1 av 3: Behöver du tips på vad du kan ge i studentpresent? Här har vi samlat de mest önskade prylarna. Foto: Shutterstock
2 av 3: Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan.
3 av 3: Har du svårt att välja? Ge bort ett presentkort på ett väl valt ställe, där studenten kan få välja sin present själv. Foto: Istock

Studentpresenter som garanterat uppskattas

Studenten närmar sig. Men vad ska man ge i studentpresent?

Handlar det inte om ens egna barn kan det vara svårt.

Här har vi samlat de mest önskade studentpresenterna i år!

1. Smycken

Här finns en uppsjö att välja mellan. Allt ifrån klassiska guld- och silversmycken till modern smykesdesign. Gynna gärna svenska designers så som Efva Attling eller Edblad. Eller så letar du upp någon ny och oetablerad designer så får studenten ett smycke som hen blir ganska ensam om.

Annons: Köp litet smyckeskrin till juvelerna, finns i tre färger (länk till Åhléns)

Tips på fina smycken

 Annons: Köp örhängena i äkta silver med akoyapärlor (länk till Guldfynd)

Annons: Köp armbandet i förgyllt silver med hjärtfrekvens (länk till Guldfynd)

Annons: Köp ringen Woman Unite från Drakenberg Sjölin (länk till Åhléns)

Annons: Köp halsbandet Love Unite från Drakenberg Sjölin (länk till Åhléns)

2. Värdepapper

Foto: Getty Images

Att få något som stiger i värde med tiden är aldrig fel. Aktier, fonder och andra värdepapper är en investering för framtiden. Kan du inget om sådant här kan man få gratis rådgivning av sin bank. Och tro mig, pengar inför framtiden kommer alltid behövas, och extra roligt när något blir mer värt än det köptes för. Kanske kan det till och med få studenten att bli intresserad av aktier och fonder och börja spara själv.

3. Designklassiker

Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan. Det här kan även ses som en investering då prylarna inte kommer att gå ned i värde.

Tips på fina designklassiker

Annons: Köp vasen Äng från Klong (länk till Åhléns) 

Annons: Köp krukan Cloudy från DBKD (länk till Ellos)

Annons: Köp den klassiska vasen designad av Alvar Aalto (länk till Cervera)

4. Körkort

Foto: Istock

Körkort är ett måste i dagens samhälle. Har man inte det när man ska söka jobb är det inte till någon fördel direkt. Och de allra flesta ungdomar längtar också efter att ta körkort. Men det är en stor kostnad, så ett bidrag till körlektioner är en välkommen och tacksam present.

5. Tavlor

Annons: Köp tavlan Love is in the air av Robert Hilmersson här (länk till Noa Gallery)

Här pratar vi inte tavlor från Ikea. Vill man ha äkta konst behöver det faktiskt inte kosta skjortan, det går att fynda fina verk på nätauktioner. Annars är litografier i begränsad upplaga en prisvärd och mycket fin present. Många stora konstnärer säljer litografier av sina mest kända verk som man inte behöver vara miljonär för att ha råd med. 

Tips på fin konst

Annons: Köp Everyday a new adventure av Maria Larkman (länk till Noa Gallery) 

Annons: Köp Bara få va mig själv av Karolina Palmér (länk till Noa Gallery)

ANNONS: Se fler tavlor som passar att ge bort i studentpresent! (EXTERN LÄNK)

6. Böcker

Foto: Istock

Här finns en uppsjö, problemet blir inte att hitta dem utan snarare vilken eller vilka man ska välja. Roligt med svenska klassiker som August Strindberg, Hjalmar Söderberg, Wilhelm Moberg, Selma Lagerlöf, Ivar-Lo Johansson och Victor Rydberg. Annars har vi utländska som Mart Twain, Anton Tjechov, Ernest Hemingway, Arthur Conan Doyle, Charles Dickens och William Shakespeare för att nämna några. Naturligtvis ska den vara inbunden, och det allra roligaste är om man kan hitta en äldre bok på antikhandeln. Ser bra ut i den framtida bokhyllan.

7. Vinglas eller champagneglas

Till det framtida boendet är det alltid trevligt att ha snygga vin- och champagneglas av annat märke än Ikea. Det finns en uppsjö av snygga designglas från såväl Gynning, Iittala, Orrefors som Villeroy & Boch med mera. Och det är knappast något man som ung och så småningom nybliven lägenhetsinnehavare kommer att köpa själv i första taget – uppskattat med andra ord!

Tips på fina glas

Annons: Köp champagneglas från Orrefors (länk till Cervera)

Annons: Köp vinglas från Carolina Gynning (länk till Cervera)

Annons: Köp Esence vinglas från Iittala (länk till Cervera)

8. Märkesklocka

En klocka är aldrig fel. Förutom att den fyller sin funktion är det också ett smycke, och har för många kommit att bli en statussymbol. Beroende på hur mycket man vill satsa i pengar finns här också alla prisklasser. Kom ihåg att en bra och snygg klocka har man hela livet. Även det en investering!

Tips på fina klockor

Annons: Köp den klassiska och tidlösa klockan i svart från CHPO (länk till Åhléns)

Annons: Köp stilrena klockan Petite Evergold från Daniel Wellington (länk till Åhléns)

LÄS MER: Student? Då måste du göra de här sakerna nu!

9. Kontanter – eller pengar direkt in på bankkontot

Foto: Istock

Vet du absolut inte vad du ska köpa, eller om du tror att den som tar studenten inte skulle uppskatta något av tidigare nämnda, är pengar aldrig fel. De kommer alltid till användning, och då kan personen själv välja vad den vill köpa eller lägga pengarna på. Kanske är det smartast att sätta in pengar på studentens bankkonto med tanke på att många handlar på nätet och fler och fler fysiska butiker är kontantfria. Vill du ändå ge kontantaer – gör något kul! Sätt fast dem i en större krukväxt, litet torkställ med klädnypor på eller rulla ihop sedlar och bygg en ”tårta”. Använd fantasin!

LÄS MER: Studentpresenter under 500 kronor – som alla vill ha 

LÄS MER: Här är studentpresenterna du helst av allt vill glömma 

LÄS MER: Få bättre luft hemma – guide till 7 luftfuktare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!