Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För många är kräftsäsongen och dess festligheter något som man ser fram emot under hela året.För många är kräftsäsongen och dess festligheter något som man ser fram emot under hela året.För många är kräftsäsongen och dess festligheter något som man ser fram emot under hela året.
Traditionen av att ha kräftskiva i augusti ligger djupt rotad.Traditionen av att ha kräftskiva i augusti ligger djupt rotad.Traditionen av att ha kräftskiva i augusti ligger djupt rotad.
Det här med kräftskiva är en extremt skandinavisk tradition.Det här med kräftskiva är en extremt skandinavisk tradition.Det här med kräftskiva är en extremt skandinavisk tradition.
1 AV 3
För många är kräftsäsongen och dess festligheter något som man ser fram emot under hela året.
Foto: Getty Images
2 AV 3
Traditionen av att ha kräftskiva i augusti ligger djupt rotad.
Foto: Getty Images / E+
3 AV 3
Det här med kräftskiva är en extremt skandinavisk tradition.
Foto: Getty Images

Stor guide: Så lyckas du med årets kräftskiva

Lustiga hattar, skaldjur i massor, sånger och lekar. 

Äntligen är årets kräftsäsong här! 

Vi ger dig alla förberedande tips för att din kräftskiva ska bli succé.

För många är kräftsäsongen och dess festligheter något som man ser fram emot under hela året. Men hur började allt egentligen?

Historien bakom kräftskivan

Historiskt sett har vi ätit kräftor i Sverige sedan medeltiden och under 1500-talet var kräftor populär festmat bland kungligheter. Men den traditionella festen i samband med premiären, alltså kräftskivan, är en relativt ny företeelse. Eller ny och ny, det hela började någon gång i slutet av 1800-talet och kräftsupen som det då kallades blev ett sätt att ta farväl av sommaren och välkomna nalkande hösten. Uttrycket kräftskiva dök dock upp först på 1930-talet och spreds från överklassen till att bli en mer folklig tillställning. 

Foto: Getty Images

När är det bäst tid för kräftskiva? 

Traditionen av att ha kräftskiva i augusti ligger djupt rotad – vilket är fullt logiskt. Det är helt enkelt då kräftorna är redo att fiskas ur haven. Det finns inget officiellt datum fastslaget, men traditionellt börjar kräftfisket den 7 augusti klockan 17.00. Något som har sitt ursprung i ett förbud mot kräftfiske mellan november och den 7 augusti. 

1982 ändrades tidpunkten för kräftfisket till klockan 17.00 den första onsdagen i augusti. 1994 togs förbudet mot kräftfiske helt bort, men de flesta i vårt land väljer ändå att inleda kräftsäsongen under början av augusti. 

LÄS OCKSÅ: Magiska tricket för att slippa mygg på festen  

Exotisk tradition internationellt sett 

Det här med kräftskiva är en extremt skandinavisk tradition. Precis som vid midsommar är det nog många runtom i värden som skrattar åt våra hattar, snapsar, sånger, och lekar. Men det bjuder vi gärna på – ellerhur! 

Dekoration och klädsel

När det gäller klädsel så finns det ingen klassisk klädkod, men något att tänka på är det du bär bör tåla lite kräftspat. 

Däremot finns det vissa detaljer och attiraljer som verkligen kan bidra till att skapa den rätta kräftandan. Först och främst har vi de lustiga hattarna. De får dessutom gärna vara utsmyckade och färglada. Även pynt och dukning är viktigt för rätta känslan. Det kan aldrig bli för mycket av lyktor, volanger, kräftmönstrade dukar och papperstallrikar.

Foto: Getty Images

Så dukar du smart på kräftskivan

Och är vi ändå inne på dukning så är just kräftskivan ett perfekt tillfälle att komma undan disk och trasigt porslin. För lite av charmen ligger i den dekorerade pappersservisen som vid middagens slut är så dränkt i skaldjursspat att den knappt håller ihop. Det hör till! 

Några speciella bestick till kräftorna är knappast nödvändigt. Det mesta sköts ju med händerna. Däremot behövs kniv och gaffel till många av tillbehören. 

LÄS OCKSÅ: Bildspecial: Stämningsfull dukning  

Foto: Getty Images

Kristall eller plastglas? 

Under kräftskivan kommer antagligen gästerna växla mellan olika drycker. Så förutom vanliga vattenglas behövs både snapsglas och vinglas. Beroende på ambitionerna väljer man antingen kristallglas eller engångsartiklar. Det går bra vilket som. 

Små detaljer gör stor skillnad 

För att pigga upp dukningen är det alltid roligt med färglada och mönstrade servetter. Gärna med kräftor på! I och med allt söl kan det vara smart med en extra rulle hushållspapper. Eller varför inte erbjuda våtservetter. 

Hotta gärna upp med lite blommor på bordet! 

Foto: Getty Images

Så tar du bäst hand om kräftorna 

Och så har vi kommit fram till vad man nog vågar påstå är festens viktigaste punkt och detalj. Nämligen kräftorna. Här finns det några saker att tänka på. För det första är det viktigt att vara noga med hygienen vid hanteringen av både färdigkokta färska kräftor från fiskhandlaren och frysta kräftor. Skaldjur är ett livsmedel som lätt kan få känsliga magar i uppror. En ljummen lag är som gjord för bakterietillväxt och att låta kräftorna stå framme i rumsvärme i onödan kan du komma att få ångra. 

LÄS OCKSÅ: 8 tips – så klarar du rötmånaden i sommar  

Frysta kräftor – så gör du:

Frysta kräftor ska tinas långsamt i kylskåp. Var ute i god tid för det tar ungefär två dygn. Är det kris så går det att snabbtina i rumstemperatur, men försök undvika det. Även  det tar sin lilla tid, ungefär 12 timmar. Att tina i mikro är däremot uteslutet. 

Kräftorna kan sedan med fördel läggas i ny lag. Koka upp 2,5 liter vatten, 1/2 dl salt, 1 flaska lättöl eller porter, 2 sockerbitar och 1 liter lätt sammanpressade dillkronor utan stjälkar. Koka lagen i 5 minuter och låt den därefter svalna (räcker till 1 kilo kräftor). Sila bort den gamla lagen från de tinade kräftorna och häll den nya lagen över kräftorna i stället. Låt stå i minst två timmar före servering.

Foto: Getty Images

Förutom skaldjur – det här kan du bjuda på 

Visst är det kräftorna som står i centrum på kräftskivan, men det gör inte de goda tillbehören desto mindre viktiga. En klassiker som nog många förväntar sig ska finnas är västerbottenpajen. En enkel och god paj gjord på västerbottensost. Ytterligare ett nödvändigt tillbehör är aioli – gärna med mycket vitlök eller annan smaksättning. Smör, ost och bröd är även det tillbehör som uppskattas av de flesta. I övrigt är det upp till fantasin! 

Inspiration på recept finner du här!  

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Bästa ölen till kräftskivan  

Bästa lekarna till kräftskivan 

Vad är väl en fest utan lekar. Samtidigt kan det vara svårt att hitta något som passar alla, därför är det viktigt att tänka till lite extra. För att alla ska kunna vara med oavsett ålder och fysisk förmåga är det bra att mixa lekarna. Några mer sportiga och några där det är fokus på hjärnan. Lekar som nästan alltid går hem är kubb, pilkastning och frågesport.

Vill man avancera är klassikern "Pricka pennan i flaskan" och "Norsk karaoke" uppskattade favoriter som garanterar många goda skratt.  

Så leker du pricka pennan i flaskan:
Deltagarna delas in i lika stora lag och ställer upp sig på led längs en startlinje. Några meter framför varje lag ställs en tomflaska. De som står först i leden har en penna hängande från en ända av ett snöre som är knutet kring midjan.

När startsignalen går ska de som står först i leden rusa fram mot lagets flaska och försöka hissa ner pennan i flaskhalsen utan att använda händerna. Så det gäller att noga ställa sig på rätt ställe och försiktigt böja på knäna tills pennan doppat i botten av flaskan.

När det lyckats springer man tillbaka till sitt lag, nästa person i kön knyter då fast penna och snöre och springer fram. Så fortsätter det tills alla i laget har gjort sin gång. Snabbast lag vinner!

Norsk karaoke:
Dela upp deltalagarna i lag. Antalet lag beror på hur många ni är på festen, men räkna med 4-6 i varje lag. En deltagare tar på sig hörlurar och är den enda som hör musiken. Deltagaren ska sjunga låten den hör och resterande lagmedlemmar ska gissa vilken låt det är. Kom ihåg att det inte är tillåtet att nynna – ni ska sjunga!

Foto: Getty Images

Sist men inte minst... sångerna 

Ja, vad är väl en kräftskiva utan sånger och snapsvisor. För bästa effekt är det viktigt att få med sig alla. Därför är det bra att i förväg ha skrivit ut sånghäften. Räkna inte med att folk kan texter bara så där. Vilka visor du väljer är helt upp till dig. 

LÄS OCKSÅ: Bjud in till fest i det gröna – så enkelt sätter du stilen