1 av 4: Fästingar blir allt mer vanligt. Så här gör du för att skydda dig!
2 av 4 Foto: Fotolia
3 av 4 Foto: Fotolia
4 av 4 Foto: Fotolia

Fästingar – här är allt du behöver veta om dem

Fästingtiden är här! Och det skrämmer många så klart.

Man kan få både borrelia och TBE, och bli allvarligt sjuk.

Hur och vad ska man göra? Här är allt du behöver veta!

Många är i dag livrädda att gå barbenta ute i naturen på grund av fästingar. Detta på grund av att utbredningen av fästingar har ökat. Dock finns det inget som tyder på att djuren i sig har blivit fler, inte heller att sjukdomarna har blivit värre. Däremot upptäcker man fler smittor numera, på grund av högre kännedom om symptomen och en bättre diagnosticering.

Men fästingar sprider olust och äckelkänslor hos väldigt många. Och de är ju faktiskt inte helt ofarliga eftersom de kan sprida allvarliga sjukdomar som Borrelia och TBE, och efter alla kampanjer på senare år har så klart skräcken drivits upp.  Är du orolig? Har du funderingar? Här är allt du någonsin behöver veta om fästingar!

1. Fästingsäsongen

Foto: Fotolia

Fästingarna blir aktiva när temperaturen utomhus överstiger fem plusgrader, så förenklat kan man säga att fästingsäsongen i Sverige varar från mars till slutet av oktober. I det lite varmare Mellaneuropa är ofta fästingsäsongen längre. 

2. Här finns de

Fästingar finns numera över nästan hela landet. Områdena där TBE förekommer är främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Särskilda riskområden är kusterna kring Södertörn, kustområdena från Roslagen till Kalmartrakten/Öland, samt de centrala och östra delarna av mälarregionen.

3. Vad är TBE

Foto: Fotolia

TBE (Tick-borne encephalitis) är en fästingöverförd hjärninflammation, en allvarlig men relativt ovanlig sjukdom. Eftersom ingen behandling mot TBE finns är det viktigt att vaccinera sig om man rör sig i områden där TBE-smitta förekommer. Dödsfall är ovanligt, men cirka 40 % av vuxna som blir sjuka får men i form av problem med huvudvärk och trötthet som leder till koncentrations- och minnesstörningar. I vissa fall kan det bli nervskador som ger upphov till förlamningssymtom vilka kan påverka hörselnerven med hörselnedsättning och balanssvårigheter som följd. 

4. Vid smitta

Av de som smittas av TBE är det en tredjedel som drabbas av inflammation i centrala nervsystemet, som hjärna och benmärg, men tar man vaccin är det ingen fara. Den som smittats med TBE utvecklar antikroppar, och blir immun – även om man inte tillhör den tredjedel som utvecklar svårare symptom. Många märker inte ens av att de haft TBE. Behandlingen som kan ges är bara symptomlindrande och det tar ofta lång tid innan man känner sig helt frisk igen. 

5. Borrelia 

Den allra vanligaste sjukdomen man kan få av fästingar är borrelia (Lyme borrelios), varje år insjuknar 10 000 personer. Borrelia kan ge allvarliga biverkningar, men man kan ännu inte vaccinera sig mot den, dock behandla med antibiotika. Man känner lätt borrelia den om man får det, på grund av den röda ringen som är stor som en femkrona. Den uppkommer 1-4 veckor efter fästingbettet och kan blekna från mitten och utåt. Ibland kan man få sjukdomskänsla och eventuellt feber. Borrelia kan också ge symtom från centrala nervsystemet, lederna och någon enstaka gång från hjärtat. Misstänker du en borreliainfektion, kontakta läkare. Man kan drabbas av borrelia flera gånger.

Foto: Fotolia

6. Antal drabbade

Sedan år 2000 har vi sett ett ökande antal TBE-fall. Det varierar något mellan åren men trenden är ökande. Under 1990-talet anmäldes 50–70 fall per år i Sverige, därefter har antalet fall ökat till cirka 200 fall per år. Vad gäller borrelia insjuknar 10 000 personer varje år, men det är bara cirka 10–20 procent av fästingarna som bär på borreliabakterier. 

