1 AV 4
Kräftbordet är dukat – skivan kan börja. Men om det blir en fest är en annan sak. Här är snabbguiden som hjälper dig att lyckas med bästa kräftskivan!
Foto: Shutterstock
2 AV 4
Kräftskiva på gång? Här tipsar vi om 10 saker för att få din kräftfest så bra som möjligt.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
3 AV 4
Duka gärna utomhus, men regnsäkra kräftfesten med någon form av extra tak. Dekorera med tillbehören, gör till exempel en bukett av krondill och snittblommor. Lys upp augustikvällen med en ljusslinga som du kan klä med papperslyktor.
Foto: Joachim Belaieff
4 AV 4
Mattallrik från Bruka design. Glasskål Kastehelmi från Iittala.
Foto: Joachim Belaieff

Så lyckas du med din kräftskiva – 10 bästa tipsen

Lysande röda kräftor, bröd, ost, öl och immiga nubbeglas.

Kräftbordet är dukat – skivan kan börja. Men om det blir en fest är en annan sak.

Här är snabbguiden som hjälper dig att lyckas med bästa kräftskivan!

1. Bestäm dig i god tid

Kräftskivor är inget man improviserar fram på en timme eller två. Om du inte öppnar stora plånboken och köper nykokta färska kräftor hos fiskhandlaren vill säga. Frysta kräftor ska tina och helst läggas i en ny lag. Och det tar tid, se nedan.

 

LÄS OCKSÅ: Stort test! Här är årets godaste kräftor!

2. Tina kräftorna långsamt

Frysta kräftor ska tinas långsamt i kylskåp, och det tar ungefär 2 dygn. I nödfall går det att "snabbtina" dem i rumstemperatur, vilket tar cirka 12 timmar. Tina aldrig på annat sätt, som exempelvis i mikro!

3. Lägg frysta kräftor i ny lag

Koka upp 2,5 l vatten + 1/2 dl salt + 1 flaska lättöl eller porter + 2 sockerbitar + 1 liter lätt sammanpressade dillkronor utan stjälkar. Koka lagen i 5 minuter och låt den därefter svalna (lagen räcker till 1 kilo kräftor). Sila bort den gamla lagen från de tinade kräftorna och häll den nya lagen över kräftorna i stället. Låt stå i minst 2 timmar före servering.

 

Foto: Colourbox

4. Håll fingrarna i styr

Skaldjur är ett livsmedel som lätt kan få känsliga magar i uppror, så var extra noga med hygienen. Peta inte med fingrarna i kräftlagen, varken när du lägger ner eller tar upp kräftorna. Använd tång. En ljummen lag är nämligen som gjord för bakterietillväxt. Låt inte heller kräftorna stå framme i rumsvärme i onödan.

 

LÄS OCKSÅ: Så slipper du myggen – 11 tips som fungerar

5. Se till att alla blir mätta

Det behövs inte bara bröd och ost på festbordet utan också en matig paj och kanske en färsk potatissallad. Då slipper du också problemet med snapsar på nästan tom mage. En matig, gärna varm, förrätt är ett annat alternativ. Avsluta med en fräsch bärdessert och succén är given.

6. Duka snyggt

Har du möjlighet så duka utomhus, men regnsäkra kräftfesten med någon form av extra tak som segelduk eller partytält. Dekorera med tillbehören, gör till exempel en bukett av krondill och snittblommor. Lys upp augustikvällen med en ljusslinga som du kan klä med papperslyktor. Plocka gärna upp färger på kräftor och övriga tillbehör i dukningen.

 

LÄS OCKSÅ: Myggmagnet? Därför blir just du angripen!

7. Våga satsa på hattar

Okej, en del tycker att det är urlöjligt med kräfthattar. Men det är liksom det som är meningen. Det är klart komiskt med en vuxen person med en fånig, onormalt liten hatt på huvudet. Och det skapar en gemenskap, dessutom – visst är det befriande skönt att någon gång kunna få skratta åt varandra och oss själva.

 

LÄS OCKSÅ: Magiska tricker för att slippa mygg på festen – kaffesump!

 

Foto: Shutterstock

8. Låt inte kräftskalen ta över

Festbordet behöver inte se ut som ett kladdigt slagfält efter en stund. Se till att få bort kräftskalen innan de växer gästerna över huvudet. Enklast är att duka med en 3 liters fryspåse till varje gäst. Rulla upp påsen till en liten skål och ställ intill tallriken. De fulla påsarna är lätta att samla ihop och slänga i en säck (som du har vid sidan om) och kan snabbt ersättas med nya.

9. Ställ inte fram alla kräftor

Kräftor som stått framme en hel kväll ska inte sparas och användas nästa dag. Gamla kräftor kan göra den mest förhärdade mage upprörd. Av samma skäl ska man aldrig återanvända kräftskal som någon sugit på, om du till exempel tänkt göra en fond. Ställ därför fram kräftorna i omgångar, om du misstänker att gästerna kanske inte orkar äta upp alla.

10. Vänta inte med att plocka bort

Jovisst är det jobbigt att plocka bort efter kräftfesten direkt på kvällen/natten, men gör det ändå. Annars är det enda du kommer att minnas av kräftskivan den vidriga lukten dagen efter. Förpacka kräftskalen ordentligt i dubbla plastpåsar, som du går och slänger direkt, och skölj av tallrikarna, så kan resten vänta till nästa dag om du så önskar.

 

LÄS OCKSÅ: Släng inte ölslattarna – 9 smarta saker att använda öl till