Så fixar du den perfekta nyårsfesten
Snart är den för många efterlängtade nyårsaftonen här.
Men hur gör man för att inte missa något?
Ta del av Leva & Bo:s stora guide för att se hur du fixar den perfekta nyårsfesten!
Nyår är en högtid som firas runtom i världen, för många årets höjdpunkt, och början på något nytt. Att vaka in det nya året är från början en borgerlig företeelse, men som kommit att sprida sig till alla samhällsklasser.
I västvärlden firas nyår den 31 december, men det finns många fler nyår i världen eftersom människor följer olika kalendrar. Nästan varje månad infaller ett nyår på jordklotet.
Klockringning och nyårsfirande på Skansen
Klockringningen började man med i Sveriges radio 1927 och från 1950 kunde man även höra alla Sveriges domkyrkoklockor med Sven Jerring som kommentator. Den klassiska Tennyson-dikten ”Nyårsklockan” läses från Sollidenscenen på Skansen, en tradition som inleddes redan i slutet av 1800-talet, då med Anders de Wahl, och visas på SVT sedan 1976. Årets nyårstalare är operasångerskan Lena Endre.
Firande med det lilla extra
Till skillnad från till exempel julafton är nyår något många firar i offentlig miljö, och ibland med andra i stället för familjen. Många klär upp sig och vill äta och dricka lite extra lyxigt. Men det finns inga regler, alla firar som de själva vill, och med vilka de vill.
Vid tolvslaget skjuter man av fyrverkerier och raketer, och många avger ett nyårslöfte.
Ska du ha en fest eller åka bort på nyårsafton får du här en fulländad guide med 15 punkter så du inte missar något!
1. Planera inför nyår
Ska man ha festen hemma eller hyra lokal? Allt beror på hur många man vill bjuda. Ska man hyra lokal måste man verkligen vara ute i god tid.
Att spåna på ett tema är alltid kul och uppskattat. Eftersom folk är festsugna och inte kommer att ha annat att syssla med denna dag så kommer de att finna sig i det mesta. Man kan även erbjuda kit med lösmustasch eller liknande på plats.
Men en nyårsfest blir för det mesta lyckad oavsett, just för att folk är i festlig stämning, så räcker det med dryck, mat och bra musik.
2. Nyårsinbjudan
Eftersom nyår är något som i stort sett alla firar gäller det att vara ute i god tid om man ska bjuda in folk. En snygg inbjudan är alltid uppskattad och gör att det känns lite extra festligt. Glöm inte att uppge eventuell klädkod och om gästerna ska ta med sig egen dryck eller mat.
3. Duka fint till nyår
På nyår kan det vara roligt att duka lite extra fint och smycka lokalen eller hemmet. Använd gärna saker som konfetti, ballonger, blommor och serpentiner. Ska du ha tema kan du spåna vidare på det, exempelvis guld- eller silvertema.
Drinkpinnar och nyårshattar är alltid kul. Bordsplacering är ofta smart för att sprida på folk och få nya att komma i kontakt med varandra.
Ett uppskattat tips är att märka glasen med färger eller namnbrickor (finns särskilda att köpa om man vill) så slipper folk ta nya glas hela kvällen och så blir det mindre disk.
LÄS MER: Tipsen på hur du dukar fint till nyårsfesten
4. Ta med en present
Är du bortbjuden så är det viktigt att ta reda på exakt vad man ska ta med sig i form av mat och dricka och inte glömma en blomma eller en annan present till värden/värdarna. Är det du som har festen, förbered med vaser.
5. Nyårslekar – förbered quiz eller annat kul
Att leka lekar på nyår tycker många är roligt. Och har man tagit ett par drinkar, och har hatt på sig eller är utklädd, brukar de flesta hämningar släppa ganska snabbt.
Charader är alltid roligt, liksom danstävling, eller varför inte en tipsrunda som handlar om de olika gästerna.
Det finns numera även en uppsjö av roliga frågesportspel. Införskaffa gärna några roliga priser. Man kan också ha priser till kvällens bäst utklädda om man har ett tema.
6. Nyårsmusik – gör en bra spellista
Förbered spellistor så slipper du fundera över musiken, eller lägga tid på den, under kvällen. Sen ska man veta att det inte är alla som gillar att dansa, så se till att det finns gott om sittplatser också.
Det vanliga är att lägga all fokus på mat och samtal, och sedan låta eventuell fest bryta ut vid tolvslaget där de som vill kan fortsätta samtalen i bekvämare stolar eller soffgrupper.
7. Nyårsmat och dessert till nyår
En klassiker på nyår är skaldjur som förrätt, hummer säljer väl aldrig så bra som just då. Som huvudrätt väljer många en köttbit som oxfilé, men det passar ju inte alla. Sök inspiration på nätet. Och ta reda på om folk är vegetarianer eller har allergier.
Det finns som sagt inga ”regler”, man väljer precis det man vill. Men tänk igenom noga innan så du kan inhandla allt i god tid och förbereda.
När det kommer till dessert, varför inte göra en klassisk glassbomb?
8. Nyårsdricka
Vad gäller viner generellt, tänk på att inte servera något alltför starkt till förrätten i vare sig smak eller alkoholhalt för att undvika att smaklökarna domnar av inför den festliga måltiden, eller att folk blir för berusade tidigt.
Red ut också ut vilka som ska köpa vilken dricka, eller om alla ska ta med sig eget. Ska du inhandla allt, glöm inte alkoholfritt som alternativ.
9. Champagne på nyårsafton
Inget nyår utan champagne eller mousserande vin, det skriver nog de flesta under på. Numera finns även bra alkoholfria alternativ. Vi rekommenderar att man börjar kvällen med den godaste drycken eftersom man då bäst känner smaken. Senare under kvällen när man ätit och druckit mer spelar det mindre roll om det är äkta champagne eller annat bubbel. Ta den enklaste varianten vid tolvslaget.
LÄS MER: Snabbaste sättet att kyla bubblet – kolla här!
10. Raketer, smällare och fyrverkerier
Om det finns något som verkligen kan kallas tradition kring nyår så är det fyrverkerier. Och de ska avfyras kring tolvslaget. Om ni ska arrangera själva, se till att vara på en öppen plats, där en eller två personer som är nyktra har ansvaret.
Lita inte på att snö ger brandsäkerhet, det kan fortfarande finnas torra partier som fattar eld. Och håll koll på barnen! Det finns en anledning till att det är åldersgräns på att köpa fyrverkerier, då barn skadas varje år. Det räcker annars gott och väl med att titta på andras fyrverkerier och själv använda tomtebloss.
11. Nyårsoutfit – kläder på nyår
Tänk ut långt innan vad du ska ha på dig. Många brukar vilja köpa något nytt till nyår. Är det klädkod måste det också planeras. Ska du hyra kläder eller sy? Man kan göra mycket fynd i second hand-affärer.
Ska du göra något speciellt med håret som kräver frisörbesök, tänk då på att boka frisören i tid.
12. Nyårslöfte
Nedräkningen vid tolvslaget är det alla går och väntar på. Och då brukar också många vilja avge ett nyårslöfte. Det är inget måste, men om du ska göra det, tänk då på att det bör vara något som du tror att du kan hålla, så du inte blir alltför besviken på dig själv.
Ett roligt sätt som kanske får en att hålla sitt nyårslöfte är att se till att man får någon form av belöning om man klarar av det.
13. Tolvslaget
Det är vid tolvslaget och efter skålandet som många menar att nyårsfesten kommer i gång på riktigt. Då blir det dans och party hos många.
För andra, så som barnfamiljer, är detta tiden när man börjar fundera på hemgång och läggdags. En hel del tycker också att middagen tidigare är den viktigaste och att tolvslaget är kulmen på kvällen.
För de som tycker att partyt börjar nu kan det vara bra att tänka på att ha något mer att äta fram emot småtimmarna då folk börjar bli hungriga igen.
14. Djur på nyår
Många glömmer bort att djuren blir skräckslagna av fyrverkerier och raketer. Varje år är det flera hundar som springer bort och skadar sig själva genom att hoppa ut genom fönster i panik, eller förstör inredningen i hemmet. Men även smådjur som till exempel kaniner och katter far illa. Lämna därför aldrig djur ensamma, stäng dörrar och fönster, och använd endast smällare och raketer runt midnatt, så att djurägarna är beredda.
15. Hemfärd eller övernattning
Detta kräver också framförhållning. Kör man bil till festen är det bra att ha kommit överens om vem som ska köra så det inte uppstår diskussioner under kvällen och förstör stämningen.
Ska man ta taxi hem är det nästan ett måste att ha förbeställt, annars är risken stor att man blir utan eller får vänta i timmar.
Har man barn med sig kan det vara bra att ta med filtar och kuddar om de blir trötta under kvällen och vill sova.
Ska ni sova över eller ha övernattande gäster, förbered för det.
LÄS MER: Enka knepet som får ditt silver att bli skinande blankt igen