7. Rickettsia

Förutom TBE och Borrelia finns det något som heter intracellulära kockobacillen rickettsia. Rickettisa finns i flera olika arter och de sprids alla med så kallade vektorer; fästingar, löss och loppor. Vad som händer är att de tar sig in i cellerna och kan orsaka tyfus hos människor. Utöver det finns de ovanligare babesius, RSSE och erlechios. 

8. Ta bort snabbt

Foto: Fotolia

Fästingar bör tas bort så snart som möjligt från huden eftersom smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1–2 dygn. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan däremot redan efter kort tid. Tar man bort fästingen inom ett dygn är det framför allt borrelia man skyddar sig emot. Och här handlar det främst om de vuxna fästingarna som redan hunnit suga blod ett par gånger och kan ha blivit smittade. 

9. Ta bort på rätt sätt

Ta ett stadigt grepp om fästingen, så nära huden som möjligt, och dra långsamt rakt ut. Helst med en pincett, eller särskild fästingborttagare. Tvätta sedan såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Får du inte bort hela fästingen, bli inte panikslagen, den kan inte göra något mer. Vänta några dagar så uppstår en liten inflammation och då kan du med pincett eller nål få bort de sista resterna. Du ska ALDRIG pensla på nagellack, smör eller bränna med eld mot huden. Inte heller rycka bort fästingen eller pilla bort den.

Foto: Fotolia

10. Tre olika stadier

I sin livscykel genomgår fästingen tre olika stadier. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing, och den behöver suga blod från tre olika värddjur. Det är så smittorna förs över från djur till människor. Först är de sexbenade larver som livnär sig på blod från små reptiler, fåglar och mindre däggdjur, men de kan även ge sig på större djur som människor. De är dock inte så mycket att bry sig om då de inte bär på några smittor. Efter larvstadiet växer ytterligare ett benpar ut och fästingen har nått nymfstadiet. Nymfen är cirka en millimeter lång och behöver ett riktigt skrovmål innan den ömsar skinn och blir vuxen. Och det är de vuxna som kan göra dig sjuk.

Foto: Fästing.nu

11. Så agerar den

Den aktiva fästingen sitter ute i naturen, gärna på ett grässtrå, 10-20 centimeter från marken, och väntar på sitt ”offer”. Framför allt möss och sorkar, men även större däggdjur och människor. Eftersom den vanligaste fästingen ((Ixodes ricinus) saknar ögon, känner den av rörelser, koldioxid eller dofter och sveper då med frambenen och griper tag i pälsen/huden på den som passerar.

Foto: Fotolia

12. Attacken

När fästingen gripit tag i sitt offer låter den först saliv rinna ned i bettsåret genom sitt hulllingförsedda ”sugrör”. Saliven innehåller bedövningsmedel som gör att bettet inte känns samt ett annat ämne som förhindrar att blodet koagulerar. Sedan börjar den suga blod och det kan den hålla på med upp till en vecka, innan den släpper taget och ramlar ned på marken där den utvecklas till nästa stadium. Är det en befruktad vuxen hona som sugit blod för tredje gången lägger hon 2000 ägg innan hon slutligen dör. 

13. Inte fler en varm sommar

Foto: Fotolia

Har vintern varit mild så kan man räkna med att fler fästingar har överlevt från året innan. Men tvärtemot vad många tror så blir det inte fler fästingar om sommaren är varm och torr. Förutom blod livnär sig nämligen fästingar på vätska från luften och då blir det svårare för den att hålla fukten och därför minskar dess aktivitet. Anledningen till att det ändå blir fler fästingbett en fin sommar är för att vi är mer ute i naturen och har mindre kläder på oss. 

14. Många myter

En av många myter om fästingar är att dess huvud stannar kvar i kroppen och lever vidare om man inte får med den när man drar ut fästingen. En del menar till och med att man måste bränna fästingen. Men faktum är att de blir så skadade av att slitas bort att de inte kan suga blod efteråt. 

15. Ny elallergi?

Det pågår en debatt mellan olika vetenskapliga läger om obehandlad borrelia kan ligga bakom andra symptom, som kognitiv funktionsnedsättning och olika smärttillstånd. De som är skeptiker menar på att borrelia håller på att bli nya elallergin – ”en socialt smittande sjukdomsidentitet för patienter med medicinskt oförklarliga symtom”.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Naturhistoriska riksmuseet, Wikipedia, SVT, Läkartidningen, Fästing.nu, 1177.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!