Farligt och dyrt att dra egen el

Semestertider är för många hemmafixartider. Vad många inte vet är att det är både förbjudet och farligt att dra sin egen el och att försäkringen kanske inte täcker skador som kan uppstå.

- Det värsta som kan hända är att det börjar brinna och att någon blir skadad. Sedan får man inte heller full ersättning om man varit oaktsam, säger Leif Eriksson, skadeingenjör på försäkringsbolaget Trygg Hansa.

 Infällda spotlights och golvvärme är några exempel som Leif Eriksson vill varna glada hemmasnickare från att ge sig på. Han riktar också kritik mot alla de sladdhärvor som uppstår i många hem när fler och fler apparater införskaffas. Det samlas damm och ökar brandrisken när eluttaget överbelastas.

 Trygg Hansa har genomfört en undersökning som bland annat visar att en fjärdedel av svenskarna inte kände till att endast en auktoriserad elektriker är tillåten att dra el.

 - Är du det minsta osäker på vad som är tillåtet, kontakta en elektriker eller gå in Elsäkerhetsverkets hemsida, säger Leif Eriksson.

 En relativt billig åtgärd för att göra sitt hem säkrare är att installera en jordfelsbrytare som snabbt bryter strömmen om en apparat blir spänningsströmförande.

 Thomas Bergsell/TT

FAKTA

Elarbete i hemmet


Det här får du göra själv:

  • Byta proppar och glödlampor.
  • Montera stickproppar, sladduttag och sladdströmbrytare.


Det här måste en elektriker utföra:

  • Installera spotlights, golvvärme och värmekabel.
  • Byta ojordat vägguttag mot jordat.
  • Byta vanlig strömbrytare mot dimmer.Källa: Trygg Hansa (TT)