alltid behövas, och extra roligt när något blir mer värt än det köptes för. Kanske kan det till och med få studenten att bli intresserad av aktier och fonder och börja spara själv.

3. Designklassiker

Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan. Det här kan även ses som en investering då prylarna inte kommer att gå ned i värde.

Tips på fina designklassiker

Annons: Köp vasen Äng från Klong (extern länk) 

Annons: Köp krukan Cloudy från DBKD (extern länk)

Annons: Köp den klassiska vasen designad av Alvar Aalto (extern länk)

4. Körkort

Foto: Istock

Körkort är ett måste i dagens samhälle. Har man inte det när man ska söka jobb är det inte till någon fördel direkt. Och de allra flesta ungdomar längtar också efter att ta körkort. Men det är en stor kostnad, så ett bidrag till körlektioner är en välkommen och tacksam present.

5. Tavlor

Annons: Köp tavlan Love is in the air av Robert Hilmersson här (extern länk)

Här pratar vi inte tavlor från Ikea. Vill man ha äkta konst behöver det faktiskt inte kosta skjortan, det går att fynda fina verk på nätauktioner. Annars är litografier i begränsad upplaga en prisvärd och mycket fin present. Många stora konstnärer säljer litografier av sina mest kända verk som man inte behöver vara miljonär för att ha råd med. 

Tips på fin konst

Annons: Köp Everyday a new adventure av Maria Larkman (extern länk) 

Annons: Köp Levels av Karolina Palmér (extern länk)

Annons: Köp Pippi och Mumin (extern länk)

ANNONS: Se fler tavlor som passar att ge bort i studentpresent! (EXTERN LÄNK)

6. Böcker

Foto: Istock

Här finns en uppsjö, problemet blir inte att hitta dem utan snarare vilken eller vilka man ska välja. Roligt med svenska klassiker som August Strindberg, Hjalmar Söderberg, Wilhelm Moberg, Selma Lagerlöf, Ivar-Lo Johansson och Victor Rydberg. Annars har vi utländska som Mart Twain, Anton Tjechov, Ernest Hemingway, Arthur Conan Doyle, Charles Dickens och William Shakespeare för att nämna några. Naturligtvis ska den vara inbunden, och det allra roligaste är om man kan hitta en äldre bok på antikhandeln. Ser bra ut i den framtida bokhyllan.

7. Vinglas eller champagneglas

Till det framtida boendet är det alltid trevligt att ha snygga vin- och champagneglas av annat märke än Ikea. Det finns en uppsjö av snygga designglas från såväl Gynning, Iittala, Orrefors som Villeroy & Boch med mera. Och det är knappast något man som ung och så småningom nybliven lägenhetsinnehavare kommer att köpa själv i första taget – uppskattat med andra ord!

Tips på fina glas

Annons: Köp champagneglas från Orrefors (extern länk)

Annons: Köp vinglas från Carolina Gynning (extern länk)

Annons: Köp Esence vinglas från Iittala (extern länk)

8. Märkesklocka

En klocka är aldrig fel. Förutom att den fyller sin funktion är det också ett smycke, och har för många kommit att bli en statussymbol. Beroende på hur mycket man vill satsa i pengar finns här också alla prisklasser. Kom ihåg att en bra och snygg klocka har man hela livet. Även det en investering!

Tips på fina klockor

Annons: Köp den klassiska och tidlösa klockan i roséguld från Carl Edmond (extern länk)

Annons: Köp stilrena unisexklockan från Thomas Sabo (extern länk)

LÄS MER: Student? Då måste du göra de här sakerna nu!

9. Kontanter – eller pengar direkt in på bankkontot

Foto: Istock

Vet du absolut inte vad du ska köpa, eller om du tror att den som tar studenten inte skulle uppskatta något av tidigare nämnda, är pengar aldrig fel. De kommer alltid till användning, och då kan personen själv välja vad den vill köpa eller lägga pengarna på. Kanske är det smartast att sätta in pengar på studentens bankkonto med tanke på att många handlar på nätet och fler och fler fysiska butiker är kontantfria. Vill du ändå ge kontantaer – gör något kul! Sätt fast dem i en större krukväxt, litet torkställ med klädnypor på eller rulla ihop sedlar och bygg en ”tårta”. Använd fantasin!

LÄS MER: Studentpresenter under 500 kronor – som alla vill ha 

LÄS MER: Här är studentpresenterna du helst av allt vill glömma 

LÄS MER: Få bättre luft hemma – guide till 7 luftfuktare 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande