Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Behöver du tips på vad du kan ge i studentpresent? Här har vi samlat de mest önskade prylarna. Foto: Istock/Royal Design/Noa Gallery

Studentpresenter! Tips på fina presenter som garanterat uppskattas

Vad ger man egentligen en student i studentpresent?

Handlar det inte om ens egna barn kan det vara extra svårt att komma på något klassiskt, modernt eller ett säkert kort som alltid uppskattas.

Här har vi samlat tips och idéer på fina studentpresenter som vi tror studenten önskar sig!

Smycken som armband, örhängen eller halsband

Smyckeskrin Plenty från Jotex är i sammet och kommer i tvåpack. Foto: Jotex

Här finns en uppsjö att välja mellan. Allt ifrån klassiska guld- och silversmycken till modern smyckesdesign. Gynna gärna svenska designer så som Efva Attling eller Edblad. Eller så letar du upp någon ny och oetablerad designer så får studenten ett smycke som hen blir ganska ensam om. Även smyckeskrin är en fin present att ge.

Märkesklocka eller annat ett snyggt armbandsur

En klocka är aldrig fel. Förutom att den fyller sin funktion är det också ett smycke, och har för många kommit att bli en statussymbol. Beroende på hur mycket man vill satsa i pengar finns här också alla prisklasser. Kom ihåg att en bra och snygg klocka har man hela livet. Även det en investering!

Designklassiker som vas, kruka eller ljusstake

Urna vas från Marimekko är tillverkad av munblåst glas med skarpa kanter och finns i flera olika färger. Foto: Royal Design

Vem vill inte ha en designklassiker i sitt hem? Här finns mycket fint att välja på. Vaser, krukor, ljusstakar, kuddar, etc. Svenskt Tenn är alltid ett säkert kort, och på Royal Design hittar man alla kända saker så som Klong-vasen och Clodykrukan. Det här kan även ses som en investering då prylarna inte kommer att gå ned i värde.

Bidrag till körkort

Körkort är ett måste i dagens samhälle. Har man inte det när man ska söka jobb är det inte till någon fördel direkt. Och de allra flesta ungdomar längtar också efter att ta körkort. Men det är en stor kostnad, så ett bidrag till körlektioner är en välkommen och tacksam present.

Tavlor eller fina posters

Tavlan ”Ge mig styrka” av Karolina Palmér blir fin på många väggar. Foto: Noa Gallery

Böcker som är fina i bokhyllan

Här finns en uppsjö, problemet blir inte att hitta dem utan snarare vilken eller vilka man ska välja. Roligt med svenska klassiker som August Strindberg, Hjalmar Söderberg, Wilhelm Moberg, Selma Lagerlöf, Ivar-Lo Johansson och Victor Rydberg. Annars har vi utländska som Mart Twain, Anton Tjechov, Ernest Hemingway, Arthur Conan Doyle, Charles Dickens och William Shakespeare för att nämna några. Naturligtvis ska den vara inbunden, och det allra roligaste är om man kan hitta en äldre bok på antikhandeln. Ser bra ut i den framtida bokhyllan.

Vinglas, champagneglas eller vacker karaff

Olika typer av vinglas, whiskyglas och karaff från Spiegelau. Foto: Royal Design

Till det framtida boendet är det alltid trevligt att ha snygga vin- och champagneglas av annat märke än Ikea. Det finns en uppsjö av snygga designglas från såväl Gynning, Iittala, Orrefors som Villeroy & Boch med mera. Och det är knappast något man som ung och så småningom nybliven lägenhetsinnehavare kommer att köpa själv i första taget – uppskattat med andra ord!

En upplevelse

Ibland är det hopplöst att köpa en pryl till någon – det kan ju faktiskt vara oerhört svårt att veta om den kommer uppskattas. En upplevelse till den nybakade studenten kan då slå högt!  Varför inte ge bort en spännande ballongfärd, en häftig body flight eller en lyxig chokladprovning?

Om pengar känns som en tråkig present går det att göra något roligt med dem, kanske sätta fast dem i en krukväxt eller göra en sedeltårta! Foto: Istock

Kontanter – eller pengar direkt in på bankkontot

Vet du absolut inte vad du ska köpa, eller om du tror att den som tar studenten inte skulle uppskatta något av tidigare nämnda, är pengar aldrig fel. De kommer alltid till användning, och då kan personen själv välja vad den vill köpa eller lägga pengarna på. Kanske är det smartast att sätta in pengar på studentens bankkonto med tanke på att många handlar på nätet och fler och fler fysiska butiker är kontantfria. Vill du ändå ge kontanter – gör något kul! Sätt fast dem i en större krukväxt, litet torkställ med klädnypor på eller rulla ihop sedlar och bygg en ”tårta”. Använd fantasin!

Presentkort – bra till studenten man inte står så nära

Ett presentkort kan kännas tråkigt och fantasilöst, men å andra sidan: vem vill ge en present som inte gillas och blir fel? Har du dålig koll på vad studenten vill ha kan ett presentkort på en butik med brett sortiment vara en väldigt bra present – kanske Åhléns, NK eller på en närliggande galleria där man kan välja bland flera butiker.

Se även: