Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En babyshower är oftast en överraskningsfest för en blivande mamma. Vänner och kanske familj uppvaktar den blivande mamman med fika, presenter och kanske lekar.
En babyshower är oftast en överraskningsfest för en blivande mamma. Vänner och kanske familj uppvaktar den blivande mamman med fika, presenter och kanske lekar.
En babyshower är oftast en överraskningsfest för en blivande mamma. Vänner och kanske familj uppvaktar den blivande mamman med fika, presenter och kanske lekar.
1 AV 2
Enkla knepen som gör resultatet fantastiskt
2 AV 2
En babyshower är oftast en överraskningsfest för en blivande mamma. Vänner och kanske familj uppvaktar den blivande mamman med fika, presenter och kanske lekar.
Foto: Istock

Stor guide till en perfekt babyshower – så här gör du

Babyshowers blir allt mer populära i Sverige.

Men hur planerar man egentligen en mysig, rolig, överraskande – ja, helt enkelt perfekt babyshower för en blivande mamma?

Här får du massor av tips och förslag, allt i från tårta och presenter till lekar och dekorationer – sedan är det bara att sätta i gång att planera en riktigt mysig fest.

6 STEG – SÅ ORDNAR DU EN PERFEKT BABYSHOWER

1. Planera babyshower – alla tips du måste ha

En babyshower är till för den som ska bli mamma (ibland riktar den sig till båda föräldrarna). Det brukar vara en uppskattad överraskning när ens vänner uppvaktar en. Foto: Shutterstock

En babyshower ska enligt traditionen vara en överraskning för den blivande mamman (eller för båda föräldrarna), så börja med att se ut ett datum då alla kan – och se till med någon som står mamman nära, förslagsvis hennes partner, har koll på att hon hon inte gör något annat den dagen eller kvällen.

Dela upp ansvarsområden mellan er som ska delta. Någon kan ansvara för att göra en blöjtårta, en annan för dekorationen, en tredje för att baka, en fjärde för att ordna lekar och quiz – och så vidare.

Se till att ni ses i god tid innan mamman ska överraskas, så att ni hinner pynta och duka fram i lugn och ro.

Vad är en babyshower?

Konceptet kommer ursprungligen från USA och innebär att vänner till den blivande mamman anordnar en överraskningsfest. 

Från början var syftet med en babyshower att mamman skulle få bli utbildad i hur det är att vara förälder. I dag är det mer ett tillfälle att umgås med vänner och bekanta innan det nya livet med barn börjar. Att det heter shower beror på att den blivande mamman dessutom överröses med presenter. Det ska "duscha" gåvor över modern och bebisen.

Traditionen säger att det är den blivande mamman som ska överraskas, men numera finns det babyshowers där både föräldrarna uppvaktas inför barnets ankomst.

När har man babyshower? Hur långt innan barnet ska födas?

Babyshowers hålls oftast i slutet av graviditeten. Någon gång efter vecka 30 brukar vara lagom, men kom ihåg att inte lägga den för sent så att mamman riskerar att hinna föda.

Vad gör man på en babyshower?

Det finns inga regler om hur en babyshower ska gå till, men ett tips är att ha ett tema på bjudningen. Det skapar en röd tråd och underlättar planeringen.

Men en babyshower är inte helt komplett utan något som händer. Lekar och aktiviteter brukar vara uppskattat. Gissa födelsedatum, längd och vikt, para ihop kändisar med namnen på deras nyfödda barn samt frågesport med barnfrågor är exempel på uppskattade aktiviteter som är enkla att arrangera.

Ordna sin egen babyshower

Alla tips i den här artikeln kan förstås användas även om du som blivande förälder väljer att planera din egen babyshower. Det vanliga är att en babyshower är en övarraskning för dig som mamma (och kanske även pappa), men allt fler väljer att bjuda in till sin babyshower själv.

LÄS MER: Därför ska du aldrig sätta snittrosor i kallt vatten

Vad är gender reveal party?

Det senaste bland gravida par är att bjuda in vänner och bekanta till en tillställning där nyheten om barnets kön levereras – utan att föräldrarna själva vet något i förväg. Trenden kallas för gender reveal party och kan ses som en variant på babyshower, där man har en liten fest för barnet innan det fötts.

Nyheten om barnets kön presenteras oftast med hjälp av en tårta som föräldrarna skär upp. Rosa fyllning betyder flicka – och blå pojke. Men hur kan den som bakat tårtan veta kön? Jo, informationen förseglas i ett kuvert av den som utfört ultraljudet och lämnas av föräldrarna till den som ska baka. Roligt, sammansvetsande – och spännande. 

2. Hur gör man en blöjtårta? Gör en själv – eller beställa en färdig

Blöjtårta är en klassisk present på en babyshower. Det blir en dekoration samtidigt som det är en present – eftersom den innehåller blöjor och oftast andra små presenter. Att göra en blöjtårta själv behöver inte vara särskilt svårt, men det kan ta lite tid och vara pilligt. För den som inte gillar att pyssla går det utmärkt att beställa en färdig. 

Så här gör du en blöjtårta – steg för steg:

Du behöver:
Sax, tejp och lim
Cirka 50-55 blöjor (fler eller färre beroende på hur stor tårtan ska vara)
Resårband att binda ihop blöjorna med
Sidenband att binda ihop tårtan med
Pappkartong och aluiniumfolie till botten
Två tomma hushållsrullar
Presenter att baka in, till exempel napp, body, pyjamas, matsked, strumpor, nalle

Gör så här:

1. Ta fram kartongbiten och rita en cirkel. Ta hjälp av till exempel en pajform om du behöver. Klipp ut.

2. Tejpa ihop två hushållspappersrullar ovanpåv arandra och tejpa dem sedan i mitten av kartongbiten. Klä in botten i aluminiumfolie.

3. Rulla blöjorna och knyt ihop dem med resårbanden i mitten av blöjan. Kom ihåg att inte knyta för hårt – det ska inte bli veck i blöjorna.

4. Börja stapla de ihoprullade blöjorna runt hushållsrullen, i så många varv att de nästan täcker den aluminiumformade brickan. Fäst varje våning runt med resårband. Har du presenter som du vill smyga in i tårtan kan du exempelvis rulla kläderna i ungefär samma storlek som blöjorna och rulla in dem i tårtan. En sked kan du till exempel rulla in i en blöja, så att den sticker upp litegrann.

5. Fortsätt med nästa våning och gör likadant.

6. När alla våningar är klara är det dags att dölja resårbanden. Täck dem med ett fint sidenband (förslagsvis i färgtemat på babyshowern). Knyt rosetter eller limma ihop banden. Har du en napp att ha i tårtan kan du sätta fast den i ett sidenband.

7. Dekorera översta våningen med en present, kanske ett par skor, en leksak eller en nalle. Då döljer du papprullen upptill och det blir en fin topp.

8. Slå in blöjtårtan i cellofanpapper och knyt med presentsnören. Färdig att ge bort!

En blöjtårta med blöjor och presenter är nästan ett måste på en babyshower. Foto: Shutterstock

Tips på fina presenter att ha i blöjtårtan

Annons: Läs mer och köp pyjamasen i bomull från Livly (extern länk).

Annons: Läs mer och köp snuttefilten från Teddykompaniet (extern länk) 

Annons: Läs mer och köp babymössan från Mini rodini (extern länk)

3. Dekoration och ballonger! Dekorera i ett tema

Bestäm gärna ett tema på babyshowern och låt både dekorationer och bakverk gå i temat, gärna också presentpapper och blöjtårta. Foto: Istock
Många väljer att ha blåa dekorationer om det är en pojke, eller rosa om det är en flicka – men tänk också gärna utanför boxen. Välj guld, prickigt eller kanske ett tema utifrån den blivande mammans intressen. Foto: festligheter.se

Ska festen gå i rosa eller blått? I guld eller silver? Vitt och gult? Ska det vara prickigt? Glittrigt? Bestäm gärna ett färgtema och följ sedan temat i alla dekorationer, både tårta, ballonger och presentpapper. Ju mer matchat, desto finare och lyxigare känns det – det går inte att matcha för mycket på en babyshower.

Ballonger (i rätt färgtema, förstås) är ett måste på en babyshower, och det kan knappast bli för mycket. Girlanger är också fint att sätta upp, liksom folieballonger med orden baby, bebis, boy, pojke, girl eller flicka. Det finns också roliga heliumballonger föreställande en bebis.

Marknaden för dekorationer till babyshower har exploderat i Sverige de senaste ren. Det finns mängder av webbutiker som säljer bordsdekorationer i form av nappar, såpbubblor med barnvagnar, pinata för att avslöja barnets kön, kakformar föreställande bebisfot eller barnvagn, konfetti i form av nappar eller barnvagnar, babykort och enormt mycket mer. Den som googlar "babyshower" kommer få upp massor av butiker.

Tips på fina dekorationer

 

Annons: Läs mer och köp kitet som fixar en personlig vimpel med egen text. Från Jabadabado (extern länk)  

Annons: Läs mer och köp Hello baby-ballonger i blått. Från Jabadabado. (extern länk)

Annons: Läs mer och köp konfettiballongen med glitter från Lagerhaus (extern länk)

4. Tårta och cupcakes – det här kan ni äta

Det brukar förekomma många söta bakverk på en babyshower, cupcakes och tårta är typiska bakverk. Foto: Istock
Sätt gärna små dekorationer i bakverken för att göra allt gulligare. Foto: festligheter.se

Fikat är centralt på babyshowern. Håll er till färgtemat även på bakverken, så blir det finast. Tårta, cupcakes och cakepops är roliga bakverk att ha med. Beroende på tidpunkt och längd för babyshower kan man också ha mer mat, exempelvis pajer, snittar eller plockmat. Kom ihåg att tänka på huvudpersonen, mamman, och skippa mögelostar och annat som rekommenderas att avstå från när man är gravid.

Alkoholfritt bubbel brukar vara uppskattat. Och kanske lite smågodis att ställa fram. Det finns mängder av roliga mallar att köpa för att göra dekorationer på gulliga bakverk, så som babyfötter, barnvagnar eller nappar.

5. Lekar, quiz och aktiviteter till babyshower

Lekar brukar uppskattas på babyshower. Det är kul att ha något planerat – kanske något så enkelt som att gissa vikt, längd och kön på bebisen? Foto: Istock

En rolig aktivitet på babyshower är att ha lekar eller quiz. Men tänk efter vad som passar den blivande mamman. Det är trots allt en tillställning för henne. Är hon en person som gillar tokiga lekar, eller skulle hon uppskatta ett quiz och mest umgås med sina vänner?

Gissa om barnet! Gissa barnets födelsedatum, längd, vikt och kön (om det inte redan är känt).

Gissa personen! Alla får ta med en bild på sig själv när de var små, och mammans uppgift är då att para ihop rätt bebis med rätt vän.

Namnleken! Dela in er i lag och skriv ner så många namn ni kan på en viss bokstav. Perfekt för de blivande föräldrarna att få som namnförslag till barnet.

Vem känner mamman bäst? Frågesport om mamman. Roligt för mamman att höra, roligt för deltagarna att testa sig själva.

Frågesport om barn! Samla ihop vitt skilda frågor om graviditet, förlossning och spädbarn – och låt alla deltagare delta i frågesporten.

Köptips till babyshowerns lekar

Annons: Läs mer och köp fina quizkort där man gissar barnets, längd, vikt ankomstdag osv. Från Jabadabado (extern länk)

6. Tips på presenter till blivande mamma och bebis

Något som brukar uppskattas är att sätta ihop en liten korg med presenter. Glöm inte att ge present till den blivande mamman också – inte bara till bebisen. Foto: Istock

Presenter är enligt traditionen en ganska central del på en babyshower. Det är ju det babyshowers handlar om från början – att överösa den blivande mamman med presenter inför barnets ankomst. Glöm inte någon fin present till den blivande mamman också. Kanske är det mer uppskattat för henne att få något själv?

Glöm inte att försöka luska ut vad de blivande föräldrarna redan har, eller vad de önskar få – så slipper ni köpa saker som de redan har, eller som de inte har någon nytta av.

Presenttips!

Gravidfotografering
Nyföddfotografering
Presentkort på aktivitet för föräldrar och bebis, till exempel babysim
Kläder till bebisen
Filt till bebisen
Presentkort till mamman att köpa nya kläder efter förlossningen
Gravidmassage
Bebisleksaker
Bok om barn
Innehåll till skötväskan

Tips på fina presenter

Annons: Läs mer och köp fina ”milestone-kort” som hjälper en att föreviga barnets milstolpar, från Jabadabado (extern länk)

Annons: Läs mer och köp babyfilten i ekologisk bomull. Från Klippan (extern länk)

Annons: Läs mer och köp Första boken om mig från Lilla Hjärtat (extern länk). 

Annons: Läs mer och köp musikmobilen till spjälsängen, från Rätt start (extern länk).

Annons: Läs mer och köp gosedjur med snuttefilt, från Elodie Details (extern länk)

Annons: Läs mer och köp hand- och fotavtryck, från Pearhead (extern länk)