Så ordnar du den bästa dop- eller namngivningsfesten
När ett barn kommer till världen vill många fira det med antingen en dop- eller namngivningsfest.
Här ger vi tips på hur du lyckas med festen och gör den så personlig som möjligt, utan press och stress.
Kolla in våra tips om allt från när du ska skicka ut inbjudan till val av dekoration och mat.
Vad är ett dop?
Dopet är en kristen handling och innebär att barnet blir medlem i Svenska kyrkan och en del av den kristna gemenskapen. Barnets namn används för att klargöra vem det är som döps och dopet är alltså inte då barnet får sitt namn.
Prästen håller i själva ceremonin och du behöver mest fundera över vilka psalmer, sånger och texter som ska vara en del av programmet.
Efteråt hålls oftast en fest eller bjudning tillsammans med familj och vänner.
Vad är en namngivning?
En namngivning hålls för att välkomna det nyfödda barnet och presentera barnets namn. Namngivningen har ingen koppling till kyrkan. Det firas genom en fest eller tillställning tillsammans med inbjudna gäster.
Här är programmet mer fritt och du själv eller någon annan kan hålla i det. Tal, sånger och historien om namnvalet kan vara givna inslag.
LÄS MER: 6 steg för att ordna en perfekt babyshower
Guide: 5 steg – så ordnar du en perfekt dop- eller namngivningsfest
1. Planera dop eller namngivningsfest – lokal, inbjudningar och klädsel
Börja med att fundera över var ni vill ha dop- eller namngivningsfesten. När lokalen är vald och bokad blir det sedan lättare att fortsätta med den övriga planeringen för festen. Har man ett dop i Svensk kyrkan brukar de ha ett församlingshem eller liknande lokal som går att låna/hyra.
Välj hur många och vilka ni vill bjuda och skicka ut inbjudningarna. Låt barnet spela huvudrollen och ha kanske en bild på barnet på inbjudningen. Skicka ut dem i god tid, gärna minst en månad i förväg. Då har du god tid på dig att planera och gästerna har tid att meddela om de kan komma.
På ett dop är det traditionella att barnet bär en vit dopklänning. Många har kanske en dopklänning som funnits i släkten under en längre tid och som har burits av många andra i ens närhet. I annat fall kan man låna dopklänning från de flesta kyrkor eller köpa en i butik.
Annars går det självklart bra att ha på sig vad man själv vill och känner att passar in.
Gästernas klädsel kan vara ganska fri men finare än till vardags, beroende på hur stort dopet är. För henne kan en ljus halvlång kjol eller klänning passa bra. Undvik gärna svarta plagg. För honom är en kavaj eller blazer i en inte allt för mörk färg, vit skjorta och ett par udda byxor det rätta.
Däremot på ett större dop är mörk kostym och vit skjorta att rekommendera. För kvinnorna innebär det en klänning eller kjol som är längre än till knäna men inte lika lång som en långklänning.
Tips på fina dopklänningar
Annons: Läs mer och köp dopklänningen från Jocko (extern länk)
Annons: Läs mer och köp dopklänningen med mössa från Jocko (extern länk)
Annons: Läs mer och köp dopklänningen från Jocko (extern länk)
2. Dekorationer till festen
Ballonger och annat pynt är så enkelt och roligt och höjer festkänslan direkt. Om man vill satsa lite mer kan heliumballonger vara ett alternativ. Blanda ballonger i olika färger och former för att skapa mer liv i dekorationen.
Gulliga vimplar i olika färger är ett annat enkelt sätt att dekorera festlokalen. Antingen kan du köpa färdiga eller så tillverkar du egna. Då kan du även göra dem mer personliga, med bokstäver, bilder och färger.
Hitta ett tema för dukningen, som kan avspegla övriga dekorationen. Håll dig kanske till en färg, årstiden eller ditt barns namns betydelse.
Tips på dekorationer
Annons: Läs mer och köp kit för att göra en personlig vimpel med egen text. Från Jabadabado (extern länk)
Annons: Läs mer och köp pom poms i pastellfärger från Partytajm (extern länk)
Annons: Läs mer och köp kvimpeln, från Jabadabado (extern länk)
3. Tips på mat till dop och namnkalas
Du och familjen kanske har haft fullt upp sedan barnet kom och tiden räcker inte till. Ordna då ett knytkalas där gästerna får ta med sig mat och bakverk, allt för att göra det lättare för dig. På så sätt känner alla sig också delaktiga i festen på ett annat sätt.
Kall mat i form av sallader, pajer, kallskuret eller smörgåstårta är ett bra matalternativ. Det är enkelt att förbereda och servera. Beroende på hur stor budget man har kan man antingen anlita catering eller laga de mesta själv eller be någon annan familjemedlem eller vän att hjälpa till.
Att ”bara” fika och frossa i tårtor och andra godsaker är också ett bra alternativ. Baka antingen eget eller beställ från konditori.
4. Baka tårta själv eller beställ på konditori
Känner du att du har mycket tid och energi kan du lägga allt krut på att skapa fantastiska tårtor. Det kan däremot krävas både tid och tålamod, så fundera över om du klarar av det.
Vill du göra det lättare för dig är det kan man ju också beställa tårta på ett konditori. Om du vill göra tårtan mer personlig kan du köpa egna dekorationer och lägga på i efterhand.
Tips på fina tårtdekorationer
Annons: Läs mer och köp tårtdekoration med ballonger från Rice (extern länk)
Annons: Läs mer och köp kakformarna från Partytajm (extern länk)
Annons: Läs mer och köp fina tårtljus från Meri Meri (extern länk)
5. Aktiviteter på festen
En klassiker är att låta gästerna skriva en enkel hälsning till barnet i en gästbok. Om man vill kan man köpa en ”Mina vänner”-bok som alla gäster i stället kan fylla i med rolig fakta om sig själva.
Gör en tipspromenad med enkla och underhållande frågor om barnet och familjen. Den kan gästerna gå när du som värd kanske är upptagen med annat som måste fixas innan det är klart för mat eller fika.
Gör en tidsresa med bilder på barnet, både från tiden i magen och fram till dopet eller namngivningen. Kanske en bild från det första ultraljudet kan vara den första bilden i bildspelet, som visas på lämpligt ställe i festlokalen.
Avsätt ett speciellt ställe för gåvor och presenter som barnet får. Antingen kan man öppna dem under festen och då tacka alla personligen, eller så öppnar man paketen i efterhand och tackar gästerna senare med exempelvis ett tackkort med bild från dopet eller festen.
LÄS MER: Så fixar du barnkalaset – utan att knäcka din budget
LÄS MER: Presenter till dop och namngivning som garanterat uppskattas