1 av 2: Festlig nyårsdukning med små medel - Så här enkelt är det
2 av 2: <p>Snart dags att lägga bubblet på kylning.</p> Foto: Pernilla Sjöholm

Duka fint till nyårsfest – här är finaste tipsen

Duka fint till nyår! Den finaste dukningen gör du med inspiration från den nordiska naturen blandat med glitter och glamour.

Till tolvslaget bjuds gästerna på lyxig choklad inslagen i cellofan.

Gott slut och gott nytt år!

Festlig girlang över middagsbordet

Gör en girlang med bokstäver som bildar "Happy new year" och som du kan hänga över middagsbordet. Det är fint att blanda papper, använd till exempel ett som glittrar i guld, ett annat i silver och gamla tapetrester i mönstrat och blommigt papper.

Gör två hål i varje bokstav (det gör att bokstaven hänger stabilt och inte snurrar runt) med en håltagare eller spetsen på en sax och trä igenom ett snöre. Om bokstäverna ska vara fina på bägge sidorna, till exempel om de hänger ovanför ett bord, så klipp ut dubbelt av alla bokstäver och limma ihop dem.

Foto: Pernilla Sjöholm

 

Foto: Pernilla Sjöholm

Gör fina menyer till nyår

Ge varje middagsgäst en egen menyskylt som du kan placera på eller bredvid tallriken. Riv långsmala bitar av akvarellpapper. Det är fint att riva i stället för att klippa med sax så att kanterna blir frasiga.

Måla papperet med blå färg. Låt färgen tona ut längre ned genom att använda mer vatten och en ljusare blå färg, så att du kan skriva på det ljusblå. Det är också fint att tona ut färgen eftersom det för tankarna till ett midnattsblått himlavalv.

Foto: Pernilla Sjöholm

Glittrande bordsplaceringar till nyår

En "kul" bordsplacering: Fäst en etikett kring varje julgranskula och skriv gästernas namn eller initialer. Här har vi använt svarta etiketter och ett glitterlim, i stället för att skriva med penna.

Foto: Pernilla Sjöholm

Vacker dukning i guld och silver

Strössla ut guldstjärnor på duken, fyll ljusstakarna med glittrande roséstenar och små julgranskulor. Gör egna ljuslyktor som matchar dukningen. Ta ­vanliga glas, exempelvis vattenglas som tål värme, spreja med guldglitter och knyt om ett sidenband som plockar upp ­färgerna i dukningen.

Låt gamla böcker, travade på varandra, med fina omslag ge liv åt dukningen. Ställ ljusen eller vattenkarafferna på böckerna. Guld­sprejen, stjärnorna och de små stenarna kommer från Panduro.

Foto: Pernilla Sjöholm

Dekorera fina vattenkaraffer

Etiketter med siffror blir fint att fästa runt flaskor med dricksvatten. Ställ ut dem på bordet så att de tillsammans bildar det kommande årtalet.

Foto: Pernilla Sjöholm

Piffa baren

Ring klocka ring, baren har öppnat! Dags att skåla in det nya året med snygga sugrör, ställ flaskorna i snygga boxar eller pappaskar och slå in chokladpraliner i små ­portionspåsar av cellofan.

Foto: Pernilla Sjöholm

Godisbord – bjud på söta chokladpraliner

”12 PM chocolate" eller varför inte "After twelve chocolate". Slå in chokladpraliner, köpta eller ­hemgjorda, i små portionspåsar genom att klippa till kvadratiska bitar av cellofan, linda in chokladen och knyta om med sidenband. Ställ fram chokladen i baren lagom till tolvslaget så får varje gäst något sött till nyårsskålen.

Foto: Pernilla Sjöholm

Låt ananasen glittra i guld

Trendiga frukten, ananasen, har pimpats med lite guldglittrande sprej. Man ska nog inte äta den, även fast vi bara sprayat på skalet, men det blir ett kul blickfång på ­middags­bordet. Likväl som man kan använda blommor kan man ju använda frukt som ­bordsdekorationer.

Foto: Pernilla Sjöholm

Skriv upp dina nyårslöften

Låt alla skriva upp sina nyårslöften på ett stort papper under kvällen, det kan bidra till roliga samtalsämnen. Ta en tapetrulle som det finns några meter kvar på, trä ett snöre genom rullen och häng upp den på väggen. Häng upp en penna i ett snöre.

Dekorera med vackra fjädrar

Fjädrar hör inte bara påsken till. De här fina fjädrarna från ­Panduro ger dukningen en känsla av nordisk natur, dessutom är de vackra att se på.

Foto: Pernilla Sjöholm

Dekorativ växt

Aloe Varigata är en dekorativ växt att använda på nyårsdukningen. Dölj innerkrukan med små fjädrar runt om växten.

Foto: Pernilla Sjöholm

LÄS MER: Så lätt gör du en ishink – av is!

LÄS MER: Kyl nyårsbubblet i rekordfart – så gör du

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!