1 AV 6
Alla hjärtans dag firas den 14 februari och är en dag för att visa uppskattning för nära och kära.
Foto: Getty Images
2 AV 6
Geléhjärtan är en storsäljare på alla hjärtans dag.
Foto: Colourbox
3 AV 6
På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige.
Foto: Emilia Olofsson
4 AV 6
De flesta vill ha en middag i present på alla hjärtans dag.
Foto: Andrew Bayda/Colourbox
5 AV 6
En sägen säger att den fängslade Valentin skrev ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han dog. Han undertecknade brevet med "din Valentin". Det sägs vara det första valentinbrevet.
6 AV 6
Även om alla hjärtans dag fokuserar på kärlekspar behöver dagen inte bara handla om det. Varför inte visa uppskattning till din granne eller vän?
Foto: Colourbox

Alla hjärtans dag – 14 kul fakta du inte visste

Alla hjärtans dag, eller Valentine's day som den heter på engelska, firas den 14 februari.

Alla hjärtans dag handlar förstås framför allt om kärlek.

Här är 14 saker du troligen inte visste om alla hjärtans dag!

1. Alla hjärtans dag i Sverige

Alla hjärtans dag kom till Sverige mycket sent. Först på 1960-talet började dagen firas här. Då lanserades högtiden av kommersiella skäl och blev stor genom handeln. Från början bestod firandet mest av hjärtformat gelégodis, något som finns kvar i dag. På 1990-talet tog firandet fart ordentligt och dagen hamnade i almanackan.

LÄS MER: Dags att ta förhållandet till nästa steg? 10 anledningar till att ni borde flytta ihop

2. Choklad på alla hjärtans dag – så mycket ökar försäljningen

Försäljningen av chokladpraliner ökar med 90 procent den veckan som alla hjärtans dag infaller. Det visar en rapport från Svensk Handel. Godisförsäljningen stiger med 37 procent. För ett par år sedan köpte nästan var 25:e svensk en ask geléhjärtan.

3. Rosor på alla hjärtans dag

Foto: Getty Images

På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige. Jämfört med en vanlig dag ökar blomförsäljningen på alla hjärtans dag med 59 procent. Vanligast är mörkröda rosor, men tulpaner och nejlikor har blivit allt vanligare blommor att ge bort.

 

LÄS MER: 10 fakta du måste veta om rosor

4. Fler än hälften av svenskarna firar alla hjärtans dag

Numera firar de flesta av svenskarna alla hjärtans dag genom att skicka alla hjärtans dag-kort, ge bort blommor eller små presenter. 56 procent av svenskarna firar alla hjärtans dag, enligt en rapport som Svensk Handel publicerade 2012. 4 av 10 firar INTE dagen.

ANNONS: Bästa rabatterna hos Euroflorist och andra företag på Expressen Rabattkoder (extern länk)

5. Vem var Valentin?

Det finns olika berättelser kring vilken Valentin som alla hjärtans dag, eller Valentine's day, kommer från. Den vanligaste historien är handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han fängslades och dog i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja, vigt unga älskande par. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom.

 

Foto: Colourbox

6. Därför skickar vi alla hjärtans dag-kort

En sägen säger att den fängslade Valentin skrev ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han dog. Han undertecknade brevet med "din Valentin". Det sägs vara det första valentinbrevet.

7. Alla hjärtans dag – en kommersiell dag

I Sverige handlar de allra flesta presenter för under 500 kronor. Bara 6 procent handlar för över 500 kronor, enligt Svensk Handels rapport 2012. Amerikanerna spenderar tillsammans mer än 880 miljoner kronor på godis veckan före den 14 februari, och hisnande en miljard alla hjärtans dag-kort skickas varje år – vilket är mer än någon annan högtid, bortsett från jul.

8. Lärare får flest kort på alla hjärtans dag

Lärare får flest alla hjärtanas dag-kort varje år, följt av barn, mammor och fruar. Åtminstone i USA.

9. Vanligaste presenten på alla hjärtans dag

Den vanligaste presenten på alla hjärtans dag är blommor. Middagar, choklad, smycken och geléhjärtan är också vanligt.

 

Foto: Colourbox

10. Förlova sig på alla hjärtans dag

Sex miljoner amerikanska par förlovar sig den 14 februari. Februari är den näst mest populära månaden för frierier, efter december.

11. Den hjärtformade asken

Världens första hjärtformade chokladask kom 1868.

12. Present till hunden på alla hjärtans dag

För många är det viktigt att ge sitt husdjur en present på alla hjärtans dag. Nära nio miljoner amerikaner köper presenter eller kort till sina hundar.

 

Foto: Emilia Olofsson

13. Bästa presenten på alla hjärtans dag

Mer än var tredje svensk, 36 procent, vill helst bli bjuden på middag på alla hjärtans dag, vilket gör det till den helt klart populäraste presenten. Kläder och geléhjärtan är de minst populära alla hjärtans dag-presenterna.

14. Alla hjärtans dag – inte bara för kärlekspar

Alla hjärtans dag är inte bara en högtid för den som har en partner. Dagen blir mer och mer en dag som handlar om kärlek. Passa på att visa andra än din partner uppskattning, till exempel en vän, kollega eller granne.

 

Foto: Getty Images

 

Källa: Good Housekeeping, Snabbgross, Nordiska museet, Svensk Handel

 

LÄS MER: Trött på alla hjärtans dag? Fira Galentines day i stället!