Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Johanna Kajson är en väletablerad bröllopskoordinator och hon har verkligen koll på allt som hör den stora dagen till.Johanna Kajson är en väletablerad bröllopskoordinator och hon har verkligen koll på allt som hör den stora dagen till.Johanna Kajson är en väletablerad bröllopskoordinator och hon har verkligen koll på allt som hör den stora dagen till.
För den som vill ta del av mer inspiration inför den stora dagen bloggar Johanna på johannakajsonsblogg.se.För den som vill ta del av mer inspiration inför den stora dagen bloggar Johanna på johannakajsonsblogg.se.För den som vill ta del av mer inspiration inför den stora dagen bloggar Johanna på johannakajsonsblogg.se.
1 AV 2
Johanna Kajson är en väletablerad bröllopskoordinator och hon har verkligen koll på allt som hör den stora dagen till.
Foto: Anna Roström
2 AV 2
För den som vill ta del av mer inspiration inför den stora dagen bloggar Johanna på johannakajsonsblogg.se.
Foto: Getty Images

Johanna Kajson: "Det får du inte göra som bröllopsgäst"

Tidigare ville man ha bröllop i bohemiskstil, eller säga "ja" till varandra vid ett slott. 

Nu ska det vara fest, isfacklor och konfetti – ja, nattklubbstemat är nya trenden. 

– Nu vill man ha fest, man vill ha extra allt, säger bröllopsexperten Johanna Kajson. 

Vi svenskar sitter ofta inne hela vintern och längtar efter sommaren. När sommaren äntligen kommer, blir vi på bättre humör och vill ta oss ut i grönskan. Även relationerna till våra nära och kära brukar blomma ut. Därför är det just under sommaren man hör de flesta bröllopsklockorna ringa. 

– Att vi gärna gifter oss på sommaren beror på att man vill ha aktiviteter utomhus och att man vill fotograferas i fin miljö. Många känner sig nog också fräschare och lugnare under sommaren. Även gästerna är på bröllopshumör då, säger bröllopskoordinatorn och bröllopsexperten Johanna Kajson. 

LÄS OCKSÅ: Bröllopsexperten Johanna Kajson listar de bästa bröllopspresenterna 

Foto: Getty Images

De senaste åren har flera bröllop inspirerats av det bohemiska, lantliga och naturliga. Gamla lador och stall har renoverats upp för att användas som festlokaler. Vigslarna har hållits ute i naturen, i en trädgård, strand eller i en skog. 

– Vi har sett väldigt många miljömedvetna bröllop, man går inte och köper massa nytt. Utan man lånar exempelvis gamla vaser från mormors gamla skåp och gammalt porslin som återanvänds, säger Johanna Kajson.

Nattklubb har flyttat in i bröllop 

Sen finns det de som fortfarande vill ha ett mer "traditionellt" bröllop, och de hålls ofta i en klassisk herrgårds- eller slottsmiljö, gärna vid närliggande vatten. Johanna Kajson börjar dock tyda en ny bröllopstrend – och det är att de ska vara så unikt som möjligt. 

– Nu vill man ha fest, man vill ha extra allt. Det ska vara isfacklor, konfetti, bomber och glow-sticks. Det ska vara dansgolv och folk ska gärna dansa till huvudrätten. Nattklubben har flyttat in på bröllopet, säger hon. 

Foto: Getty Images

Vett och etikett på bröllop

Har man fått inbjudan till ett eller flera bröllop i sommar kan det vara bra att veta hur man ska bete sig under festligheterna. Oftast är det brudparets viktigaste dag, och det är de som ska stå i fokus. Det viktigaste är att komma med ett glatt humör.

– Många jämför olika bröllop, och jag upplever att gästerna blivit kräsnare med åren, det tycker inte jag att man ska vara. Tycker man att något passar på bröllopet är det bättre att vara tyst, säger Johanna Kajson.

Även om det finns några regler man bör förhålla sig till på ett bröllop, så har vi blivit friare med åren. Gamla regler som att första dansen måste gå till sin bordsdam, eller skåla har försvunnit.

– Man behöver inte googla hur man gör under nobelmiddagen, utan det är mer avslappnat nu. Det handlar om att man ska vara trevlig, ha bra attityd och visa tacksamhet, säger hon. 

Bröllopsgäst? Då måste du tänka på det här:

Var tyst om något inte passar dig. Bröllopet ska vara brudparets viktigaste dag, och därför ska inte dina åsikter stå i fokus. Om du exempelvis tycker att det tar för lång tid mellan vigsel och middagen är det bättre att släppa det och vara tyst. Saker och ting kan inte passa 100 gäster, utan det viktiga är att det passar brudparet.

 

Var på glatt humör. Du ska komma dit med rätt attityd och känsla. Gamla klyschan att "gästen gör festen" ska man ha respekt för, för det är viktigare än man tror. Du hjälper till att lyfta dagen. Se dig själv som en del för att skapa den fantastiska känslan för brudparet.

 

Klaga inte på din bordsplacering. Du får inte hålla på och tjata om var och hur du sitter. Finn dig i brudparets beslut och gör det bästa av situationen. 

 

Lyssna på toastmastern. Det är tufft att vara toastmaster och hålla ihop ett körschema på en bröllopsdag. Spring inte på toaletten eller går ut och rök om det inte är en uttalad paus. Det finns en hel maskin bakom, det är tal och kökspersonal som bär ut mat. Kom ihåg att det handlar om planering som gjorts under en väldigt lång tid.

 

Respektera klädkoden. Du ska inte ha en vit klänning, eller något som anspelar mot vitt. Försök inte heller överglänsa bruden. Sen beror detta givetvis på hur traditionell bruden är. För vissa är det jätteviktigt och för andra är det inte viktigt alls. Visa klädkoder har vi släppt på, som att man exempelvis inte får ha långklänning på sig och att svart inte betyder begravning. Men ha som regel att alltid kolla upp klädkoden – noga. 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges dyraste villor – se de mäktiga husen