Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Soffans vandring genom rummet - och tillbaka till ursprungsplatsen... Foto: ROBBAN ANDERSSON

Feng shui-bluffen

För tusentals kronor säljer feng shui-konsulter tips på hur du kan råda bot på nästan alla dina personliga problem genom att möblera rätt. 

Expressen har låtit fyra svenska feng shui-konsulter göra om samma lägenhet. 

Resultatet: inget förslag var det andra likt och de farliga jordstrålningslinjerna placerades helt olika.

Bli friskare, lyckligare, rikare och hitta ditt livs kärlek – allt verkar gå bara du målar om en vägg, flyttar din soffa eller placerar en buddhastaty rätt.

 Det budskapet säljer i alla fall feng shui-konsulter som med hänvisning till mystiska energier – som bara de kan se –  tar betalt för att möblera ens hem.

Visade currylinjerna

 Expressen anlitade fyra olika inredare som – utan att veta om att tre andra fått samma uppdrag – fick göra om samma lägenhet.

 Trots att de bygger på samma – påstått uråldriga vetenskapliga – lära om den mystiska chikraften och yin och yang så spretade resultaten betydligt.

 Inför dold kamera visade sig de viktiga jordstrålningslinjerna – eller currylinjerna – hamna på olika ställen beroende på vilken inredare som mätte.

 Soffan flyttades runt i vardagsrummet allt efter hur chikraften påstods gå, currylinjerna gick lite hursomhelst och vissa rum kunde till och med ge hjärtproblem.

”Kärleken” i sovrummet

 Utifrån den mystiska chikraften tecknade två konsulter en så kallad Baguakarta över lägenheten där olika rum symboliserar delar av livet. För konsulten Helene hamnade ”kärlek” i sovrummet – samma rum stod för rikedom enligt konsulten Johanna.

 – Det finns inget belägg för detta överhuvud taget. Det klassiska pseudovetenskapliga greppet är att låta vetenskaplig, säger Kjell Häglund, redaktionschef på inredningsmagasinet Residence, som är en av de få svenska tidningar som skrivit kritiskt om feng shui.

Kostar tusenlappar

 Feng shui-tipsen är inte heller gratis. Att få veta vilka färger som främjar karriären eller vilka tavlor som får kärleken att blomstra tar inredarna mellan 2 000 och 4 500 kronor för hembesök på några timmar.

 Med samma säkerhet som feng shui-inredarna berättar om bostadens energier, har feng shui-filosofin i stort sett okritiskt förmedlats till det svenska folket.

 I Aftonbladet har läsarna fått veta att rätt feng shui-inredning kan få en att undgå utbrändhet och Dagens Nyheters ekonomiredaktion har slagit fast att ”fel sängläge kan påverka kinesiska aktieaffärer”. 

 I Expressen har man tidigare fått veta att färgen gul ”är en färg för socialt umgänge och ger kraft och energi” eller att evighetsmärket, den liggande åttan, ”visar att det är ett ständigt flöde av energi som aldrig stannar upp och stagnerar.”

Feng shuiexpert på sajten

 Inredningstidningen Sköna hem med 466 000 läsare har genom åren skrivit om feng shui. Nu har tidningen en feng shuiexpert som svarar på läsarnas frågor på tidningens sajt.

 Chefredaktören Claes Blom ser inget problem med att feng shui hänvisar till mystiska krafter som chi och currylinjer.

 – Jag tycker att det är lite grand som horoskop. Vissa människor läser horoskop och mår jättebra av det och hämtar ledning och styrka av det. Det är svårt att bevisa att de krafterna inte finns, säger Claes Blom.

”Knyter an till könsroller”

 Sven Ove Hansson, professor i filosofi vid KTH och engagerad i föreningen Vetenskap och Folkbildning, tror att folk söker sig till feng shui för att få svar på något som vetenskapen inte kan ge svar på.

 – Det går att jämföra med astrologi där man ska få vägledning och säkerhet i frågor där det inte går att få säkerhet, säger han.

 Expressens granskning visar också att det nästan uteslutande är kvinnor som ägnar sig åt feng shui.

 – Tittar man på pseudovetenskaperna är några väldigt manligt och några väldigt kvinnligt dominerade. Slagrutor och ufon har dominans av killar och på det här området tjejer. Det knyter an till könsroller som finns utanför pseudovetenskapen, säger Sven Ove Hansson.

 

OBS. Namnen på konsulterna är fingerade.